Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Folhammar, Sysne och skolhuset 

Folhammar, Sysne och skolhuset 

Igår hade vi en mer laid-back dag med besök av Simon, Jenny och Frank. Vi grillade, badade och umgicks i trädgården här. 

Idag har vi dock fart och varit på utflykt lite här och där. Efter frukost tog vi bilarna och åkte söder ut till Folhammars raukfält. Väl framme fanns det knappt några gränser för hur mycket upptäckarlust som fanns i de tre som liven under 5 år. Det klättrades, lyftes på stenar, kastades stenar i vattnat och letades efter fossiler. Det är verkligen ett facinerande landskap och vi skulle gärna haft sällskap ev en geolog eller liknande för att få lite mer ingående förklaringar till det som finns.

Folhammar är ett naturreservat som ligger mitt på gotlands östra kust, ett stenkast från Ljugarn.


Till slut kurrade magarna lite för mycket och vi avbröt utforskandet och åkte ner till Ljugarn för lunch. Vi åt på Bruna dörren som hade bra meny för oss och barnen, och dessutom bra lekmöjligheter i trädgården. Det fanns duplo under ett segeldukstak, en lek-eka, boule mm, vilket möjliggjorde för oss vuxna att få njuta klart av maten.

Efter lunch åkte vi ut till Sysne fiskehamn och fiskbutik. En liten pittoresk pärla några kilometer nordost om Folhammar. Där kunde en både köpa färsk fisk för att ta med sig eller köpa tillagad (främst rökt såklart) för att äta på plats.

Efter maten blev vi ju såklart glassugna, så efter fiskinköpet drog vi upp till Östergarn där det mysiga caféet Skolhusets trädgårdscafé finns. Där blev det kaffe och glass och så klart mer lek. Det härliga med skolhuset är att förutom café, huserar den massor av lokala företag, som frisör, tandvård och hämtpizzeria.

Sedan åkte vi hem, kirrade middag, bakade bröd, lekte mera och nu sover barnen så sött och laddar för ännu en dag med lek, bus och äventyr.

Vad har ni för bästa utflykter och favoritställen på Gotland? Berätta gärna!

2 kommentarer till “Folhammar, Sysne och skolhuset ”

  1. Johanna Ahlsten - Återhämtningsbloggen

    Älskar Ljugarn! Min gammelmormor bodde där när jag var liten och nu har min moster huset som sommarbostad.

    Gillar ni raukar så finns det balla raukar vid Holmhällar (nästan längst söderut) också.

    1. Tack för tipset Johanna! Ja, det verkar finnas mycket härligt och häftigt nere i söder. Vet inte om vi hinner med det denna gången, men nästa gång kör vi på det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *