Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Läsarberättelse om endometrios

Läsarberättelse om endometrios

Läsarberättelse om endometrios

Dagens läsarberättelse kommer från Sara som är 31 år och som till vardags jobbar som frisör.

Hur känns det?

I mitt fall har symtomen gått i perioder och varierat kraftigt från år till år. De symtom som varit mest påtagliga för mig är infektionskänslighet, kraftig trötthet och att jag lätt faller in i depression. Därtill har jag haft kraftiga buksmärtor i samband med ägglossning, vilket alltid har skett väldigt oregelbundet och numera kanske 1-2 ggr/år. Jag tål inte heller NSAID och har inte blivit hjälpt av ex alvedon under de jobbigare smärtperioderna. Sammantaget påverkas mitt liv i nuläget mest av den nedsatta orken och den ökade infektionskänsligheten då dessa symtom gör att jag får välja bort eller inte kan utföra aktiviteter i den utsträckning jag önskar.

Hur var resan till att få en diagnos?

Det blev många läkarbesök och diverse undersökningar av magen som inte visade något. Till sist ställde jag själv diagnosen i samråd med min husläkare. Det tog mig sammanlagt 5 år från att jag sökte första gången.

Lindring?

Det som erbjuds från vården (förutom smärtstillande) är hormonella preventivmedel, men på grund av tidigare negativa erfarenheter vågar jag inte testa igen. Som egenvård försöker jag leva hälsosamt och undvika onödiga påfrestningar på immunförsvaret, så gott det går. Bland annat undviker jag mat som triggar östrogenproduktionen i onödan (ex sojaprodukter) och försöker äta nyttig mat och sova ordentligt.

Kontakten med vården

Den bästa kontakten med vården har varit nu nyligen, när min nuvarande husläkare lyssnade på min upplevelse av besvären och inte ifrågasatte min tolkning. Hon förstod direkt att jag led av endometrios, rekommenderade lämpliga utredningar samt skrev ut smärtstillande medicin (citodon).

Tidigare har jag gått igenom en rad med läkare som inte lyssnat på min symtombeskrivning utan avfärdat mig med att diagnostisera mig med IBS, trots att det inte ens överensstämt symtommässigt.

Mina tips

Hitta en husläkare som lyssnar på dig. Jämför inte dina symtom eller ditt lidande med hur andra har det. Om ditt liv påverkas negativt bör du söka hjälp. Även om alla symtom inte går att bota eller lindra kan man till exempel få remiss för smärthantering eller intyg till försäkringskassa om man är sjukskriven ofta pga smärta.

Tack Sara för din berättelse!

Vill du läsa mer om endometrios? Sara tipsade även om läsning här och här.

Observera att alla läsarberättelser som vi publicerar här är just privata upplevelser. Det betyder att vi inte kräver att dessa inlägg ska vara lika vetenskapligt grundade som andra inlägg. Det betyder heller inte att berättelsen är på något sätt icke-adekvat. Bara ett annorlunda sorts inlägg! Vi önskar också att kommentarsfältet alltid hålls respektfullt och peppande när det kommer till läsares berättelser. 

4 kommentarer till “Läsarberättelse om endometrios”

  1. Min syster har svår endimetrios. Hon är 40 och singel och det bästa vore om hon blev gravid. Men hennes försök med spermadonator har inte funkar ännu. Mitt hjärta värker för henne och alla som måste genomlida skiten. Så många starka kvinnor där ute som lider i tystnad.

  2. “Jämför inte dina symtom eller ditt lidande med hur andra har det” tycker jag är ett bra råd! Allt är relativt och det kommer kanske alltid att finnas de som har det värre. Men det betyder inte att jag inte har rätt till hjälp med de besvär som är mina, vad de än må vara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *