Håravfall efter graviditet

Håravfall efter graviditet

I en Facebook-grupp för föräldrar jag är med i ställdes en fråga om håravfall efter graviditet. De duggade tätt om medhåll om vilken jobbigt problem det är, men få hade några svar. Frågeställaren hade börjat tappa håret då bebisen var tre månader gammal, och upplevde nu att hon hade tappat ungefär hälften av hela hennes totala hårmängd. Hon efterfrågade tips, råd och pepp och fick just detta. Jag går igång på sådant här. Inte för att jag tror att jag kommer komma på någon bra lösning. Hade det funnits en bra lösning  hade den varit allmänt känd vid det här laget.

Men jag blev nyfiken och ville veta mer, och framförallt ville jag veta varför. Är det något den här bloggen har lärt mig, så är det att svar och förklaringar nästan hjälper och lindrar lika bra som en lösning.

Därför: ett inlägg om håravfall efter graviditet

En Mia som höll på med just detta, hårtappning…

 

Alopecia

Håravfall kallas alopecia inom den medicinska världen och är väl känt att höra ihop med postpartumtiden. Andra kända orsaker till håravfall är febersjukdomar, sköldkörtelsjukdomar, järnbrist, svältdieter, allvarlig stress och som en biverkning av vissa läkemedel. Håravfallet efter en graviditet börjar ofta mellan 2-5 månader postpartum. Håravfallet brukar vara tydligast kring pannan. Symtomen håller ofta i sig mellan 3 till 6 månader, och det tar mellan 6-12 månader innan alla hårsäckar har nya hårstrån igen. Håravfall efter graviditet verkar inte höra samman med amning, vitaminbrist under graviditet eller postpartumdepression. Däremot finns många som verkligen lider av sitt håravfall!

Hårets cykel

En genomsnittlig ung person har mellan  80 000 – 160 000 på huvudet hårstrån över hårbotten och det normala håravfallet är ca 100 hårstrån per dag. Håret växer inne i en hårsäck under själva hudytan, och cellerna vandrar utåt och keratiniseras (hårdnar) och dör. Hårsäcken kallas också follikel och livet inne i follikeln är inte alltid samma. Hårsäcken genomgår olika faser. Under tillväxtfasen växer håret aktivt ca 0,3 mm per dygn och under vilofasen vilar hårsäcken från tillväxt i mellan en till tre månader. I normala fall är strax över 90 % av våra huvudhår i tillväxtfasen, och strax över 10 % är i vilofasen. Under en graviditet ökar antalet hårsäckar som är i tillväxtfas och antalet i vila sänks. Efter en graviditets byts detta till det motsatta. Ovanligt många hårsäckar hamnar i vilofasen, upp emot 40 %. Någon mekanism i detta gör också att hårstrån i och runt omkring de hårsäckar som är i vila faller av. En postgravid person kan då tappa runt  400 hårstrån per dag.

Ingen känd behandling

Orsaken är ännu okänd, men många verkar tro att det har att göra med graviditetshormonerna att göra. Eftersom det är ett problem som löser sig av sig självt för de allra flesta är det inget stort område inom forskningen. Det finns inga vetenskapligt fastställda behandlingar. De man har undersökt är olika läkemedel, p-piller, ett visst shampoo, placenta-extrakt och järntillskott. Inget har haft tillräckligt stor effekt för att imponera på vetenskapsvärlden och för att kvala in som en rekommenderad behandling.

Vad kan du göra?

Om du har andra symtom som kan tyda på sköldkörtelbesvär ska du i första hand kolla upp detta. Sköldkörteln kan börja bråka efter graviditeter, och av de gemensamma nämnarna med sköldkörtelbesvär och vanligt håravfall är just… håravfall. Om du slarvar med maten kan du också se till att få i dig gott om näringsriktig mat, och se till att du får i dig både järn och zink.

Ta hand om håret du har kvar

Du kan inte stoppa håravfallet, men kroppen kommer lugna ner och vända detta av sig själv. Ta hand om håret du har kvar med volymökande shampoo. Välj en frisyr som gör att du kan må bra, även om håret beter sig annorlunda än annars.

Har du upplevt detta? Berätta!

Referens:

Postpartum Alopecia

Previous

Next

7 Comments

  • Min dotter är 3,5 månader och för ungefär 2-3 veckor sedan började håret trilla av i sån mängd att jag tyckte det var obehagligt. Efter varje dusch låg det kvar en hel hög på badrumsgolvet och det fortsatte trilla av mängder första timmarna efter att jag duschat. Försöker att inte borsta/tvätta håret i onödan i hopp om att lite ska sitta kvar : ) Så underbart att du tar upp det här just nu så att jag kan försöka släppa det och låta tiden ha sin gång. Kroppen är fantastisk men också mycket underlig. Och varför är det så mycket man inte vet? Tack Mia för bra info!

  • Ja! Detta upplevde jag ca 3 månader efter förlossningen. Det kommer ta låång tid innan de små testarna växer ut och blir lika långt som övrigt hår. Jag insåg hur mycket av min identitet och känslan av att vara fin som satt i håret. Jag har tidigare tyckt att män som besväras av håravfall var fåfänga och lite fåniga. Nu förstår jag! Min lösning har varit att använda torrschampo för volym, hårspray en masse, hårnålar, små flätor och hårband.

    Jag har hört att det kallas ”amningslugg”. Undrar varför? Får det ju att framstå som det orsakas av amningen…

  • Sonen är 4 mån och jag har senaste månaden tappat mängder mer hår. Har allvarligt funderat på att klippa en superkort frisyr för att slippa märka av eländet…

  • Med första barnet klippte jag kortkort! Typ några cm! Märkte inte av nåt håravfall alls. Tvåan, trean och fyran har det fallit av en massa från att bebis varit ca 4-6 månader. Nu är bebis 7 mån och det har slutat! Men jag har klippt page så att det nya håret fortare kommer ikapp det gamla 🙂

  • Jag började sova med flätor, för att minska slitage under natten men faktiskt främst för att slippa allt hår på kudden på morgonen (jag ogillar verkligen lösa hårstrån…). Barnet är 1 år nu håret på mina kalare partier är väl ca 1 dm långt, alltså det som håller på att växa tillbaka. Tar sin tid, men det går hyfsat bra att spraya ner det med hårspray, annars står det rakt ut. Tappade mest hår vid tinningarna.

  • Har en bebis på strax över 5månader. Har sedan ca 3veckor haft stort håravfall. Fastnar jättemycket varje gång jag borstar men gör det i tron om att stimulera hårbotten. Och typiskt då jag bestämt mig för att spara ut och har kommit en bit på vägen men kommer sannolikt klippa ner det för att det andra ska komma ifatt fortare. Väntar bara på dagen då tappet slutar, då ska jag fira. Det hjälper inte heller att bebis drar ut hår efter hår, har tunna hårstrån och känner att det skulle vara skönt att slippa hår överlag just nu. ;D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *