Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Operationsdatum!

Operationsdatum!

Operationsdatum!

Ibland kommer det ju nya läsare hit, som inte har hela storyn, så jag tänkte ge er en lite recap.

Själva upprinnelsen till att jag överhuvudtaget började jobba med kvinnohälsa var ju min egen sfinkterskada:

Idag kom plötsligt brevet med mitt operationsdatum!

Den 23 oktober smäller det! Det känns _så sjukt_ att se fram emot en operations så mycket som jag gör. Jag vet att jag inte är ensam, dock. Alla fellow förlossningsskadade jag pratar med utbrister “GRATTIS!” när jag säger det. Alla andra ba ” oj, hur känns det”. Det kommer ju göra ont och göra besvärligt, men förhoppningsvis blir ju saker och ting bättre efter det.

Ja, asså. Jag blir glad och nästan liksom pirrig över att äntligen ha fått en operationstid. Men egentligen är det ju ingen rolig sak. Jag hade SÅ GÄRNA sluppit. Både hela förlossningsskadan till att börja med. Men re-operationen också.

Det jag blir skrämd av

När jag låg där efter förlossningen och fick vänta typ 8 timmar på att få komma upp till operation så kom de hela tiden och lugnade mig och sa att “men du blir i alla fall opererad av den bästa”. Jag brukar försöka att inte vara bitter, men alltså? Var detta alltså det den bästa kunde åstadkomma? Jag tror och hoppas på ett bättre resultat den här gången.

Nu kör vi, hörrni. Alla era bästa tips hitåt!

 • Bästa böcker för att läsa under en sjukskrivning?
 • Bästa tipsen att tänka på inför en sjukhusvistelse?
 • Bästa tipsen inför en gyn-op? 

10 kommentarer till “Operationsdatum!”

 1. Grattis!
  Jag tänker lite såhär att direkt efter en förlossning så är ju skadan färsk och allt är svullet och eh, rörigt. Nu kommer det säkert att vara mycket lättare att se vad som är vad och ska sys ihop.

  Boktips:
  Är det någon där? Av Marian Keyes
  Ann Rosmans deckarserie
  Den där boken om kennedymordet som Stephen king har skrivit

  Lycka till!

 2. Stämmer också in i grattiskören, även om jag känner igen bitterheten över att det förfasen inte gick rätt första gången. Men, nu ska du tas omhand av de bästa!

  Ska du ta phosphoral dygnet innan så bör du ta ledigt för att kunna spendera delar av dagen på toa Och satsa på soppa enl beskrivningen så du har ork på OP-dagen. Jag drack buljong också men klarar än i dag inte den doften pga denna förberedelse

  Bra att packa med: neccessär, mjukt toapapper, tofflor/ballerinaskor + stor kofta att ta över sjukhusdräkten vid mobiliseringsturer i korridoren på avd efteråt, någon bra bok, korsordstidning alt se till att ha med laddaren till mobilen/paddan+hörlurar. Lite favoritgodis. Lösa kläder och stora trosor att åka hem i – och se till att lösa ut medicinerna på sjukhusapoteket innan hemfärd (jag köpte även sådana tjocka förlossningsbindor, inte för mängden blod utan för att det skulle vara skönare att försöka sitta). Se till att ha mycket frukt och matlådor färdiga hemma sedan. Vet du redan nu vad som funkar som mjukgörande för din mage? Be annars om recept på flera olika så du kan prova dig fram. Jag satt på en bäbiskudde den första tiden (både i bilen och vid matbordet). Och så gjordes väldigt många aktiviteter med barnen halvliggandes i soffan/i deras sängar – läsning, legobyggen, pusslande, påklädning av dockor … Ge dig själv tid att läka. Vila/sov när du är ensam om dagarna och försök mobilisera dig lite mer då familjen är hemma. Lycka till!

  1. Tusen tack för bra tips! En av anledningarna till att jag behöver ha bra sfinktrar är att jag exakt aldrig är hård i magen, så jag skulle tro att jag klarar mig rätt bra utan något mer än inolaxol vid behov. Lång kofta behöver jag nog köpa!

 3. Både fy fabian och grattis! Jag blir så arg och samtidigt ja, skönt att du snart är förbi och förhoppningsvis helt återställd!! <3
  Läste (lyssnade) precis klart Malin Wollins Till min dotter och saknar den sådär som att man gjort slut med nån. Kanske för att jag liksom kände mig kär i boken. Så den blir mitt tips!

  Vi ses på torsdag min proffsiga vän! Du är bäst!

  KRAM!

 4. Wohoo, grattis!!! Själv väntar jag på kallelse till Bäckenbottencentrum efter en massa bra tips från dig.

  Efter min senaste förlossning som slutade med en grad 4 (fick för övrigt också höra att det var den bästa…) fick jag nåt typ av bulkmedel utskrivet för att göra avföringen mjuk och lätt att få ut. Det var nåt av det värsta jag har stoppat i mig! Det blev som en grynig massa som fastnade i gommen och tänderna och smakade så illa att jag vara nära att kräkas. Fick då tips av en kompis om Laxoberal som är ett flytande läkemedel mot förstoppning. Man startar med 10 droppar som man blandar i vatten och sedan kan man själv fasa ut den genom att minska antalet droppar. Det är helt smaklöst och verkligen smidigt att använda. Jag vet inte hur jag hade klarat mig utan den!

  Jag önskar jag hade kunnat tipsa om böcker också men jag har knappt hunnit läsa en bok sedan barnen föddes… Lycka till!

 5. Vad skönt att äntligen fått ett datum! Om jag ska vara inlagd mer än ett par dagar brukar jag tänka till angående maten. Sjukhusmaten kan allt va för trälig så skalade morötter i en påse (maten brukar vara mjuk och färglös, något oranget piggar upp) plus energibars tycker jag är bra. Böcker brukar jag vara lite för seg för att läsa efter en sövning, men tidningar är skönt att bläddra i. Och ladda ner lite spännande poddar innan:)

  1. Nu var jag ju inte sövd, men väl lite borta: hade med mig en bok att läsa på BB efter snittet med Wilfred. Gav upp efter ett tag, arg över att boken var så himla rörig och introducerade nya karaktärer hela tiden, och att jag inte fattade den röda tråden i historien. Senare visade det sig att jag valt en novellsamling…

   1. Haha – underbart med boken =) Inte undra på att du inte hittade den röda tråden…..

    Grattis till datum! Hoppas de får det hela rätt denna gången och att du slipper framtida besvär.

    Vi har huset fullt av hantverkare och jag säger till dem HELA tiden: Ni måste renovera detta hus, som om det var från er egen plånbok. Dvs jag vill att de ska tänka “om jag vore henne”. Tänker att det funkar på din operation också. Att säga till kirurgen “operera som om det var din egna rumpa tack” =)

    Lycka till!

 6. Från KK Linköping varnar de för att använda sittring efter deras operation av bakre framfall. Inte samma operation du ska göra såklart men kan tänka mig att de skär igenom lite samma vävnader.
  Blir så glad och så arg på samma gång men det blir väl trevligare för mig att välja glad. 🙂 TACK för att du går i bräschen för oss förlossningsskadade och efteråt avfärdade! Ska tjyven sätta påminnelse i kalendern så jag inte glömmer hålla tummarna för dig!

 7. Lycka till Mia. Stort grattis till årets fysioterapeut Mitt råd till dig, öronproppar och sovmask om du är inneliggande! Följer din blogg och suger åt mig informationen ffa som yrkesverksam inom detta för mig nya område. Varm kram från Värmland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *