Idag är det kanelbullens dag. Vissa tror att detta är en kommersiell dag instiftad av bagerierna för att få befolkningen att köpa mer bullar. Nu är det väl så att det kanske uppfyller det syftet men verkligheten är att Kaeth Gardestedt på Hembakningsrådet instiftade dagen 1999 för att uppmärksamma bulltraditionen som finns i Sverige. För att ära denna tradition, och för att jag var fikaansvarig på jobbet idag, blev det ett stort bullbak. Istället för klassiska kanelbullar blev det choklad- och kanelbullar eftersom det är så himla gott med choklad!
Choklad- och kanelbullar (4 kransar/längder)
Bulldeg:
250 g kall mjölk
250 g kallt vatten
25 g jäst
200 g rumsvarmt smör
100 g strösocker
5 g malen kardemumma
10 g salt
55 g (1 dl) rågmjöl (finmalen)
900 g (15 dl) vetemjöl
Fyllning:
175 g rumsvarmt smör
200 g hackad mörk choklad (eller chokladpellets)
1,5 dl socker
ca 4 msk malen kanel (eller efter smak)
Toppning:
1 ägg
Pärlsocker
Så här gör du:
- Lös jästen i mjölk och vatten i en degbunke eller degbladarens skål.
- Blanda i vetemjöl, rågmjöl, socker, kardemumma och salt. Tillsätt smör och knåda degen tills du har en slät och smidig deg som klarar gluten testet (ta en liten bit deg och dra ut den till en tunn film. Spricker den innan du ser ljus genom så är degen inte klar). Låt degen vila i 60 minuter eller kalljäs i kylskåp över natt eller i ca 8 h.
- Dela degen i fyra jämnstora bitar. Kavla ut en av bitarna på ett lätt mjölat bakbord till en rektangel som är ½-1 cm tjock (ca 25 x 35 cm). Bred ut en 1/4 av smöret över hela rektangeln. Strö över 1/4 av chokladen följd av motsvarande mängd socker och kanel. Rulla ihop rektangeln från ena långsidan till den andra. Se till att skarven sätts fast i rullen och flytta över den till en pappersklädd bakplåt.
- Krans: Skarva ihop rullens ändar genom att dra över en bit av manteln från ena änden och täcka den andra. Sedan klipper du med ca 2 cm mellanrum nästan hela vägen ner genom rullen (ca 1 cm från botten) så att du får ett gäng bullstumpar som sitter ihop med en gemensam bottenplatta. Alla bullstumpar vrids åt samma håll och läggs ner mot plåten så att kransen liknar ett lejons man. (VIDEO: “Klippa en krans“).
Längd: Klipp rullen med ca 2 cm mellanrum nästan hela vägen ner genom rullen (ca 1 cm från botten) så att du får ett gäng bullstumpar som sitter ihop med en gemensam bottenplatta. Varannan bullstump vänds åt höger och varannan åt vänster. Alla stumpar fälls ner mot plåten och samlas ihop så att stumparna på samma sida ligger omlott varandra. (VIDEO: “Klippa en längd“). - Upprepa punkt 3) och 4) för de andra 3 degbitarna med resterande fyllningsingredientser. Du får kanske plats med två kransar/längder per plåt.
- Jäs under en duk i ca 30 minuter.
- Slå på ugnen till 225 °C.
- Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
- Låt svalna på plåt i 5 minuter och sedan på ett galler i ca 10 minuter innan du skär upp och serverar.