Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Göra egen hårspray

Göra egen hårspray

Göra egen hårspray

Jag är en hårsprejsanvändare. Jag vet inte om det framgår så tydligt, men jag brukar sätta upp håret i olika håruppsattningar nästan varje dag. Ska frisyren hålla länge förstärker jag med spray. Men visst känns det rätt giftigt, va? Jag brukar i alla fall försöka att undvika att spreja hårspray när barnen är i badrummet eftersom jag tycker att de inte ska behöva utsättas i onödan. Men likaväl behöver ju mitt silkeslena hår något som strävar till det och ger lite stadga. Jag googlade halvt ihjäl mig för att hitta ett “Do it yourself”-recept och hittade flera stycken, och jag sedan testat mig fram till det recept jag gillar bäst sedan 2015. Eftersom jag nu för någon vecka sedan gjorde en ny sats tänkte jag passa på att reposta receptet!

Du behöver:

Två tsk citronsaft, nypressad
2 msk strösocker
1 msk salt
2 dl vatten
5 droppar eterisk olja Rosmarin (Köps i 10 ml flaskor på Hälsokostbutiker för 50-60 kronor. Jag googlade runt en del och rosmarin anses tydligen vara den bland de eteriska oljorna som är mest hårvårdande).

Du behöver också en sprejflaska för 2 dl vätska. Jag återanvände en jag hade hemma.

Gör såhär:

Koka upp vattnet. Skär upp citronen och pressa ur en lämplig mängd saft. Häll över det kokande vattnet i en skål och blanda i citron, salt och socker.
Låt stå och svalna tills allting också är upplöst i vätskan.

Droppa i den eteriska oljan och häll upp i sprejflaska. Förvara i kylskåp om du vet med dig att det kommer ta lång tid för dig att använda slut på sprejen.

Användning:

Spreja i fuktigt hår för att använda som hjälpmedel att forma och få tålighet till din frisyr. Om du är lat som jag och har rakt hår utan volym kan du tvätta håret på kvällen och låta halvtorksa, speja lite och forma håret till en eller två knutar uppe på huvudet. På morgonen kan du spreja på ytterligare en gång, och sedan ta loss knutarna och försiktigt lösa det och hoppas på torrt väder och ett lagom vågigt hår hela dagen.

Använd till torrt hår enbart vid rötterna som du vill få lite volym.

Tips

Det finns inga exakta mått på mängden vatten, salt och socker. Anpassa för din hårtyp och vilken stagda du vill ha!

 

 

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

4 kommentarer till “Göra egen hårspray”

 1. Två frågor:
  1) Citron kan ju bleka saker. Gäller det även håret? Inte så kul om en inte är blondin och får ofrivilliga slingor.
  2) Kommer du göra något inlägg med uppsättningstips typ “snabbt och snyggt till vardags”? Kanske mer av en önskning än en fråga…

  Tack för en underbar blogg om nästan allt jag är intresserad av 😉

  1. 1) åh, vågar inte alls uttala mig om hur det blir med citronen. Tycker inte att jag märkt någon bleknade effekt, och det är ju också väldigt lite. Men vill ogärna råka stå ansvarig för någon annans hårkris!
   2) har tänkt tanken typ 700 gånger med det är det här med fotandet. Blir aldrig bra bilder när jag tar själv och Joseph och jag hinner aldrig fota tillsammans. Har till och med försökt få femåringen att vara behjälplig, men kvaliteten håller inte riktigt… Kan se om vi får till det någon gång framöver.

 2. Citron bleker när man är i solen. Dock främst när det är vått och inte intorkat.
  Jag tyckte inte alls det blev ngn stadga i detta recept, det blev bara klibbigt.

  1. Oj vad konstigt att du inte fick någon stadga. Är det väldigt hög luftuktighet där du bor? Du kanske har andra metoder som du gillar bättre, men testa att dra ner vattenmängden lite? Eller dra ner på sockret om det blir för klibbigt?

   Joseph som har svart, men kort, hår använde hårsprejen hela sommaren som var nu 2018 (och ju väldigt solig) och det blev ingen synbar skillnad på honom. Men som sagt, han har kort hår och klipper hyfsat ofta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *