Patties – Sri Lankesiska piroger
I Sri Lanka tycker man om, precis som i Sverige, att fika. Det som skiljer sig är främst vad fikat består av. Här är det i minsta laget några kex eller småkakor, men sedan kan det vara allt från bullar till tårta. I Sri Lanka händer det att man äter något sött som fika, men då är det vid mycket speciella högtider. Annars är det short-eats som regerar. En short-eat är ett matigare snacks. Det kan vara allt från små piroger eller snittar som man avnjuter till en god kopp Sri Lankesiskt te (med mjölk och socker i så klart!). Grejen är att det är salt och inte sött. Till alla kalas vi anordnar försöker vi alltid göra både och. Sött och salt. Pirogerna går att göra större, och då kan du gott äta dem till lunch eller som picknickmat.
För att få ihop en pirog behöver du en deg och en fyllning. Degen påminner som en pajdeg men är lite mer genomarbetad så att den kan kavlas tunt.
Ingredienser:
Pirogdeg –
180 g (3 dl) vetemjöl
100 g margarin
½ tsk salt
3 msk vatten
Blanda först mjöl, salt och margarin så att fettet fördelas jämt i en grynig massa. Tillsätt sedan vatten och blanda ihop till en smidig deg. Är degen för stabbig så arbeta in lite mer vatten i taget tills den känns mjuk men inte kladdig. Blandningen görs smidigast i maskin men går lika bra för hand. Plasta sedan in degen och låt vila i kylskåp i minst en timma.
Fiskfyllning –
2 burkar makrillfilé i tomatsås (á 80 g makrill)
1 burk tonfisk i olja (á 150 g tonfisk)
½ rödlök
1 medelstor tomat
1 grön chili
3 medelstora potatisar (fast sort)
1 tsk orostad currypulver
½ tsk chilipulver (eller efter smak)
4-5 currylöv
3 krm malen svartpeppar
salt (ca ½ tsk)
citronsaft
Matfett till stekning
Skala potatis och skär till mindre tärningar. Koka varsamt. Häll av och låt stå. Hacka lök, tomat och chili (med kärnor om ni vill ha mer hetta).Tvätta bort tomatsås från makrill och blanda ihop med tonfisk. Hetta upp en panna och fräs lök, tomat och chili. Tillsätt kryddorna och currylöv. Tillsätt sedan fisken och potatis mosa till lätt med gaffel så att det blir en blandning av “mos” och lite större bitar. Häll ½-1 dl vatten och rör ihop. Låt sedan väskan koka bort. Smaka av med salt, peppar och citron.
Låt stå och svalna.
Köttfärsfyllning –
400 g köttfärs
3 medelstora potatisar
1 röd lök
1½ msk vinäger
1 medelstor tomat
1 grön chili
ev. ½ selleri
1 tsk malen svartpeppar
½ tsk chilipulver (elle efter önskad hetta)
1 msk orostad currypulver
Skala potatis och skär till mindre tärningar. Koka varsamt. Häll av och låt stå. Hacka lök, tomat, selleri och chili (med kärnor om ni vill ha mer hetta). Hetta upp en panna med margarin i och bryn sedan köttfärsen lätt. Tillsätt lök, chili, tomat, selleri vinäger, och kryddorna. Blanda ihop och låt stå till dess att löken blir glansig och mjuk. Tillsätt sedan i potatis och mosa lätt med en gaffel så att det blir en blandning av “mos” och större bitar. Häll ½-1 dl vatten och rör ihop. Låt sedan väskan koka bort. Smaka av med salt och eventuellt mer av någon krydda efter smak.
Låt stå och svalna.
Utförandet:
Kalva ut degen på ett mjölat bakbord. När degen börjar fastna i kaveln så mjöla om och vänd på degen. Kavla ut till en ca 2-3 mm tunn platta och stansa sedan ut cirklar beroende på hur stora piriger du vill göra. Lägg fyllning från mitten och ut mot ena halvan. Va försiktig att inte lägga i för mycket, det måste finnas upp mot 1 cm från kanten till fyllningen för att kunna stänga. Fukta kanterna runt och lätt med lite vatten och vik över deghalvan utan fyllning över fyllningen och tryck ihop kanterna. Forma en fin pirog och pressa eventuellt ihop kanterna med en gaffel. Pensla med ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter på 225 grader.
Servera med en god sallad och lite chilisås och en stor kopp Sri Lankesisk te (med mjölk och socker så klart).
Vi lovar att du inte blir besviken om du bestämmer dig för att testa sri lankesiska piroger.
Och reser du till landet måste du lova att köpa såna här till eftermiddagsteet!
Spännande! Är currypulver vanligtvis rostat alltså. Typ sånt man köper i vanlig affär?
Jag är faktiskt lite osäker. Curry som man köper i vanliga livsmedelsbutiker är en sydindisk curry som heter Madras curry powder.
I vissa recept ska en rosta visa beståndsdelar men personligen tror jag inte att Santa Maria gör detta. Det känns inte så på smaken i alla fall.
Nästa gång vi ses kan ni få lite Sri Lanka curry pulver.