Familjen Fernandos viltskavsgryta
Det finns otaliga varianter och recept på viltskavsgryta. Vi har testas oss fram, kombinerat och hittat vår absoluta favoritgryta. Den här grytan kommer smygande till oss varje höst. Förr eller senare under den kalla hösten blir vi sugna på en gryta full med rotsaker och lite viltkött och mustig sås! Det är ganska lite kött i den här grytan, och mycket rotsaker. Det räcker till många och blir gott i matlåda. Potatisen gör sig dock inte jättebra i matlåda, ersätt då med vanlig kokt potatis eller pasta.
Ingredienser:
- 5 dl vatten+buljongtärning (kött eller grönsak)
- 3 msk rött vin
- 1 stor eller två små gula lökar, hackad
- 3-4 morötter skalade och skurna i “slantar”
- 80 g rotselleri, skalad och skuren i bitar
- 3 palsternackor, skalade och skurna i “slantar”
- 8 st enbär
- 2 msk timjan, torkad
- 2 dl creme fraiche
- 2 msk majsstärkelse, utrörd i vatten
- 240 g viltskav
- 80 g champinjoner
- 0,5 dl lingonsylt
- + eventuellt en skvätt kinesisk soya för färgens skull.
- 600 g potatis
- salt och vitpeppar
Gör så här:
1. Koka upp buljonen och vinet. Fräs lök och rotfrukterna. Häll över det frästa i buljongen och krydda. Låt koka ihop på svag värme under lock i 20-30 min.
2. Tillsätt creme fraiche och låt koka upp. Red med majstärkelse.
3. Bryn viltskav och svamp, var för sig, på hög värme i smör. Lägg över i såsen och smaka av med salt, peppar och sylt. Vattnar svampen av sig mycket, häll över en matsked vetemjöl och rör om.
Tvätta potatisen noggrannt. Picka skalet med en provsticka några gånger runtomkring.
Häll lite olja och en tsk salt i en ugnsform. Lägg i potatisen i formen och blanda runt så att all potatis får olja och salt överallt.
Baka i ugnen på 225 grader i ca 50-60 minuter.
Saknar tyvärr bild på grytan, men bjuder på ett gammalt höstkort på Wilfred.
Hehe Mia nu hade jag druckit ett halvt glas vin och var lite rund om fingrarna och skojsig men tack, kul att du håller med 😉