Hur graviditet påverkar fötter

Hur graviditet påverkar fötter

Kvinnor som har fött barn anses ha en större risk för att utveckla besvär från fötter och ben än kvinnor som inte fött barn. Den ökade muskelmassan i kombination med den ökade relaxinnivån under graviditeten sätter press på både muskler och skelett. Gravida kvinnor får ökad längd, bredd och volym på fötterna under graviditeten. Den ökade bredden förklaras av att hälbenet ändrar ställning i nedåtgående riktning på grund av viktökningen och relaxin-hormonets inverkan. Man har också sett att fotens viktbärande centrum flyttas bakåt för att kompensera för den ökade vikten på magen. Det innebär att en höggravid kvinna ofta står med vikten långt bak på foten och med översträckta knän, för att kompensera magens “framtunghet”.

Fotvalven förändras

Graviditet medför en förändring i längd hos fotvalvens stabiliserande vävnader. Kvinnor kan alltså få lägre fotvalv av att vara gravida.Fötterna kan också öka i både längd och bredd. I en studie undersöktes gravida kvinnors fötter  i första trimestern samt ca 19 veckor postpartum. Vid uppföljningsbesöket hade kvinnornas hormonnivåer hade återgått till mer normala värden efter graviditeten. Man testade deras generella ledrörlighet och fokuserade framförallt på fotvalvens höjd och flexibilitet. Fotvalven undersöktes i både sittande och stående. Man tittade efter hur mycket fotvalven sjönk ihop när kvinnan bytte ställning från sittande till stående, det vill säga belastade fötterna.

Störst förändring första gången

Analys av undersökningsresultaten visade att kvinnor som varit gravida med sitt första barn fick de största förändringarna. Man såg en kvarvarande minskning av fotvalvens höjd och stabilitet efter graviditeten hos de gravida överlag, men i alla största utsträckning hos förstföderskor. Det fanns inget tydligt samband mellan att stor viktuppgång gav större påverkan på fötterna.

Fötternas förändring verkar dock inte ge tydliga smärtpåslag någon annan stans

I en annan studie har man sett, att även om gravida kvinnors pronation ökar, så har detta inget tydligt samband med smärta i benen.

ergonomiska skor och hålfotsstöd under graviditet?

Under mina graviditeter har jag definitivt känt ett behov av bra, ergonomiska skoinlägg och joggingskor med bra dämpning och snörning. Jag har ändå fått förändrad form på fötterna, så jag tror inte att det egentligen kan förebygga så värst mycket av den graviditetsrelaterade förändringen som sker. Min erfarenhet är dock att många patienter med ländryggssmärta under graviditet mår bra av att ha bra skor. Skrota platta, tunna, icke-dämpade skor till fördel för något dämpat och stabilt!

Hur har du upplevt dina fötter under och efter graviditet?

Referenser:

Previous

Next

11 Comments

 • Jag har alltid haft platta fotvalv men efter att ha fått barn har de blivit sååå långa. Jag skojar inte, rena längdskidorna! Inland oroar jag mig för att de aldrig ska sluta växa :-D.

 • Yes Från 37-38 till 38-39.. Svullnaden på bredden försvann men de är längre. Inte jätteroligt för en som hade alldeles för många skor, vilka nu inte passar

 • Kanske är det därför jag sedan några år tillbaka går runt med inneskor a la birkenstock här hemma! Tror jag började när jag var gravid med trean. Golvet kändes så hårt och inneskor liksom hjälpte mot bäckensmärtan.

 • Fick superont i fötterna efter första graviditeten, fick gå till ortopedingenjör och få riktiga iläggssulor för att stabilisera fötterna, hålla upp fotvalven osv. Kan inte gå längre sträckor utan nu, måste ha inneskor osv. Så ja, stor påverkan på fötterna!!

 • Hej
  Tack för en massa bra inlägg. När det gäller fötterna finns det något efter en graviditet som man kan göra för att bygga upp ett platt fotvalv igen (typ övningar etc) eller bara att gilla läget och ha inlägg?
  Mvh
  Anna

  • I boken Gravidkraft av min kollega Emma Regberg Lundborg finns övningar för fötter! Köp eller be biblioteket köpa in. Sen är det inte säkert att man kan förebygga sådär jättemycket av kroppens förändringar, men du kanske inte behöver få ont i alla fall.

 • Gravid i åttonde månaden med andra barnet och älskar mina barfotaskor!

  Fötterna ändrade sig en aning (lite bredare) med första. Nu har jag inte märkt nån skillnad på fötterna alls. (Än!)

 • Mina fötter har förändrats en hel del efter alla tre graviditeter. Innan jag fick barn hade jag storlek 39, nu efter tredje barnet har jag storlek 41. Visserligen har jag också insett att det inte är någon idé att trycka ner fötterna i för trånga skor utan använder numera bara skor som är bekväma och rymliga.

  Nu efter nr. 3, som är fyra månader har jag fått rätt ont i fötterna däremot. Framför allt på morgonen och om jag suttit stilla en stund. Fötterna (och ben, knän, höft) är stela och gör ont. Varför det? Jag tänkte först att det är pga att jag fortfarande är rätt tung, men funderar även på om det har med den senaste graviditeten att göra?

  • Stelhet och smärta som kryper sig på när man vilar och som blir värre när man “sätter igång” tyder ofta på någon slags inflammatorisk reaktion, en slags reaktion på överbelastning. Det verkar också som att kvinnor ibland kan bli mer benägna att få såna slags överbelastnings-inflammationer som en reaktion på hormonförändringar efter graviditeten (inte supertydligt vetenskapligt klarlagt hur eller varför dock). Att träna cirkulationfrämjande och så småningom styrkeökande övningar och stretcha ut de strukturer som gör ont brukar vara behandlingen, ofta går det dock över av sig själv med tiden också.

  • Åh, exakt så känner jag i skrivande stund! Födde min son för sex månader sedan och känner mig så stel i fötterna, knäna och benen. Fötterna är som värst på morgonen. SÅ stela! Hur känner du dig idag? Gick det över med tiden?

   • Hej Anna! Så skönt att höra att det är fler som känner lika, tråkigt att vi har det på detta vis och att inte sjukvården själva kan hjälpa. För så kände jag. För mig var det som värst när senaste barnet var dryga halvåret. Jag var hos en sjukgymnast som tryckte jag skulle ha ilägg. Efter en tid med ilägg i skorna och bra inneskor blev knäna först mycket värre. Gick tillbaka till sjukgymnasten för jag kunde inte gå längre sträckor. Fötterna var vid det här laget lite bättre men inte helt smärtfria.
    Hen hjälpte mig med träningsprogram. När yngsta var dryga året hade jag fortfarande ont men kände att jag testat allt utom att springa. Körde ett försiktigt löpprogram för att vänja kroppen långsamt. Bara efter några veckor började smärtan i knän och höft försvinna.
    Jag kan fortfarande känna stelhet men till skillnad från ett år sedan mår kroppen så mycket bättre. Med tiden så har kroppen läkt efter graviditet och förlossning med allt vad det innebär. Och träning av olika slag. Men när jag var mitt i det så var det fruktansvärt, och det kändes som om jag aldrig skulle bli smärtfri igen.

    Hoppas det blir bättre för dig också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *