Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Större fötter efter graviditeten?

Större fötter efter graviditeten?

casual fashion feet footwear

Större fötter efter graviditeten?

Jag upplever att det finns två grupper. Den ena kollar på mig som om jag vore dum i huvudet när jag berättar att fötterna kan ha förändrats efter graviditeten. Och den andra gruppen nickar igenkännande och berättar direkt om en bredd- eller längdökning, om behov av nya skor och större storlekar. Allt drabbar ju inte alla, som tur är. Men idag ska vi djupdyka in i ämnet fotförändringar under och efter graviditet!

Svullnad och ont i fötterna

Svullnad i fötter och underben är vanligt under graviditeten. Detta kan göra att man får svårt att få in foten i sina vanliga skor, och svullnaden är ofta tillfällig och försvinner några veckor efter födseln. Den ökade belastningen, vikten och de förhöjda nivåerna av det uppmjukande hormonet relaxin kan tillsammans påverka fötterna och göra så att man får ont eller väldigt trött i fötterna.

Använd stödstrumpor och bekväma skor med bra stöd för att minska obehag under graviditeten!

Förändringar efter graviditeten

När du väger mycket mer i vanligt i kombination med höga nivåer av relaxin kan hälbenet ändra ställning litegrann. Detta innebär i praktiken att du börjar pronera mer. Det här kan stanna kvar även efteråt, men för de flesta blir graden av pronation som blir kvar mindre än under graviditeten i alla fall. Man har sett att den kvarvarande pronationen ökar ju fler barn en kvinna föder.

Fotvalven kan också sänkas, och då kan resultatet bli både bredare, plattare och längre fötter. Den största förändringen sker vid första graviditeten och gör foten lite plattare och bredare. Längdskillnaden är för många diskret och kan i vissa fall till och med gå tillbaka efteråt.

Det finns inget tydligt samband mellan extra stor viktuppgång och större förändringar i fotens arkitektur. Däremot så finns det tydliga kopplingar till att ju senare i graviditeten du kommer, desto plattare blir fötterna. Det handlar inte enbart om vikten, utan även om förändringar i hållnings- och rörelsemönster. Med magens utstående form ändras kroppens tyngdpunkt och därmed även fotens tryckfördelning.

Spelar det här någon roll?

Medicinskt sett kanske det här spelar roll. Vi vet från andra forskningsfält att kvinnor har en ökad risk för exempelvis knäartros jämfört med män. En ökad pronation i foten kan ge mekaniska påverkan upp i knäleden och ibland även vidare upp i kroppen. Men för många spelar det förstås ingen roll alls, annat än att du kanske upplever att dina fötter inte passar lika bra i skor du köpte före graviditeten.

Större fötter efter graviditeten?

Berätta gärna om egna erfarenheter!

Referenser:

19 kommentarer till “Större fötter efter graviditeten?”

 1. Efter två graviditeter har jag fått byta ut alla skor. Istället för att ha 37-38 har jag nu 38-39, men den största skillnaden är att skor trycker på andra ställen, som att fötterna inte bara blivit lite längre utan också fått en annan form.

 2. Jag klättrar, och då har man på sig väldigt hårda, tighta skor som håller ihop tårna nerböjt och hårt. Jag köpte nya skor precis innan jag plussade med andra barnet och hann aldrig riktigt klättra in dem. (man behöver “klättra in” ett par skor ungefär som att man går in vanliga, att de mjukas upp lite och formar sig efter ens fot). Efter graviditeten tog jag på skorna igen och kände att de gjorde SÅ ont, att de kändes helt fel och för små. Gjorde några tappra försök i flera pass att klättra in dem men det var helt kört. Så för mig tror jag att fötterna ändrades! Det märktes när det som i klätterskor handlar om nästan millimeter. Hade det bara varit vanliga vardagsskor hade jag nog inte märkt något. 🙂

 3. Intressant! Mina fötter har ökat en halv skostorlek för varje graviditet (har tre barn). Har dock också RA vilket ev bidragit till att förändringen är kvar? Hade redan innan sänkningar av fotvalvet och under tårna pga RA.

 4. Intressant! Mina fötter har växt 1 storlek sammanlagt under mina 3 graviditeter.
  Inga symtom i ben, fötter eller bäcken under graviditet och max 10 kg extra som gravid…

 5. Jag har märkt detta! Har alltid haft väldigt smala fötter samt längdmässigt legat precis mellan 37 och 38, vilket gjort det svårt att hitta skor som passar riktigt bra. Efter första graviditeten ändrades fötterna, så nu sitter en 38 ofta perfekt och alla mina 37:or är för små. Och nästan aldrig problem att hitta skor med bra passform! Under andra graviditeten svullnade fötterna något, men ingen bestående ändring den gången utan allt gick tillbaka.

 6. Intressant. Gick från 38 till 39 i vanliga skor under första graviditeten men har inte behövt gå upp mer i storlek efter andra. Jag har inte heller haft tid att reflektera över det närmare

 7. Åh vad intressant! Mina fötter blev större under grav men framförallt fick jag problem med bäckensmärta och patellofemoralt smärtsyndrom i ena knät. Man kanske ska kolla upp sin pronation och om det skulle vara behjälpligt med inlägg i skorna. Tack för inspo!

 8. Jag hade ca 39-40 innan, men klämde ofta in mig i mindre skor än vad min bredd på fötterna egentligen behövde. Men var van vid det! Året innan graviditeten började jag träna mycket gymnastik barfota, vilket gjorde att många skor i 39 blev för smala, fötterna bredde ut sig och blev starkare.
  Graviditeten i sig gav ca 18 kg viktuppgång (och ned sen), inga direkta symptom i fötter eller ben. Svullen på slutet, hade ändå mina skor och det gick bra. Födde i juni, gick i sandaler hela sommaren pga brukar göra det. När hösten kom stod jag inte ut med skor som tryckte ihop tårna, fick även lite hälsporrekänsla. Bytte faktiskt till barfotaskor, hade spanat ett tag men aldrig tagit tag i det, men tog nu chansen. Har nu ökat en halvstorlek i dom med,. ligger på 40, 40.5 typ, beroende på sko. Kan ibland ha 39.5, men hade ju som sagt inte barfotaskor innan. För mig har bredden betytt mycket!
  Tror absolut inte man måste byta till barfotaskor, men jag klarar inte konventionella skor längre pga min bredd framtill på fötterna. Så skönt att slippa omedvetet knipa med tårna och skava tårna framåt, som jag gjorde i skor med dropp (har med min fot och tåform att göra, kort stortå så då gled jag fram i skor med dropp och rimlig längd, vilket gjorde att se andra tårna lätt krökte sig)

  1. Vad menar du med dropp? Jag har också en bred fot. Jag har lång andratå, är det samma som kort stortå? Jag har också funderat på barfotaskor.

   1. Dropp är att skon är högre bak till i hälen än fram, så man står högre bak än fram. Ofta 1 cm, eller mer. Som en liiiten klacksko. Barfotaskor har generellt helt 0-dropp, alltså helt platt.

    Ja, för mig är stortå att både “pektå och långtå” är längre än stortån, men även min “ringtå” är lång. Har liksom bredden i mina tår på utsidan av foten, konventionella skor har snarare tvärtom, men generellt smalt i tårna.

 9. Jag har bytt från 37 till 38, men jag har en teori om att mkt hemarbete de senaste snart fyra åren har bidragit till bredare fötter eftersom jag inte trycker ner fötterna i för smala skor 9h om dagen längre.

 10. Född med väldigt lågt fotvalv. Började i samband med min första graviditet använda skor med stor tåbox (vilket i princip inga skor är som går att köpa i vanlig butik). Har sakta men säkert också bytt till skor med tunnare sulor. Mina fötter har nu mycket mer muskler, fotvalvenr högre och tårna har börjat spreta. Har kastat alla gamla skor då tåboxarna är för små. Men har samma storlek som tidigare och högre fotvalv.

 11. Jag upplevde ingen längdförändring under själva graviditeten, men fötterna var svullna. Däremot märkte jag under månaderna efteråt att jag växte ur flera skor, även skor jag hade under graviditeten. Har nu drygt en halvstorlek större fötter

 12. Jag fick från storlek 40 till storlek 41. Min första graviditet var tung, jag gick upp 47 kilo och då var fötterna så svullna i slutet av tårna spretade och jag fick ha min pappas skor i storlek 42,5. Haha som tur var så gick svullnaden ner efter graviditeten. Det är däremot tråkigt att så många skor från prepregnancy inte passar.

 13. mina fötter ändrades verkligen under graviditeterna (tre, men främst efter första). jag har haft kraftig viktuppgång varje graviditet, med mycket vätska (25-30kg/gång) & har både bredare & något längre fötter efteråt. jag fick skänka alla mina skor & långsamt bygga upp ny skogarderob. det tog ett tag att förstå, så jag fick även stora besvär med nageltrång under slutet av första graviditeten & första tiden postpartum, vilket ledde till operation av båda stortårna & ingen start med mysiga vagnpromenader, som ju bilden var..otroligt tufft & jobbigt faktiskt! inte kunna vara aktiv alls, även om jag annars är mycket aktiv. & skostorlek gick från 36-37, till 38…

 14. Jag har krympt hela 4cm eftersom hela fotvalvet på höger fot blivit helt platt. Detta gjorde att jag i hela 1,5 år efter graviditeten hade ont i bäckenet/ryggen. Efter att ha fixat egengjorda sulor hos ortoped, sjukgymnastik i mängder samt akupunktur så avtog äntligen smärtan.
  Jag önskar än idag att jag visste att detta kunde hända vid graviditet, innan jag blev gravid, så att jag skulle slippa gå med smärta så länge och kunna söka rätt hjälp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *