Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Mias enkla småfrallor

Mias enkla småfrallor

Mias enkla småfrallor

Jag börjar komma på benen nu, och igår företog jag mig en rehab-aktivitet. Ett mindre brödbak! Att baka bröd är en vardags-aktivitet hos oss som  familj. Men inte för mig! Joseph är definitivt den som bakar mest, och det är han som tar hand om våra “husdjur” surdegarna. Nu kände jag dock för att göra något som kräver lite mer av kroppen än att ligga och se på serier. Det blev ett brödbak, enligt ett recept som jag har har bakat då och då sedan föräldraledigheterna.

wpid-20140816_193041.jpg

Det är ett väldigt enkelt recept som bara ska jäsa en gång.

Receptet innehåller:

  • 50 g jäst
  • 50 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 2 tsk salt
  • 10-12 dl vetemjöl

+1 uppvispat ägg till pensling, kvarnsaltkorn eller flingsalt att strö ovanpå.

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken och värm på litegrann så att det blir 37-grader. Häll mjölkblandningen över jästen och rör om tills den har löst upp sig. Blanda i salt och mjöl. Knåda degen i maskin i ca 10 minuter eller så länge du orkar för hand.

Degen är rätt lös och kan verka kladdig. Tillsätt lite mer mjöl om det behövs.
Min deg igår blev så pass lös att jag fick panik av kladdet när jag försökte forma dem till frallor, så jag använde två skedar och klickade ut på bakplåtspapper, typ 30 stycken. När jag var klar med utklickandet hade degbollarna torkat litegrann och gick då att ta upp och rulla till snyggare bullar.

  • Låt jäsa i 30-45 minuter.
  • Pensla med uppvispat ägg och strö över saltet.
  • Grädda i 250 grader i 5 minuter, sänk sedan värmen till 225 och grädda 10 minuter till.

Perfekt att ta en nybakt fralla och en kopp te tillbaks till soffan…

1 kommentar till “Mias enkla småfrallor”

  1. Vad jag tycker om att det du väljer att göra när du orkar stå en längre stund är att baka! Jag hade gjort samma. Hoppas att du fick en riktigt mysig stund med det nybakade sen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *