Matvecka från Östtimor
Vi brukar alltid döpa den här inläggen med landet nämnt först. “Sri Lankesisk matvecka” eller “Grekisk matvecka”, liksom. Men nu kan vi för allt i världen inte lista ut om det heter Östtimorsk eller Östtimoriansk eller Östtimoriensk. Så “Matvecka från Östtimor” blir det. Vi har börjat använda en slumpgenerator för länder för att välja temaländer, och den kommer fram med fyra förslag. När vi nu har haft en ganska stor mängd länder föll nu valet på Öst Timor.
Vet du, liksom vi, väldigt lite om Östtimor?
Östtimor är ett land i sydostasien och har en befolkning där 42 % är under 15 år. Detta enligt Wikipedia. Östtimor blev fritt från kolonialmakten Portugal 1975, men blev bara några dagar senare invaderat av Indonesien. Efter blodiga uppror blev sedan Östtimor självständigt 2002. Matkulturen är en blandning av traditionell östasiatisk mat och portugisiska influenser. Vi tänker att detta kan göra att deras mat kanske blir lite lik Sri Lankesisk. Vi får väl se!
Vår matvecka från Östtimor
Batar Daan, en vegetarisk gryta med ris. Som våra barn inte kommer äta. Men världen är full av barn som lever på ris, så de får överleva en dag.
Caril är en slags kycklingcurry som ska vara väldigt typisk Östtimor. Eftersom vi inte hittar något recept från just detta land så kör vi på ett brazilianskt recept. Vi tänker att de portugisiska rötterna från tala… När vi läser receptet så känns det väldigt… Sri Lankesiskt!
Ikan Pepes är ett fiskrecept som vi får free style:a utifrån i och med att det kan vara svårt att få tag på hel Red Snapper och bananblad.
Kycklingköttbullar med nudlar och soppa
Stekt tofu med ris och blandade wokade grönsaker.
Det blev en matvecka på enbart fem dagar.
För vi hittar inga fler recept! Så kan det gå. Men det kan ju också vara bra att inte överdriva de här matveckorna som känns lite knepiga för barnen, hehe.
Red Snapper kan bli svår att få tag på pga rödlistad. J hälsar att uer är en lämplig ersättare och betydligt lättare att få tag på. Hälsningar från fiskhandlarfrun