Matvecka från Belize
Matvecka från Belize
Vi fortsätter med matveckor från länder vi inte vet hur man pratar om. Beliziansk matvecka? När slumpgeneratorn för länder plockade fram Belize så frågade vi båda “va?”. Var ligger det? Är det ett land?
Wikipedia berättar
Det är ett land med mayakultur som en del av de äldsta historien. Matkulturen är en blandning mellan ursprungsbefolkningens matkultur och europeiska influenser. Ris och bönor verkar vara en grej, liksom i de flesta länder som vi ätit från ungefärligt samma område. De verkar äta mycket frukt och grönt av sådant som liksom inte finns här, i alla fall inte lika färskt och välsmakande. Vi har haft problem med sådana länder tidigare, när matens råvaror och beståndsdelar inte smakar som de antagligen gör på plats blir maten inte lika kul.
Vi hittar ändå en del recept som låter goda!
Belizianska enchiladas
Till helgfrukost: en slags scones som kallas “Johny cakes”
Hummerpasta (men byter kanske ut hummer mot typ tonfisk pga att vardagsmat som vi inte testat förut är onödigt att lägga hummer-pengar på, känner vi…)
Kycklingcurry med tortillabröd
Fisk i ugn med ris
Potatissallad med ägg och grönsaker till.
Visst låter det ändå som en ganska god matvecka?
Vet du något om Belize? Berätta!
Jag har varit i Belize son turist för tio år sedan på backpackerresa genom Latinamerika. Det var som att komma till Karibien, fast det är ju Centralamerika. De pratade engelska som i en reaggelåt från Jamaica. Jag kan rekommendera att lyssna på garifuna-musik under matlagningen!