Matvecka från Belize

Matvecka från Belize

Flag of Belize.svg

Vi fortsätter med matveckor från länder vi inte vet hur man pratar om. Beliziansk matvecka? När slumpgeneratorn för länder plockade fram Belize så frågade vi båda “va?”. Var ligger det? Är det ett land? 

Wikipedia berättar

Belize är en stat i Centralamerika som gränsar till Guatemala, Mexiko och Karibiska havet. Området var tidigare en brittisk koloni med namnet Brittiska Honduras. Namnet ändrades till Belize 1973 som 1981 blev en självständig stat.

Det är ett land med mayakultur som en del av de äldsta historien. Matkulturen är en blandning mellan ursprungsbefolkningens  matkultur och europeiska influenser. Ris och bönor verkar vara en grej, liksom i de flesta länder som vi ätit från ungefärligt samma område. De verkar äta mycket frukt och grönt av sådant som liksom inte finns här, i alla fall inte lika färskt och välsmakande. Vi har haft problem med sådana länder tidigare, när matens råvaror och beståndsdelar inte smakar som de antagligen gör på plats blir maten inte lika kul.

Vi hittar ändå en del recept som låter goda!

Bönor och ris

Belizianska enchiladas

Till helgfrukost: en slags scones som kallas “Johny cakes”

Hummerpasta (men byter kanske ut hummer mot typ tonfisk pga att vardagsmat som vi inte testat förut är onödigt att lägga hummer-pengar på, känner vi…)

Kycklingcurry med tortillabröd

Fisk i ugn med ris

Potatissallad med ägg och grönsaker till.

Visst låter det ändå som en ganska god matvecka?

Vet du något om Belize? Berätta!

 

Previous

Next

One Comment

  • Jag har varit i Belize son turist för tio år sedan på backpackerresa genom Latinamerika. Det var som att komma till Karibien, fast det är ju Centralamerika. De pratade engelska som i en reaggelåt från Jamaica. Jag kan rekommendera att lyssna på garifuna-musik under matlagningen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *