Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Forskarkalendern: ätstörningar under graviditet

Forskarkalendern: ätstörningar under graviditet

Forskarkalendern: ätstörningar under graviditet

Gästblogginlägg av David Clinton.

Mitt namn är David Clinton och jag är docent i medicinsk psykologi, leg. psykolog, leg. psykoterapeut och psykoanalytiker. Jag jobbar på Karolinska Institutet och Kunskapscentrum för ätstörningar (KÄTS)[1] i Stockholms läns landsting.

Hur gör man när det krånglar med mat och ätande?

Det är vanligt att det krånglar med mat och ätande under eller efter en graviditet. För vissa blir dock problemen så pass allvarliga att man hamnar i ätstörningar. Men det finns hjälp att få.

En förändrad värld

Att skaffa barn innebär stora utmaningar för alla föräldrar. Det kan gälla hur man ska välkomna det nya livet till världen och familjen, hur föräldrar ska lösa praktiska problem, hur det blir med parrelationen, och inte minst hur den blivande eller nyblivna mamman reagerar i sig själv. En graviditet eller spädbarnstiden kan upplevas som en mycket stressig period i livet med nya och ökade krav från andra och inte minst sig själv. Med alla känslomässiga och kroppsliga förändringar som följer med är det inte konstigt att man får det svårt med att äta.

Ätstörningar i samband med graviditet

Men för vissa blir problemen så pass allvarliga att de får ätstörningar som anorexia nervosa, bulimia nervosa, hetsätningsstörning eller annat. Ätstörningar är mycket allvarliga former av psykisk ohälsa i sig, men de blir extra allvarliga när de sker i samband med en graviditet.

Gravida kvinnor med ätstörningar har en högre risk för kejsarsnitt, missfall, postpartumdepression och en mängd andra komplikationer. Risken för just postpartumdepression är särskilt hög för de med bulimi eller hetsätningsstörning. Efter förlossningen kan det bli svårt att amma och kontakten med spädbarnet kan påverkas. En nybliven mamma med en ätstörning kan vara så upptagen med sitt eget ätande och vikt att hon får svårt att se och uppfatta sitt barns behov av näring och närhet.

Förhållandevis vanliga problem

Allt mer tyder på att dessa problem drabbar många kvinnor. På KÄTS genomförde vi för ett par år sedan en undersökning av hur pass vanliga det kan vara med ätstörningar under och efter en graviditet[2]. Vi undersökte 426 gravida kvinnor som besökte mödravården och 345 nyförlösta kvinnor inom barnavården i Stockholm. Våra uppskattningar var att 5,3 % av gravida och 12,8 % av nyförlösta kvinnor lider av ätstörningar. Det är mycket höga siffror, och framförallt för kvinnor efter graviditeten.

När skammen råder

När man drabbas av ätstörningar är det vanligt att det leder till starka känslor av skam. Och särskilt under eller efter en graviditet. Detta kan göra det mycket svårt att träda fram och berätta om problemen för både sin partner och sjukvården. Det kan då bli en nedåtgående spiral för många under just den tiden att man känner att alla andra förväntar ska vara livets lyckligaste tid.

Hjälp finns

Det finns dock hjälp att få, och det är viktigt att söka hjälp så tidigt som möjligt innan en ätstörning slår sina rötter. Man kan prata med sin MVC-barnmorska eller BVC-sjuksköterska. Då kan man dela med sig av sin oro och får viktiga reflektioner och råd. Om det behövs kan dessa personer ordna en remiss till specialist mödravården eller ätstörningsvården.

Vårdpersonal kan gå en internetutbildning

För att öka kunskap om ätstörningar i samband med graviditet har vi på KÄTS utvecklat en internetbaserad utbildning om ätstörningar i samband med graviditet.[3] Den är kostnadsfri och riktar sig främst till personer som arbetar inom barn- och mödravården, men även andra kan ha glädje av att gå utbildningen. Man lär sig om ätstörningar, tidiga tecken, och hur man kan möta kvinnor som har problem med sitt ätande under eller efter en graviditet. Vi har försökt att göra utbildningen så interaktiv som möjligt och man får möta kvinnor som brottas med sitt ätande i samband med graviditet och bekanta sig med deras berättelser.

Välja bort ensamhet

När man får problem med mat och ätande i samband med en graviditet är det oerhört viktigt att ta dessa problem på allvar. För att kunna få rätt sida på situationen måste man komma ur en ond cirkel så tidigt som möjligt. För att detta ska ske behöver man prata om hur det är. Det kan betyda att man vänder sig till sin partner, en nära vän eller sjukvården. Man kan känna sig rädd för att öppna upp och prata om någonting som upplevs som djupt skamligt. Man kan vara orolig för att bli bemött med fördömande eller oförståelse. Men oftast är dessa rädslor obefogade och andra blir betydligt mer förstående än vi förväntar. Det krävs dock mod att ta första steget.

Kämpa inte ensam!

Var inte tyst! Ensamheten och tystnaden är ätstörningens bästa vänner. Dela med dig av dina rädslor och sök hjälp om du har problem med ätande i samband med din graviditet. Lyssna om du känner någon som lider av sådana svårigheter. Tillsammans kan ni hitta en väg framåt.

 

[1] Hemsida: www.atstorning.se

[2] Brundin Pettersson, C., Zandian, M. & Clinton, D. (2016). Eating disorder symptoms pre- and postpartum. Archives of Women’s Mental Health, 19, 675-80.

[3] Internetbaserad utbildning: utbildning.atstorning.se

3 kommentarer till “Forskarkalendern: ätstörningar under graviditet”

  1. Alltså – jag har läst era inlägg från olika folk varje dag nu. Och jag måste bara säga att det här är den absolut bästa julkalender jag någonsin sett! Fantastiskt jobb ni lagt ner. Intressant och lärorikt att läsa. Tack!

    1. Vad glada vi blir! Ja, hehe, det är lätt att tro att det bara är forskarna som fått jobba den här gången, men det är ändå en del jobb
      för oss med att mejla, få utkast, bolla fram och tillbaka och få godkänt slutresultatet. Det var pirrigt att dra igång, men nu känns det jättekul och uppskattat!

  2. Det tål att upprepas; ni är så häftiga!
    Jag vill nästan inte ens att det ska bli julafton för det betyder ju att kalendern tar slut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *