Marinas pepparkakor
Vi har en bok där vi skriver ner och samlar favoritrecept. Där i har vi ett pepparkaksreceptet som kallat “Marinas pepparkakor”. Marina är Mias mamma, men receptet är egentligen inte hennes utan Mias mormors och förmodligen äldre än så. Jag tror att receptet skiljer sig lite från ett klassiskt pepparkaksrecept, framförallt för att det utöver de klassiska pepparkakskryddorna innehåller även pomeransskal.
Vi älskar dem i alla fall. Mia mest av alla. Hon brukar vilja äta sina pepparkakor med smör och ost, gärna till frukost. Men det kanske alla tycker, att just deras mammas pepparkakor är de godaste?
Ingredienser:
- 200 g mörk sirap
- 5 dl socker
- 2 tsk malen kanel
- 2 tsk malen ingefära
- 2 tsk malen kryddnejlika
- 1 msk malen pomeransskal
- 2 tsk bikarbonat
- 300 gram margarin eller smör
- 3 ägg
- 800 gram vetemjöl
Såhär gör du:
Blanda socker, sirap och kryddor i en kastrull och ställ den på spisen på ganska hög värme tills sockret smält.
Alltså: det ska liksom bubbla lite, inte koka. Röran blir liksom flytande och lite glansig.
Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt bikarbonat.
Bikarbonaten liksom “fizzar” lite i smeten, nästan som om du hade slängt i en liten brustablett. Smeten ändrar också färg litegrann.
Låt smöret smälta i blandningen.
Tillsätt äggen när blandningen svalnat något, ett i sänder.
Blanda till sist i vetemjölet. Det här steget är jobbigt om du inte kan föra över degen till en degblandare. Man får jobba med sina armmuskler och veva, veva, veva för att få in allt mjöl i degen. Har du någon där hemma, så be om avlösning om det blir för tungt.
Låt sedan degen stå i kylen i några timmar eller över natten, sätt bara locket på kastrullen och ställ in den!
Baka ut på mjölat bakbord. Använd kavel och pepparkaksformar såklart. Och baka i mitten av ugnen, 5 minuter på 200 grader.