Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Forskarkalendern: Bäckensmärta kapar livet

Forskarkalendern: Bäckensmärta kapar livet

Forskarkalendern: Bäckensmärta kapar livet

Gästblogginlägg av Annika Svahn Ekdahl

”Jag har inget socialt liv längre”, ”Jag kan inte jobba, promenera, träffa vänner eller lyfta upp min två-åring… jag kan inte göra någonting”, ”Jag har ont och är beroende av andra hela tiden och det gör mig arg och ledsen”.

Detta är några kommentarer från gravida kvinnor med bäckensmärta som jag träffat i samband med min forskning. Jag heter Annika Svahn Ekdahl, är leg. fysioterapeut och jobbar på Göteborgs universitet.  För några år sedan, efter ca 25 års arbete som fysioterapeut inom primärvård, började jag undervisa på utbildningen till fysioterapeut och fick möjlighet att bli medarbetare i en studie om graviditetsrelaterad bäckensmärta. Jag träffade många gravida i samband med detta och mina frågor och funderingar blev fler och fler… Frågorna har utvecklats till ett forskningsprojekt som förhoppningsvis ska bli en avhandling framöver.

Begränsning på grund av bäckensmärta

De kvinnor jag möter beskriver ibland väldigt dramatiska förändringar i sitt dagliga liv på grund av bäckensmärtan. Begränsningarna är stora, kroppen hänger inte med, sömnen blir lidande och de känner sig inte självständiga längre vilket påverkar dem på alla plan. De flesta beskriver dock att de anpassar sig till besvären, utesluter vissa aktiviteter, tänker sig för när det gäller lyft eller annat. Kvinnorna biter ihop och kämpar på, vissa drar sig för att berätta för arbetskamrater att de har ont, en kvinna jag träffade vågade inte säga något på grund av att hon var rädd för att mista jobbet. Dessutom beskriver en del kvinnor att de känt sig dåligt bemötta och ibland även misstrodda av vårdpersonal. En kvinna berättade att läkaren sa att ”Jo, men det är så att foglossning har man inte såhär tidigt…” när det blev aktuellt med sjukskrivning på grund av att besvären var så stora och arbetsuppgifterna inte gick att anpassa. En del kvinnor berättar att de får höra att det är normalt att det känns lite när kroppen blir tyngre, graviditet är ingen sjukdom. Det är det ju inte heller, men det är inte normalt att ha så stora besvär att man inte klarar sitt dagliga liv.

Drabbar ungefär hälften av alla gravida

Ungefär hälften av gravida kvinnor i Sverige idag får besvär med bäcken- och/eller ryggsmärta, många av dem blir sjukskrivna på grund av detta. Det finns riktlinjer för behandling men gör vi rätt saker? Jag vill genom min forskning sprida kunskap om hur det kan vara att leva med bäckensmärta under graviditeten men att det finns bra hjälp att få hos fysioterapeuten. Vi fysioterapeuter behöver också få mer kunskap om vad kvinnorna önskar och vilka av våra behandlingsmetoder som är mest effektiva för att kunna skräddarsy behandling för varje kvinna som söker oss. Det kan vara något som saknas idag. Riktlinjer är ofta generella och min tanke är att när det gäller behandling behöver man ha ett tydligt individuellt perspektiv. Varje gravid kvinna har sina individuella önskningar och förutsättningar och det kan vara en utmaning för oss fysioterapeuter att bemöta detta, men samtidigt är det ju det vi är bra på – att individanpassa! Jag möter ofta kvinnor som efter besök hos kunnig fysioterapeut känner sig mycket lugnare, kan hantera besvären på ett bättre sätt, fått med sig tips och råd om till exempel träning och inte minst fått svar på alla frågor och funderingar.

Det jag vill

Jag vill också bidra till att öka kunskapen om att man visst kan drabbas av bäckensmärta redan i mycket tidig graviditet likaväl som att besvären hos ett fåtal kvinnor finns kvar även lång tid efter förlossningen. Kvinnor med bäckensmärta ska inte behöva känna sig misstrodda i kontakten med vården, försäkringskassan eller på arbetsplatsen. Tyvärr verkar det vara så att det saknas kunskap på många olika nivåer när det gäller denna typ av besvär.

De flesta blir bra!

Hos de allra flesta kvinnor klingar besvären av efter förlossningen och även jag blir förvånad ibland när jag träffar kvinnor på uppföljning. Det kan vara så att kvinnan var sjukskriven på heltid i graviditeten och hade svårt med alla aktiviteter på grund av smärta, men kommer på uppföljningen och säger ”Jag trodde inte det var sant att den *%&#!* smärtan skulle försvinna, men jag har inte ont alls längre!” Vi ska dock inte glömma dem som fortfarande har kvar sina besvär långt efter förlossningen, där kan fysioterapeuten många gånger hjälpa till för att vardagen ska fungera lättare.

Hopp om framtiden

Slutligen vill jag säga att det känns mycket positivt att kvinnors hälsa lyfts fram på ett annat sätt idag än tidigare. Det finns ännu inte så mycket forskning gjord, men många projekt är på gång och det är spännande att få vara en liten del av detta.

Tack för mig!

Annika Svahn Ekdahl

Annika Svahn Ekdahl, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, fotograf Cecilia Hedström

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *