Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » God Jul önskar vi på BakingBabies

God Jul önskar vi på BakingBabies

God Jul önskar vi på BakingBabies

“Vi hoppas att det ska kunna bidra till att lindra lite av den skam som dessa kvinnor ofta känner.”

Vi hade i förväg en idé om att kunna sätta ihop ett God Jul-inlägg med en hoppfull summering från forskarkalendern. Vi hade dock ingen aning om var vi skulle landa med den. I ärlighetens namn började vi advent med en inte helt full kalender, ända in i det sista var vi inte helt säkra på att få full täckning för alla dagar vi hoppades på.

Vi hade i förväg inte heller en föreställning om hur det här God Jul-inlägget skulle bli, eller vad det skulle handla om. Tills gästinläggen började trilla in, och vi läste samma ord om och om igen.

Skam och skuld.

Meningen först i det här inlägget skrev en av de bidragande forskarna i ett mejl till oss. Det spelar ingen roll vilken av dessa forskare det var. För om det är något som framkommit som en röd tråd genom hela decembers forskar-gästinlägg så är det skam.

Kvinnor drabbas av ohälsa och skäms över det.

Det återkommande temat i forskarkalendern har varit att kvinnor mår dåligt på ett eller annat sätt, och skäms för det. Det blir tydligt när det gäller förlossningsskador, men också när det gäller andra åkommor.

“Vi vill att det ska sluta upplevas som skamfullt att vara deprimerad under graviditet. Att kvinnor ska våga söka hjälp och att det ska finnas bra hjälp att få. Detta var några av de saker som motiverade oss att starta MAGDALENA-studien.”

“När man drabbas av ätstörningar är det vanligt att det leder till starka känslor av skam. Och särskilt under eller efter en graviditet. Detta kan göra det mycket svårt att träda fram och berätta om problemen för både sin partner och sjukvården.”

En av forskarna förklarar begreppet skam närmare

Nationalencyclopediens definition av skam lyder ” känsla av blygsel över oförmåga eller förkastlig handling”. Skuld känner man över något man gör. Skam känner man för något man är. Skammens funktion genom historien är att hålla ihop flocken och göra det extremt obehagligt att vara utanför den sociala normen.

En av forskarna berättar själv om en förlossningsskada och sin egen skam:

“Jag hade ingenstans att vända mig, mest på grund av skamkänslan. Att inte duga, att inte vara som andra.”

Bort med skammen!

“Så mycket skam och förtvivlan. För något som man inte kan hjälpa. Det är precis samma  skam som jag mött hos våldtagna kvinnor. Så förtvivlat sorgligt. Bort med skammen!”

Vår önskan inför jul och året som kommer är att förändringens vindar fortsätter blåsa

Vår förhoppning är att 2018 blir året som kvinnors ohälsa börjar tas på allvar. Att fler kvinnor får bra bemötande när de söker vård. Att kvinnors besvär ska generera vettiga undersökningar, bedömningar och erbjudanden om lämpliga åtgärder. Att färre ska bli hemskickade med flummiga råd om att “knipa mera”. Vår julönskan är att vi ska bli OÄNDLIGT många fler fysioterapeuter inom kvinnohälsa, men också fler och fler barnmorskor och gynekologer som inte accepterar att bara skicka hem folk med halvtaffligt bemötande och torftiga råd.

Vad vi önskar för dig

Våra råd till dig som läsare börjar och slutar ofta med “var en besvärlig patient”. Fråga om återbesök och uppföljningar av de råd du får. Be om välgrundade förklaringar. Be om en second opinion om du har en känsla av att den första vårdgivaren inte tog dig på allvar. Får du inte förtroende för den du möter, byt. Ta dig själv på allvar och kräv av vården att inte göra mindre. Vi önskar att du ska slippa vara/känna dig som en besvärlig patient framöver. Men tills dess önskar vi dig mod och kraft!

Hoppfull framtid!

Forskarkalendern har visat med stor tydlighet att det finns mycket kvar att göra. Detta är chockerande och otroligt frustrerande när man tänker på hur länge kvinnor har menstruerat, haft sex och fött barn. Varför vet vi så lite fortfarande? Samtidigt har forskarkalendern förmedlat hopp!

“Vi jobbar vidare, vi ger inte upp, vi ska se till att ge er tryggheten att föda barn på bästa sätt, att skydda er efter förmåga, och om det brister så finns vi där för er. Förhoppningsvis på en gång, men även varje dag därefter.”

“I början av min forskarkarriär var det nästintill omöjligt att få forskningsmedel för studier av bäckensmärta, men på senare tid har flera bidragsgivare öronmärkt pengar för graviditetsrelaterade besvär. Äntligen!”

God jul och tack!

Tack till alla medverkande forskare! (Om vi har glömt någon på listan så ber vi hundra gånger om ursäkt, vi är ändå bara fritidsbloggande småbarnsföräldrar!) 

Tack Alkistis, Anders, Ann, Annelie, Annie, Annika, Ata, Camilla, Cecilia, David, Emilia, Emma, Emma F, Emma R, Erik, Eva, Jenny, Katarina, Lena, Lisbeth, Mikaela, Sandra, Stefan och Theodora. (Tack även till er som ville delta, men som fick förhinder, ni är välkomna anytime)

Ni och era kollegor är hjältar som får alldeles för lite uppskattning och beröm. Men från oss på BakingBabies och från alla våra läsare vill vi säga TACK, TACK, TACK för att ni kämpar på!

God jul till er kära läsare!

Vi har lånat andra människors kunskaper och ord under advent. Men vi hoppas att ni landar tillsammans med oss i ett hopp för framtiden. Tack för att ni läser, frågar, delar och sprider. Ni är bäst!

7 kommentarer till “God Jul önskar vi på BakingBabies”

 1. Har läst alla inlägg, superintressant!! Och som ni säger, hoppfullt. Tack till er för att ni satt ihop detta – och såklart God Jul!

 2. Tack för en fantastiskt bra och viktig adventskalender! Vilken lyx att få läsa så många olika lättbegripliga, men faktaspäckade och bra texter från forskare och vårdpersonal.
  God jul!

 3. Håller med föregående kommentarer, så bra och välskrivet!
  Tycker ni gör ett fantastiskt jobb med bloggen, så mycket läsvärt. Jag är själv fysioterapeut och hemma med mitt andra barn. Har kvarvarande besvär efter förlossningen och är här jag har hittat all ”vettig” info, tack!
  Schysst mix med mat också, har provat en del recept, senast vörtbrödet, mkt bra! Imponerade att ni orkar med bloggen och småbarnslivet samtidigt☺️
  Så god fortsättning och hoppas ni får lite välförtjänt vila, och jag hoppas innerligt att rehaben efter din operation Mia fortsätter åt rätt håll!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *