Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Rotsellerisoppa

Rotsellerisoppa

  • av

Rotsellerisoppa

Det här receptet kommer från början från en tidning. Jag hade en period när jag klippte ut recept och samlade små lappar i en hög. När inspirationen sedan tröt kunde jag sedan bara fiska upp ett recept ur högen och få middagsinspiration. Lappen är för länge sedan borta, första gången vi lagade den här soppan var när vi vabbade vattkoppssjuka barn vintern 2014. Men sedan dess är den här soppan en återkommande soppfavorit, som barnen faktiskt gillar. Trots att den består till stor del av en rotfrukt som kanske inte är mest känd som barnfavorit.

En enkel soppa mellan festligheterna?

Julens högtidligheter innebär kanske inte de mest grönsaks- och rotfrukstspäckade måltiderna vi har. Därför kan det vara skönt att bryta av med något enkelt, nyttigt och värmande så här i mellandagarna. Skulle tro att den här soppan också funkar att ha i termos på en vinterutflykt.

image

Ingredienser:

1 rotselleri, ca 300 g
3 potatisar
2 vitlöksklyftor
0,5 citron (saft och skal)
3 dl matlagningsgrädde
2,5 dl grönsaksbuljong
1 tsk salt

Skala rotsellri och potatis i tärningar. Hacka vitlöken. Lägg alltsammans i en kastrull och häll på grädde. Låt puttra under lock tills rotsellerin är mjuk, ca 20-25 minuter. Mixa soppan slät. Smaksätt med salt, citronsaft, skal och späd med grönsaksbuljong tills den är lagom tjock. Servera med tillbehör i olika skålar vid sidan om.

Tillbehör, välj ett eller alla!

1. Rosta hela hasselnötter i en ugnsform, 10 minuter på 175 grader. Ta ut, låt svalna och ta bort skalen. Hacka och lägg i en skål.
2. Stek upp fyrkanter av gammalt bröd i smör, servera som krutonger.
3. Skär bacon i mindre bitar. Knaperstek och servera till soppan.
4. Gör en gremolata på fint hackad persilja, vitlök och citronskal.

Blanda alla eller ta dina favorittillbehör till soppan!

Smaklig mellandagsmåltid!

0 kommentarer till “Rotsellerisoppa”

  1. Hej Mia! Du menar det här knakelibrak-rörelsen de gör på BVC med höfterna? Det har han blivit kollad för många gånger, bara på BB och återbesöken där var vi nog uppe i 7-8 ggr.
    Jo, jag vet att det är helt okej att inte gå när man är 1… men det är så mycket annat. Säg att man tar honom i händerna, för att han ska stå på golvet. Absolut inte, han drar istället upp fötterna till magen så att man bär honom i händerna. Och skriker, som om han vore rädd för att nudda golvet med fötterna. Eller att ha honom ståendes i knät. Tjejernas ben var hårda som pinnar redan vid 4-5 månader och stöttade liksom i mitt knä. Abbe tror jag har sparkat ifrån en gång när han var arg, annars har han aldrig velat stötta. Utan bara dragit upp benen. En liten koll skulle kännas otroligt skönt.

  2. Om han har ont vet jag inte. De gånger han har ställt sig upp har det varit när han varit frustrerad och gnällig och försökt nå nånting liksom. Han kanske bara är rädd men min magkänsla tycker ändå att det är lite konstigt att han aldrig vill stötta annars.
    Jag lovar att uppdatera dig om vad som sägs… måste bara få en remiss och tid först, men sen så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *