Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Gyoza med fläskfyllning

Gyoza med fläskfyllning

  • av

Gyoza med fläskfyllning

För något år sedan var gyoza nytt för oss och ett recept som vi lagade för första gången strax efter jul. Idag tänkte vi dela med oss av detta härliga recept. Gyoza beskrivs bäst som en japansk variant av dumplings. Men som sagt var, beroende på vad man känner till bäst skulle man lika gärna kunna säga att dumplings är den kinesiska motsvarigheten till gyoza. Har man inte koll på vad varken gyoza eller dumplings är är det kanske bättre att beskriva dem som ångkokta fyllda degknyten.

Ingredienser (fyllning):

  • 200 g fläskfärs
  • 1 liten morot (riven eller fint hackad)
  • 2 msk bambuskott, finhackad
  • 1 st vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 salladslök alt 1/4 gullök, finhackad
  • 2 tsk riven ingefära
  • 1 grön chili, urkärnad och finhackad
  • 1 msk japansk soya
  • 1 msk mirin alt ½ msk risvinsvinäger
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk finhackad färsk koriander alt ½ msk korianderfrön ,malda
  • 1 msk sesamsfrön , rostade
  • 1 msk strösocker

Gyozadeg:

  • 1,8 dl vatten
  • ca 5 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt

Gyozasås:

  • 4 msk japansk soya
  • 2 msk risvinsvinäger
  • några droppar sesamolja
  • 1 tsk sesamfrön

Gör så här:

Knåda degen ordentligt så att den blir smidig och elastisk. Lägg till ytterligare vetemjöl om den är för kladdig. Olja den lätt och täck med plastfolie. (Alternativt använder man färdigköpta plattor).

Hacka, riv och rosta ingredienserna till fyllningen enligt listan ovan och blanda allt till en jämn smet. Detta kan gott göras en dag i förskott, plastas in och förvaras i kylen.

Kavla ut degen på ett mjölat bakbord så att det är 1-2 mm tunt. Stansa ut cirklar som är runt 7 cm i diameter. Fyll dessa med 1-1½ tsk färsfyllning. Vik sedan ihop och vik och krusa ihop snygga gyoza enligt videon i länken (använd eventuellt lite vatten i kanterna för att få degen att fastna).

Lägg över de vikta gyoza på en tallrik med hushållspapper så att de inte fastnar. När du är färdig med alla kan man antingen ångkoka dem eller steka och ångkoka dem. Det blir mer smak på dem om man steker dem. Det är detta tillagningssätt som kallas för potstickers (Wo Tip).

Värm på en stekpanna som har lock, med ett jämnt lager olja i. När pannan är riktigt varm lägger du i knytena. Stek i någon minut tills de får en fin yta på botten och häll sedan på 1 dl vatten (akta så det inte stänker) och lägg på locket. Ångkoka i ca 3 minuter, skaka loss gyozan från pannan och servera med sås.

image

image

Det är ett pilljobb, men det är värt det!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *