Scones
2015 vid den här tiden på året hade vi en brittisk matvecka. Såklart ingick scones i den matveckan. Nu tänkte vi tipsa om det goda och lite annorlunda recept som fanns med i boken som vi hämtade mycket inspiration från under den matveckan. Det här inlägget kommer ut tidigt, så kanske hinner du till och med slänga ihop en sats till frukosten? Eller varför inte ställa till med ett afternoon tea i eftermiddag?
Ingredienser:
- 300 g (5 dl) vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 tsk salt
- ½ dl strösocker
- 75 g smör
- 1 ägg
- ½ dl mjölk/grädde
- ½ dl yoghurt/fil/creme fraiche
Så här gör du:
- Slå på ugnen på 200 °C.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
- Skär smöret i mindre bitar och blanda ihop det med de torra ingredienserna tills du får en jämn och grynig massa (görs lättast i matberedare eller köksassisstent).
- Vispa ihop ägget med grädde/mjölk och valfri syrad mjölkprodukt (syran gör så att sconsen reser sig mer och bli luftigare).
- Häll i ägg blandningen och blanda snabbt allt till en smidig deg. Se till att inte överarbeta degen.
- Fördela degen till 6-8 scones, antingen för hand eller genom att platta/kavla ut och stansa.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Nygräddade scones passa bäst till, färskost, marmelad, clotted cream och lemon curd. Överblivna scones blir fort tråkiga och näst intill oätliga. Frys därför in det som inte ätits upp under frukosten, så finns det lite över till en liten afternoon tea.