Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Urinläckage trots stark bäckenbotten

Urinläckage trots stark bäckenbotten

Urinläckage trots stark bäckenbotten

Idag svarar jag på en läsarfråga om urinläckage trots stark bäckenbotten

Fråga:

“Har ansträngningsinkontinens sen mitt andra barn föddes (6 år sedan) och har kniptränat (och fått bekräftelse på att knipet är bra) men ändå blir det ingen förbättring. Läcker framförallt vid löpning och hopp och känner mig lite uppgiven i råden att “knipträna mer”. Därför har jag emellanåt struntat i det och bara “kört på” vilket jag ju vet är fel. Av en pt (inriktad på mammaträning) fick jag rådet att helt sluta träna och bara knipa, medans uroterapeuten på sjukhuset säger att jag kan springa hur mycket jag vill om kontinensbåge hjälper. Vill inte sluta träna men vill såklart inte heller göra mer skada. Står på kö nu till läkare för bedömning inför TVT-operation vilket ju känns lockande, men samtidigt vill jag då veta att det inte finns någon annan utväg. Finns det sätt att bedöma styrkan i bäckenbotten utan att gå på bara urinläckage, i och med att knipet är starkt?”

Hej och tack för din fråga!

När jag läser får jag en del följdfrågor, du som frågeställare behöver inte svara här om du inte vill. Jag kommer resonera utifrån lite olika hypoteser, så jag hoppas du får svar oavsett. Jag börjar rätt grundläggande, du som frågeställare ska inte ta illa upp om jag skriver en del saker du självklart redan vet!

  • Du säger att knipet är starkt, är det uroterapeuten som har bedömt detta? Upplever du själv knipet som starkt också?
  • Kan du knipa bra när du står, går och rör dig? Känn efter med ett finger i medan du testar att knipa i stående, göra knäböj och tåhävningar.
  • Läcker du något vid hosta/nysningar och kan du utföra “the knack”?
  • Hur mycket har du faktiskt kniptränat? Jag menar inte att insuinera att du inte gjort det, men det kräver ju ofta INTENSIV träning för att få effekt. Minst tre gånger om dagen i tre månader. Koncenterad träning, ofta inte “bara i farten”.
  • Har du testat inkontinensbåge? Hjälper den?
  • Har du smärtor vid vaginal sexuell penetration eller något sådant?

Jag vill börja mitt svar med ett resonemang om urin och urinblåsa

När urinblåsan är fylld till en viss gräns skickas automatiska signaler till hjärnan för att uppmärksamma dig på att du är kissnödig. Urinblåsans utflöde går genom urinröret som hos kvinnor mynnar ut i strax ovanför vaginalöppningen.

bäcken 004

Urinblåsan består av en slags muskelvävnad som kan expandera som en ballong. Urinröret hålls normalt stängt. När du ska kissa får urinblåsans egen muskelvävnad en ihopdragning och bäckenbotten slappnar då istället av. Då låta kroppen urinet passera genom urinröret.

Ansträngningsinkontinens

Ansträngningsinkontinens är när det uppstår ett urinläckage eftersom det blir en tryckökning i bålen (finns förklarat mer här) som lägger plötsligt tryck på urinblåsan. Denna tryckökning kan uppkomma vid hosta, nysning, träning och hopp. När bäckenbotten inte hinner eller orkar hålla emot urinblåsan och stänga till urinröret kan det uppstå ett urinläckage. Nästan en av fem kvinnor över 40 år lider av ansträngningsinkontinens.

Den mest förekommande orsaken till ansträngningsinkontinens är försvagade bäckenbottenmuskler, oftast efter förlossning. En del kvinnor får ansträngningsinkontinens av ålder och många får förvärrade symtom efter klimakteriet. Symtomen är också vanligare hos kvinnor med övervikt, detta eftersom den långvariga belastningen på bäckenbotten blir högre.

Hur behandlas ansträngningsinkontinens?

Förstahandsvalet är, så som du som frågeställare så väl är medveten om, bäckenbottenträning. Runt 60-80% av alla kvinnor kan bli av med sin inkontinensproblematik genom träning. Om kvinnan är överviktig kan viktnedgång vara en del av lösningen. I Sverige erbjuds många kvinnor inkontinensbågar som används kortare stunder under träning för att ge ett stöd för blåshalsen. Tanken med denna behandlingsmetod är att bidra med en lyftande kraft som gör att urinblåsa och urinrör inte utsätts för samma risk att plötsligt läcka. Om du har kvarvarande besvär efter träning och vet att du är färdig med att föda barn är TVT- operation ett bra alternativ. .Jag har skrivit om dem tidigare här.

Om du har ett urinläckage trots att alla muskler verkligen fungerar prickfritt och är starka, då hjälper kanske inte ytterligare knipträning. Jag vill bara i sammanhanget poängtera att det är oerhört vanligt att knipa fel. Det viktigaste kan vara att faktiskt få sin knipförmåga undersökt och att få ett individuellt utformat träningsprogram. Det vanligaste felet är att använda musklerna i  magen, rumpan eller insida lår för mycket vid knipträningen och på så sätt överrösta bäckenbotten så att den inte får möjlighet att stärkas fullt ut.

När behövs operation?

Operationer görs när bäckenbottenträning inte gett önskat resultat efter minst tre till sex månaders intensiv träning. Dessa syftar vanligtvis till att stärka stödet för urinblåsan. Det kan vara att stödjevävnadrna är så pass “slacka” att hur stark bäckenbotten än bli så kommer de inte ge optimalt stöd. Då behövs kanske en operation. Detta kan en gynekolog titta på och bedöma.

En av anledningarna till att bäckenbottenträning kanske inte hjälper är att någon muskel i bäckenbotten faktiskt gått av under en förlossning. Helt trasiga muskler går inte att träna hela igen. Bara som ett illustrativt exempel, det här klippet visar när en killes biceps går av. Tittar noga så ser ni att muskeln liksom släpper och krullar ihop sig som en “Karl Alfred-muskel” på överarmen. Samma slags skador kan uppstå vid en vaginal förlossning, och det är enbart om barnmorskan/läkaren faktiskt hittar och syr ihop alla muskler som de kan återfå full effekt. Det är förhållandevis vanligt att kvinnor har defektläkta muskelskador efter förlossningar.

Men det behöver inte vara så drastiskt! Det kan vara så enkelt att övervikt, förstoppning eller kronisk hosta gör att den positiva effekten av träningen överskuggas av den belastande effekten dessa nämnda orsaker bidrar med.

vissa kvinnors inkontinens inte handlar i första hand om svag bäckenbotten.

Hur menar jag nu? Det finns en del kvinnor som av olika anledningar får överspänningstillstånd i bäckenbotten. Och en överspänd bäckenbotten kan delvis ge samma symtom som bara en svag bäckenbotten. Överspänningstillstånd i bäckenbotten hör ofta ihop med smärta i rygg/bäcken/underlivsregionen och kan liknas med en försvarsmekanism. Jag brukar visa mina patienter hur högt en kan hålla skuldrorna när en är stressad och spänd. På samma sätt kan vi förlägga smärta/stress/oro/sexuellt obehag i ett spänningstillstånd i bäckenbotten. I detta läget skulle en behandlare som inte tänker på helhetsbilden kunna uttala sig att bäckenbotten är jättestark, när den i själva verket är jättespänd. Skillnaden blir att den är spänd från början, då blir inte den ihopdragande kraften så stor. Och om muskelns ihopdragande kraft inte är tillräckligt stor,  då kan ett urinläckage kan ske. Och då är lösningen kanske inte bara knipträning.

Många patienter blir oerhört förvånade när jag berättar att det går att hitta spända stråk i bäckenbotten som tyder på att bäckenbotten inte riktigt slappnar av, även när individen är i vila.

Så svaren på frågorna är?

Jag ska försöka summera. Följande alternativ ser jag:

  • Du har en bäckenbotten som har potential att bli starkare. Ett individuellt utformat knipträningsprogram kan hjälpa dig.
  • Du har en stark bäckenbotten och du läcker ändå. En TVT-operation kan hjälpa dig.
  • Du har defektläkta muskelskador och du läcker urin på grund av att musklerna inte kan göra sitt jobb. Rekonstruktiv kirurgi för bäckenbotten kan hjälpa dig.
  • Du har överspänd och oflexibel bäckenbotten och du behöver istället “träna ner” din bäckenbotten.

För det första och det sista alternativet behöver du en bäckenbotten-fysio. För det andra alternativet behöver du en gynekolog, “vilken som helst”. Och för det tredje alternativet behöver du komma till ett bäckenbottencentrum, eller i alla fall undersökas vid ultraljud av en erfaren läkare som kan laga muskelskador i bäckenbotten.

Jag hoppas att detta åtminstone var ett vägledande svar!

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

REKLAM/TIPS

Kursen “Bli fri från smärta och överspänning” är en webbkurs på 6 månader som riktar sig till dig med smärtor och besvär i bäckenbottenområdet . Läs mer här: Webbkurser

2 kommentarer till “Urinläckage trots stark bäckenbotten”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *