Du går inte till apoteket och ber dem laga ett hål i din tand

Du går inte till apoteket och ber dem laga ett hål i din tand

Det här inlägget är en rant, ett utbrott av frustration och spridda skurar av tankar. Det kommer inte vara mitt bästa inlägg, och säkert kommer jag få en hel del reaktioner. Men så här:

Välj rätt yrkesperson att gå till när du har ont i kroppen

Vi svenskar är vana att inte behöva betala för vård. Jag säger ”inte betala”. Även om det faktiskt tas ut nästan en symbolisk patientavgift vid besök inom vården. För folk tror väl inte på allvar att de ynka hundralapparna de själva betalar för kalaset motsvarar den reella kostnaden för besöket? Folk blir också helt vansinnigt arga ibland när de glömt att lämna återbud därför får betala straffavgift motsvarande besökets kostnad. Då ringer många och klagar högljutt över detta faktum. Ibland förstår jag dem, har en vaknat med ett akut kräksjukt barn så suger det naturligtvis att få betala. Men när detta händer upprepade gånger blir budskapet till oss vårdgivare:

Jag tycker inte att din tid är värd att betala för. 

Det här är ett problem för alla inom vården, men jag skulle säga att det blir ett extra problem för oss rehabpersonal. Samhället skulle inte rulla på utan läkare, sköterskor och undersköterskor. De är också oersättliga (men ofta undervärderade). Men vi fysioterapeuter bedöms faktiskt som ersättliga i vissa sammanhang.

Vi har massor av andra professioner som tror att de kan göra vårt jobb

Vi har konkurrenter i form av andra kroppsterapeuter och på senare tid friskvårdsinstruktörer och personliga tränare.Det blir allt vanligare att jag hör folk säga”Jag har besvär med ____ , jag borde gå till en PT!” Förlåt, men för mig är detta som att du skulle säga ”Jag behöver rotfylla en tand, jag ska gå till apoteket”. Till apoteket går du för att få flour och tandtråd. Till tandläkaren går du när du behöver en professionell bedömning och behandling.

Du går FÖRST till din tandläkare och får professionell behandling. Sedan kommer du kunna klara dig med egenvårdsalternativen, det vill säga flour och tandtråd. Eller, kanske slipper du överhuvudtaget tandläkaren om du skött egenvården bra till att börja med.

Det är lite lika, det här med att söka hjälp inom friskvården jämfört med legitimerad rehabpersonal

 

Legitimation och minst tre års högskoleutbildning.

Många har såsom jag själv minst en magisterutbildning och flertalet fristående kurser utöver detta. Vi har en legitimation och en rad regler och krav att leva upp till. Vi måste verka vetenskapsbaserat och vi håller en oerhört hög nivå. Vi kan undersöka och behandla medicinska åkommor genom att göra en strukturerad, omfattande och grundlig undersökning. Vi kan anpassa träning och behandling utifrån vad vi hittar. Vi är inte bäst på träning generellt, det är inte vårt yrkesområde. Men träning som behandling mot specifika besvär och åkommor.

Dåliga på att marknadsföra oss

Däremot är vi ganska dåliga på att ”marknadsföra” oss. Och eftersom folk inte egentligen behöver betala något för att träffa oss, så är det lätt att missa vårt värde.

Personliga tränare och för all del massörer finns på marknaden och är konkurrensutsatta. De innebär att de kommer marknasföra sig själv, framställa sig själva i god dager, lobba för sin professions fördelar och ofta få en stämpel av att ge exklusiva råd och behandlingar. Fysioterapeuter är av tradition USLA på detta. Den offentliga vården har tidigare varit starkt reglerad  vad gäller marknadsföring. Detta har släppts på i och med vårdvalet, men det är en kultur som lever kvar.

Den som hörs mest är bäst?

 

Bara för att andra kroppsterapeuter och träningspersoner finns ute på den privata marknaden, och därmed kostar en massa mer pengar, betyder det INTE att du får bättre råd och behandling för kroppsliga besvär du har, än hos en fysioterapeut. Jag har all respekt i världen för det goda hantverk personliga tränare och kroppsterapeuter gör, så missförstå mig inte. Jag älskar att ha goda samarbeten med personer inom friskvårdsbrancshen. De är inte medicinskt utbildade och ska inte syssla med sjukvård. Jag är inte personlig tränare och ska inte syssla med friskvård.

Du går inte till apoteket för att få lagat en tand.

20160316_154708.jpg

Previous

Next

3 Comments

  • ♀️ Bra rant! Jag är själv en frekvent patient och tycker att det är ett absolut nödvändigt yrke. Blir även provocerad när folk i min omgivning rekommenderar mig att besöka andra yrke för mina problem, jag VET att fysioterapeuter är de som är bäst lämpad för att hjälpa mig!

  • Jättebra rant! Gillar när du ryter ifrån. Och apropå det här med marknadsföring… Jag behövde ha fatt på en fysioterapeut nära min arbetsplats i centrala Stockholm och tänkte att jag börjar väl med Google. Men det gick ju inte för sökresultaten dränktes ju i träffar från naprapater, kiropraktorer och personliga tränare. Fick gå in via 1177 istället och leta reda på vårdcentraler och gå den vägen.

  • Innan jag började läsa den här bloggen hade jag ingen riktig koll på vad en fysioterapeut egentligen gjorde. Jag tänkte nog att ni var till för dem som var sjuka ”på riktigt”. När jag har haft problem med ryggen och dylikt tidigare har jag alltid gått till en naprapat eller massör. På grund av okunskap alltså. Nu vet jag bättre tack vare bloggen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *