Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Nässelsoppa

Nässelsoppa

  • av

Nässelsoppa

Varje år försöker vi hinna plocka lite av vårens första vildoldade primörer: Brännässlor!

De flesta har säkert ätit nässelsoppa förut?  För er som inte gjort det så är det en jättegod soppa som är som en fräschare variant av spenatsoppa. Förutom att det är jättegott så är det supernyttigt. Nässlor är mycket rika på både järn och c-vitamin och just nu är alltså den bästa tiden att plocka dem innan de växt till sig för mycket. (Tänk på att nässlor också är rika på nitrater och är därför inte lämpliga för barn under ett år.)

Se till att ha med er:

  • handskar (+ långärmad tröja och byxor)
  • påse att förvara
  • sax eller sekatör

Plocka toppknoppen plus  2-4 bad till beroende på hur grov stjälken är. Tänk på att det är de späda bladen och stjälkarna du är ute efter. Resten blir fibrigt och tråkigt i soppan. Ju mer noggrann du är när du skördar ju mindre du behöver ansa när du kommer hem!
image
image

 

Ingredienser till soppan:

  • ca 2 liter löst sammanpressade färska nässlelblad (ca 400 gram) eller 4-5 dl förvällda nässlor
  • 1 tsk salt
  • ½ gul lök
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 2 msk olivolja eller smör
  • 8 dl vatten med 2 grönsaks- eller kycklingbuljongtärningar
  • 1 dl vitt vin
  • 2 msk mjöl
  • 1 dl grädde
  • Salt och peppar och eventuellt saft från ½ citron eller ca 1 msk vinäger att smaka av med
  • 4 kokta ägg
  • Bröd eller knäckebröd och smör till servering

Så här gör du:

Förberedelser –

  1. Plocka, rensa och skölj nässlorna. Använd handskar.
  2. Koka upp vatten i en stor kastrull (ca 1½-2 liter vatten) Salta vattnet med ca en tsk salt.
  3. Nänd ner nässlorna och koka i 5-10 minuter.
  4. Häll över nässlorna i ett durkslag och skölj med kallt vatten.
  5. Pressa lätt ur vattnet.
  6. Hacka nässlorna.
    Jag körde nässlorna i minihackaren så att det blev en slät smet eftersom jag vill ha en slät soppa. Risken med att använda stavmixer senare är att man kan få en trådig och fibrig soppa (om mixern inte är kraftig/vass nog). 
  7. Koka ägg hårdkokta (ca 8 minuter).

image

image

Soppan –

  1. Skala och hacka lök och ev. vitlök fint.
  2. Fräs löken och vitlök i olivolja eller smör någon minut. Om nässlorna bara hackats grovt kan du tillsätta dem med och fräsa någon minut till.
  3. Häll på vatten, buljongtärningar samt vitvin. Koka upp.
  4. Vispa ihop mjöl med grädde till en toppredning och häll över nässlorna under omrörnig. Koka i några minuter till.
  5. Smaka av soppan med salt och vitpeppar och eventuelt cintronsaft eller vitvinsvinäger.
  6. Servera nässelsoppan med kokt ägghalva och eller bröd

image

image

Så, ut och plocka ner lite ätbar vår! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *