Gå till en fysioterapeut för min bäckenbotten, va?

Besöka en fysioterapeut/sjukgymnast för bäckenbotten

Gå till en fysioterapeut för min bäckenbotten, va?

Jag jobbar ju hårt för att göra min egen yrkesgrupp känd inom obstetrik/gynekologi-området. Det är knappt att våra närliggande professioner, barnmorskor och gynekologer, vet att vi finns. Och gemene kvinna vet ännu mindre. Många har hört begreppet bäckenbotten, men vet knappt var den sitter. Fysioterapeuter är för de flesta förknippade med ryggont och knäskador.

Att gå till en fysioterapeut för bäckenbotten, vad är det för något?

Vi är helt vanliga fysioterapeuter

Vi har däremot valt att nischa oss så att vi jobbar mer riktat mot bäckenbottenmusklerna och också mer mot ”kvinnohälsa”. Vi har fördjupat kunskaperna kring ämnet genom kurser och genom att lära av andra kollegor. Det finns även nischade fysioterapueter som jobbar mer med män och deras bäckenbottenbesvär. Men de är otroligt få.

fördjupande kunskaper om bäckenbotten

Du kan lita på att vi vet vad du som patient går igenom! De flesta av oss har lärt oss undersöka bäckenbotten genom att låta kollegor göra undersökningar på oss, och vi på dem. Dessutom har flera av oss själva varit patienter inom området. Vi förstår precis utsattheten och att undersökningar och behandlingar kan kännas jobbiga.

Bäckenbotten är kroppens riktiga ”core” eller kärna.

Ovanpå bäckenbotten vilar hela bålen och dess innehåll. Dessa muskler kan bli svaga, ömma, överspända och stela liksom alla kroppens övriga muskler. Dylika besvär i bäckenbotten kan leda till inkontinens, framfall, samlagssmärtor med mera. De flesta vet inte att det finns fysioterapeutiska behandlingar att få för dessa tillstånd.

Inför besöket

Förbered dig på att tala om möjligen obekväma saker som kiss, bajs och sex. Du kan lugnt anta att vårdgivaren du möter har ”hört allt redan”, så oroa dig inte för att genera eller chocka. Beroende på dina besvär kan fysioterapeuten sedan välja att undersöka din rygg, dina höfter, din hållning. Eller dina bäckenbottenmuskler genom en vaginal undersökning. Undersökningen omfattar ofta inte gynstol eller gynekologiska redskap. Fysioterapeuten kommer bedöma dina bäckenbottenmuskler utifrån styrka, koordination, spändhetsgrad med mera.

Efter undersökningen

Efter att du blivit undersökt kommer fysioterapeuten gå igenom vad som framkom under undersökningen och hur planen framåt kan se ut. Mest troligt kommer du får börja med hemövningar. Dessa kan sedan utgöra grunden för hela rehabiliteringsplanen. Om du inte gör dina hemövningar kommer du heller inte kunna förvänta dig resultat i den utsträckningen som fysioterapeuten önskar för dig.

bäcken 004

Gå till en fysioterapeut för min bäckenbotten, va?

Vi fysioterapeuter som jobbar med bäckenbotten är vana vid allt och du kan garanterat inte chocka oss med någonting. Vill du läsa mer om hur vi tänker kring nakenhet eller vill du ha tips inför ditt besök?

Frågor, funderingar, egna erfarenheter? Berätta!

Previous

Next

8 Comments

 • Hej! Har du någon lista på namn på fysioterapeuter (med kontaktuppgifter, både offentliga och privata vårdgivare) som är just specialiserade på bäckenbotten och gör vaginala undersökningar? Jag bor i VGR och födde nyss via planerat sectio på Sjukhuset i Skövde där det ingick genomgång av bukmuskulaturen och bäckenbotten som var jättebra, men den fysioterapeuten sa att hon inte gör vaginala undersökningar.

 • Intressant! Jag är en person som har tränar väldigt mycket hela livet, och nu är gravid och pga av vidrigt illamående inte kunnat göra så mycket de senaste veckorna. Men, jag tänker att det släpper nog och då skulle jag vilja träna bäckenbotten i förebyggande syfte. Många pratat ju om denna träning EFTER graviditet men det jag tänker att man borde kunna skapa goda förutsättningar även innan? Eller är det önsketänkande? Finns väldigt begränsad information att tillgå.

 • Hej,

  Tack för ett informativt inlägg. Finns det någon möjlighet att du kan skriva namnet på den/de fysioterapeuter du känner till som är duktiga på bäckenbottenproblem hos män? Är särskilt intresserad om de är aktiva i VGR.

  Stort tack på förhand!

  Mvh
  Lars

  • Det blir lite jobb, så du får leta själv. Men om du letar på den här kartan kan du se i texten längst ner på varje individ, beskrivningen av vad de jobbar med. Där finns en mening ”Jag bedömer och behandlar bäckenbotten hos patienter med kvinnligt könsorgan” och ”Jag bedömer och behandlar bäckenbotten hos patienter med manligt könsorgan”, så där kan du hitta om det finns någon inom vår nisch som jobbar med män inom västra götalandsregionen.

 • Hej! Vill först av allt tacka för en oerhört bra hemsida (min barnmorska på MVC tipsade om dig vid återbesöket)! Jag tänkte höra om du kunde rekommendera någon fysioterapeut med inriktning på bäckenbotten som gör vaginal undersökning i Stockholm? Jag hade helst velat komma till dig men har varit inne flera ggr för att se om det kommit nybesökstider och inte hittat någon. Jag födde barn för 3 mån sedan (långdragen vaginal förlossning men klarade mig med grad 1 bristning) och skulle gärna vilja komma igång och träna ordentligt (känner även att min rygg behöver det då jag fortfarande har ont i den sedan förlossningen), men besväras av vad jag själv misstänker är ett litet framfall då jag har skavkänsla och kan se som en liten boll som buktar ut när jag undersökt mig i stående(gynekologen såg inga buktande slidväggar men undersökte bara snabbt i gyn.ställning och utan krystprovokation), och jag är livrädd att förstöra något. Jag har börjat med knipövningar med tät-appen sedan några veckor tillbaka, men tycker det är svårt att hitta knipet i stående. Har även köpt ett par knipkulor som jag dock inte vågat börja använda då jag sedan läste att det kanske inte är att rekommendera vid buktande slidväggar då de ändå hålls uppe av friktionen och kanske ev kan bidra att tynga ned ett framfall(?). Jag har börjat lite med övningarna som du skrivit om, men känner mig osäker på hur mkt jag vågar ta i och upptrappning och skulle därför känna komma till en fysioterapeut. Vet du om du kommer få några nybesökstider framöver eller känner du till någon kollega (gärna kvinnlig) som du kan rekommendera?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritets Preferens
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.