Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Fysioterapi för bäckenbotten

Fysioterapi för bäckenbotten

close up of grapefruit

Fysioterapi för bäckenbotten

När jag började jobba som fysioterapeut inom kvinnors hälsa var mitt område väldigt okänt för allmänheten. Det var bland annat därför jag beslöt mig för att göra bakingbabies till en kunskapsbank. Även våra närliggande professioner, barnmorskor och gynekologer, vet ofta väldigt lite om vad vi gör.

Många inom den generella beflkningen har hört begreppet bäckenbotten, men vet knappt var den sitter. Fysioterapeuter är för de flesta förknippade med ryggont och knäskador, och det händer fortfarande att patienter blir helt ställda när de blir remitterade eller hänvisade till fysioterapeut för ett bäckenbottenproblem.

Vi är helt vanliga fysioterapeuter

Fysioterapeuter som jobbar med bäckenbotten är helt vanliga fysioterapeuter som valt att rikta sitt intresse och kompetensområde mot just bäckenregionen.

Bäckenbottens muskler kan bli svaga, ömma, överspända och stela liksom alla kroppens övriga muskler. Besvär med bäckenbotten kan leda till inkontinens, framfall, smärtor vid vaginal sexuell penetration med mera. Vi utreder och behandlar för att minska symtom och öka din funktion.

Inför besöket

Förbered dig på att tala om saker som kiss, bajs och sex. Du kan lugnt anta att vårdgivaren du möter har “hört allt redan”, så oroa dig inte för att genera eller chocka. Beroende på dina besvär kan fysioterapeuten sedan välja att undersöka din rygg, dina höfter, din hållning men kanske framförallt dina bäckenbottenmuskler genom en vaginal undersökning.

Efter undersökningen

Efter att du blivit undersökt kommer fysioterapeuten gå igenom vad som framkom under undersökningen och hur planen framåt kan se ut. Mest troligt kommer du får börja med hemövningar. Dessa kan sedan utgöra grunden för hela rehabiliteringsplanen. Om du inte gör dina hemövningar kommer du heller inte kunna förvänta dig resultat i den utsträckningen som fysioterapeuten önskar för dig.

Fysioterapi efter graviditet

Att vara gravid och föda barn kommer ge upphov till mer eller mindre permanenta förändringar i kroppen.En del av dessa är normala och förväntade. Andra förändringar ger upphov till smärtor och besvär. Dessa saker kan behandlas och blir inte mindre viktiga bara för att de hör ihop med graviditet/förlossning.

Gå till fysioterapeut med ett par konkreta frågeställningar eller målsättningar.

Har du några besvär så beskriv dem och uttryck tydligt vad du skulle vilja ha hjälp med. Vill du bli kunna klara att lyfta och bära utan att få ont? Läcker du kiss när du tränar? Vill du kunna bibehålla en god muskelbalans och hållning, med minsta möjliga tid för träning? Ju tydligare du beskriver dina mål, desto bättre förstår fysioterapeuten vad du behöver hjälp med.

Fysioterapi för bäckenbotten

Har du några frågor, funderingar eller erfarenheter? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *