Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Graviditetsdagbok vecka 21

Graviditetsdagbok vecka 21

Graviditetsdagbok vecka 21

När jag läser tillbaks om förra graviditetens vecka 21 hade jag precis ätit en omgång med antibiotika för GBS och haft mina första smärtsamma sammandragningar vid den här tiden. Jag tycker att jag haft rätt mycket sammandragningar nu också, men de gör inte ont. Överlag så pendlar jag just nu mellan att tycka att det börjar bli sådär “andra trimestern-trevligt” att vara gravid nu och att vara PMS-nere och tycka att alla kläder jag har är fula. Vilket är en OTROLIGT ytlig grej egentligen. Men det står för något annat. Det betyder att jag är obekväm i min egen kropp och att jag känner mig osäker i sociala sammanhang. Och ni fattar inte hur osmickrande landstingspreggokläderna är. Eller ja, gravidbyxorna. Jag kör med en storlek större av de vanliga tröjorna, det finns inget annat. Ser helt enkelt ut som Karlsson på Taket, ungefär. Utan propeller.

Milstolpe passerad!

Nu har vi äntligen passerat 50 % av graviditeten. I och med att jag räknar med att det planerade snittet inte kommer bli efter BF så tänker jag nerförsbacken kommer nu. Tidsmässigt i alla fall. Jag fattar naturligtvis att graviditeten kommer bli tyngre med tiden.

Bebisen sparkar på!

Nu sparkar bebisen så att det känns som att den är på Gröna Lund inne i min mage. Alltså, ibland känns det sååå hisnande i magen, typ som att fostret skulle åka fritt fall. Jag känner inte igen den känslan sedan tidigare graviditeter. Vi har haft helt galna inombordsbebisar och ganska lugna nyfödingar, så jag hoppas att trean tänker följa sina storebröders mönster. Härja på du, där inne!

Halsbrännan

Jag har aldrig tyckt att receptfria läkemedel mot halsbränna fungerar, så jag har inte ens testat den här gången. Men vissa dagar känns det verkligen pissjobbigt. Jag vaknade mitt i natten här i veckan av att jag fick en halsbränne-magsafts-stråle rätt upp i munnen, svalde fel och satte den i vrångstrupen. Så svårt att sluta hosta efter det.

Bäckenet strular vidare

Det finns vissa dagar när jag tänker att det nog kanske håller på att vända? Sen kommer jag fram till att det är lediga dagar som det känns bättre. Jag får numera extremt obehagliga hugg när jag bara tar minsta lilla steg i sidled, sådär så att det känns som att någon sätter en yxa i blygdbenet på mig. Då viker sig nästan benen. Det är såna saker jag som aldrig tänkt på tidigare – men uppenbarligen rör jag mig väldigt mycket i sidled runt omkring britsen på jobbet. Nästa vecka börjar min blivande vikarie Ellen, så hon ska få ta över alla såna moment medan vi går dubbelt.

Veckans mage och ett nyinköp

Magen växer på! Jag vet inte varför jag alltid drar på mig byxor när jag ska visa magen, men jag tror att det är för att jag liksom tycker det känns onödigt att tapetsera nätet med bilder på mig iklädd bara underkläder? Men kolla på klänningen! Jag kände att om sommaren ska bli så här varm så behöver jag en luftig och lätt klänning. Hittade denna på ASOS och den är så himla skön. Jag är ledsen omvärlden, men jag kommer bo i den här klänningen i sommar. Det är också en amningsklänning, så möjligen kommer jag eventuellt bo i den nästa sommar likaså.

Någon annan gravid som vill berätta om sitt mående?

 

7 kommentarer till “Graviditetsdagbok vecka 21”

  1. Gravid i vecka 13! Idag ska vi på privat ultraljud då mitt landsting endast erbjuder rutinultraljudet. Ska bli så kul att se det lilla Knyttet <3

  2. Gravid i vecka 19 så inte så långt efter dig, kul att läsa vad som väntar. Är mitt första så har svårt att definiera vad som är fosterrörelser och inte men nog kurrar det där inne. Har mått bra förutom en moderkaka som ligger långt ner och därmed blöder en hel del. Så även om inte RUL är genomfört har vi varit på 4 UL redan. Så tacksam för svensk mödravård!

  3. Jag lider också av rejäl halsbränna, är så jobbigt! Det strålar i hela bröstet och jag kan knappt äta. Var illa under första graviditeten men inte så här illa, så här tidigt. Är i vecka 31 och det tär att inte så sova pga halsbrännan. Men så fick jag ett tips från min BM som faktiskt funkar – Omeprazol!

  4. Hej, går det att säga någonting om hur sfinkterfunktionen är efter operationen? Helt förståerligt om du inte kan/vill svara.

    1. Det känns generellt jättemycket stabilare i hela bäckenbotten, och jag var bättre innan graviditeten. Nu börjar graviditetsuppmjukningen plus vikt plus järn påverka till det sämre. Fick se på ultraljud när jag var på återbesöket på bäckenbottencentrum, att mina levatorer (som är hela) redan börjat förbereda sig för förlossning, och liksom sänkts/öppnat upp och det känns faktiskt. Så hela min bäckenbotten älskar inte graviditeten. Men sfinktrarna är ändå bättre än förr, även om jag fortfarande inte kan hålla alla fisar och fortfarande får bråttom till toaletten med explosivt järntablettsbajs. Sorry om det var mer info än vad du efterfrågade…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *