Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Gluten och laktosfri Rockyroadtårta

Gluten och laktosfri Rockyroadtårta

image

Gluten och laktosfri Rockyroadtårta

I våra familje- och vänkretsar har vi ingen närstående med någon matallergi/intolerans. Bjuder vi hem så försöker vi oftast, så gott det går att göra så att alla kan äta av allt. Det går att laga middagar helveganska, och det går att göra fika så att det funkar för alla också. För ett tag sedan hade vi anledning att försöka oss på en kaka som var både gluten- och laktosfri. Det var faktiskt lite spännande! Det krävde lite också botanisering i matbutiken eftersom vi inte hade så många av ingredienserna hemma.

Ingredienser

 • 100 g smält laktosfritt smör (svalnat)
 • 2,5 dl socker
 • 2 ägg
 • 1 dl rismjöl
 • 0,5 dl potatismjöl
 • 1 msk psylliumfrön (vad jag läst mig till så ska de bidra till en saftighet i bakningen, glutenfritt blir annars lätt torrt)
 • 0,5 tsk bakpulver
 • 5 msk kakao
 • 2 dl hasselnötter
 • Minimarschmallows (glutenfria!)

Topping-kolasås:

 • 50 g laktosfritt smör
 • 1,5 dl farinsocker
 • 2 sk vatten
 • 1 dl laktosfri vispgrädde

Gör så här:

Smöra och bröa en springform. Jag hade inget glutenfritt ströbröd (finns det?) så jag chansade på att använda potatismjöl och det funkade fint.

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda försiktigt allt tillsammans till en smet. Vänd ner nötterna.

Grädda kakan i 15 minuter på 175 graders värme i mitten av ugnen. Kakan ska knappt ha stannat och vara kladdig i mitten men ha fått en skorpa. Ta ur kakan ur ugnen och tryck ner marschmallowsen och sätt in i ugnen igen i en minut till så att de får smälta lite.

Kakan innan kolasåsen…

 

Koka kålasåsen genom att sjuda smör, socker och vatten. När sockret smält, häll på grädden och låt såsen sjuda tills den är ca 105 grader varm (mät med termometer).

Häll såsen över kakan. Det blir ett mer glänsande täcke som också helt eller delvis täcker marshmallowsen. Tyvärr hann vi inte ta en bild på tårtan innan servering.

Men den blev god! Jättegod!

Berätta gärna om dina bästa recept som du gör när du behöver anpassa ingredienserna!

Etiketter:

1 kommentar till “Gluten och laktosfri Rockyroadtårta”

 1. Spännande recept! Funderade genast på hur jag kan anpassa det ännu mer Det borde gå att göra helt mjölkfritt. Jag är glutenintolerant och ammar en bebis som är allergisk mot komjölksprotein och alla baljväxter. Ett tag funderade jag på om hen även reagerade på ägg, så jag fick anledning att göra en morotskaka som var gluten-, mjölk-, baljväxt- och äggfri. Vegansk blev den ju på köpet återkommer med recept!

  Kan passa på att berätta att: Psylliumfrön/fiberhusk har man dels för att det ska bli saftigt, men även för att det ska hålla ihop. Om du har en vetedeg och drar i den så blir det som trådar, detta är glutentrådar! En glutenfri deg går därför inte att dra i, det bildas inga trådar som håller ihop degen, men fiberhusk hjälper till att hålla ihop. Man vill helst inte baka glutenfritt utan fiberhusk när man vant sig vid det. Man kan även använda fiberhusk istället för ägg om man vill undvika detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *