Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Irländsk matvecka

Irländsk matvecka

Irländsk matvecka

Image result for irish flag

På hela sommaren har vi inte haft något tema-mat-land. Det gör det faktiskt lite svårare att hitta på middagar, när vi inte har några specifika sökkriterier att välja recept utifrån. Men samtidigt är det inte riktigt görbart att se till att införskaffa alla ingredienser till semesterkök, eller att pracka på släktingar våra matexperiment. Men nu är vi pepp på att komma igång igen, och slumpgeneratorn tog fram fyra alternativ. Vi valde Irland den här gången.

Hur gör vi?

Jo, vi googlar hejvilt på landsnamnet och recept. Sedan försöker vi snäva ner så att vi får ett fiskrecept, ett eller två vegetariska, en soppa, en pannkaksvariant om det finns och en pastarätt. De övriga blir kött eller kyckling och de är alltid lättast att hitta. Det är inte alltid det går att hitta pasta eller pannkaksmotsvarigheter, men vi försöker. För vi är ändå en barnfamilj. Vi brukar välja bort inälvsmat och grytor som kräver trehundra ingredienser varav flera köttsorter. Och fisksorter som inte är rekommenderade att äta. Vi brukar börja på topplistorna, det finns ofta sådana att hitta. Typ som detta. Och ju svårare det är att hitta rimliga recept, desto mindre kinkiga blir vi med autenticiteten. Det ha hänt att vi gjort lasagne med recept från något land i Afrika, liksom. För även om det inte är typ landets nationalrätt, så finns det alltid spår. Speciella kryddsättningar eller tillagningssätt. Eller spår av kolonialmakt i landet. Typ som att många länder som varit delar av det brittiska imperiet har ganska kraftiga influenser av indisk mat. Det ger alltid insikter. Och vissa maträtter har ju liksom blivit “hela världens”. Och globaliseringen av matkultur är också en av de sakerna vi får med oss på vår matresa.

Så, vår irländska matvecka

Vi hittade typ exakt INGA helvegetariska rätter och att bara äta vegetariska sidedishes funkar inte riktigt med barnen. Vi väljer därför att stanna på 6 rätter och komma på en egen vegorätt till veckans sista dag.

Det låter ändå som en god vecka framför oss. Och inte alltför främmande eller avancerad!

Något ni tycker att vi kommer missa med det urval vi gjort?

3 kommentarer till “Irländsk matvecka”

  1. Äter de inte en väldig massa soda bread på Irland? Och potatis… Vill minnas att det var potatismissväxten som fick så många Irländare att utvandra till Amerika på 1800-talet (eller det kanske bara är en myt…).

  2. Bodde på Irland ett tag för 13 (!) år sedan. Som grönsak till potatismos och kokt skinka (typ som vår julskinka) fick vi lättkokt savoykål serverad med lite salt och svartpeppar. Är supergott!! Så tips på grönsak iaf!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *