Gambiansk matvecka
Gambia har varit på förslag ett par gånger när vi valt matvecka. Nu fick det bli av! Vi minskar gärna på risrätterna (pga arsenik i ris) så vi kommer inte äta ris till alla rätter även om det kanske vore mest autentiskt. Och vi gillar inte okra och är skeptiska till de flesta rätter med jordnötssmör. Det begränsar oss lite, det förstår vi. Nu ska vi ändå testa en jordnötssmörsgryta, vi får berätta vad vi tyckte sen.
Här är våra utvalda recept inför veckan:
- Fisk Yassa med potatismos och grönsaker
- Domoda, köttgryta med jordnötssmör, serveras med risk och grönsaker.
- Baguette med friterade bönbollar och lök-och bönröra. Här behöver vi komplettera med annan plockmat för barnen.
- Benachin (Jollof rice) med grönsaker.
Det är dessa vi väljer att laga från Gambia. Vi hittar inga pastarecept eller pannkaksrecept, och för våra barns skull behöver vi välja några såna mer garanterat barnsäkra rätter i veckorna. Vi kommer dessutom ha en annan tvåbarnsfamilj boende hos oss i helgen och kan inte med att enbart ha krånglig och okänd mat att erbjuda.
Resten får alltså bli:
- Sojaköttfärssås med spagetti
- Rester från soppan från den irländska matveckan.
- Ugnspannkaka och bacon och morötter.
Det låter som en god vecka!
Alltså, förlåt för språkpolis osv, men tycker det är fantastiskt roligt att köttgrytan ”serveras med risk och grönsaker”! Skulle inte känna mig helt bekväm med att äta den 😀
Ahaha!