Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Kan man se bäckenbottenanspänning utifrån?

Kan man se bäckenbottenanspänning utifrån?

Kan man se bäckenbottenanspänning utifrån?

Går bäckenbottenknip att se på utsidan?

Svaret är NEJ!

Jag vill vara OTROLIGT tydlig här. Du kan ALDRIG uttala dig om en annan persons knipförmåga utifrån en koll av exempelvis magmuskulaturen!

Även om du i din profession faktiskt gör en observation av en persons knipförmåga genom att titta på underlivet, kommer inte ens detta inte ge tillräckligt mycket information. Ett synligt knip kan ge tecken på fungerande muskelfunktion av de ytligaste musklerna, men måste nödvändigtvis inte säga någonting om hur stängningsfunktionen från levatormuskulaturen är.  Och en kraftig palperbar muskelkontraktion måste heller inte alltid synas utanpå.

Att göra en bedömning av bäckenbotten utan vaginal undersökning är som att bedöma en knäskada igenom jeansen. Bedömaren kan egentligen inte uttala sig om någonting.

Men det här med magen då?

Jag träffar otroligt många patienter som fått höra att om de bara känner en liten anspänning i magen strax innanför höftbenen så är knipet okej. Detta är sanning med en modifikation!

  1. Det är inte möjligt att knipa bäckenbotten utan att få en anspänning i djupa magmusklerna.
  2. Det är dock möjligt att spänna samma magmuskler, utan att få anspänning i bäckenbotten!

Om du redan har undersökt och försäkrat dig om att bäckenbottens förmåga till anspänning är okej, kan du kanske ge rådet att fortsätta knip med en liten koll på att magen anspänns. Men så fort du faktiskt spänner magen, är värdet på den informationen lika med noll.

När bäckenbotten anspänns kommer djupa magmuskler automatiskt med. Det behöver inte fungera på motsatt sätt.

Kvinnor som har bäckenbottendysfunktion kan ha ett helt motsatt mönster – när de spänner magen ökar istället trycket mot bäckenbotten!

Du som jobbar med träning och instruerar övningar bör  vara mycket försiktig i dina uttalanden om bäckenbottenfunktion. Vi kan aldrig säga något om dessa musklers funktion utan att ha känt hur de jobbar. Hands on, vaginalt eller analt. Och inte ens en sådan undersökning räcker alltid.

För dig som vill nörda ner dig mer i att undersöka bäckenbotten finns en hel serie här: En serie om metoder för att undersöka bäckenbotten

Referenser:

Alla inlägg i denna serie:

2 kommentarer till “Kan man se bäckenbottenanspänning utifrån?”

  1. Vad intressant! Men hur är det med om man gör ett ultraljud av magmusklerna för att undersöka hur de beter sig under knipet. Kan man då säga att knipet inte är optimalt om man vid maxknip kopplar på andra magmuskler än de inre?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *