Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Är det farligt att träna med urinläckage?

Är det farligt att träna med urinläckage?

Är det farligt att träna med urinläckage?

Frågor:

“Kan jag förvärra mina besvär om jag joggar eller tränar hårt trots att jag läcker?”

“Jag har en konstaterad skada som inte ska åtgärdas än. Är det farligt att träna så att jag läcker?”

Är det farligt att träna med urinläckage?

Det här är jättebra frågor! Jag kan heller inte ge enkla och kategoriska svar. Det kan också hända att jag har kollegor som tänker annorlunda än vad jag gör. Mycket enkelt uttryckt är inte urinläckage i sig något stort problem, men det är ett symtom på en svag bäckenbotten, som kan leda till andra problem.

Vi tar det långa svaret…

Vad är urinläckage?

Urinläckage är en ofrivillig förlust av kontroll över blåsan, vilket resulterar i en plötslig frisläppning av urin. När allting funderar som det ska är frisläppning av urin en finstämd process som börjar som ett samtal mellan blåsan och hjärnan. Blåsan signalerar att den är full, hjärnan kollar av att läget är lämpligt. Är kusten klar får blåsans muskler information att de ska anspännas, så att urin pressas ut ur blåsan. Samtidigt säger hjärnan också till bäckenbotten att slappna av, så att urin kan passera ut genom urinröret. Hos en person som lider av urininkontinens fungerar detta system inte helt. Någonstans failar systemet: blåsan släpper ifrån sig urin utan att hjärnan sagt att det är okej. När det handlar  om att de tillslutande musklerna inte gör sitt jobb pratar vi om ansträngningsläckage.

Ansträningsinkontinens

Ansträngningsinkontinens är dom som drabbar kvinnor som läcker när de tränar, lyfter, hoppar nyser eller skrattar. Rörelsen i sig sätter press på urinblåsan och orsakar urinläckage, och bäckenbotten klarar inte av att hålla emot.

Vad kan ansträngningsinkontinens leda till, om det inte behandlas?

Är inkontinensen ett symtom på att bäckenbottens muskler är för svaga kommer detta inte lösa sig av sig själv, utan kan kanske snarare förvärras med tiden.

En annan sak som inte ska förbises är att inkontinens ofta leder till psykologiskt lidande. Det försämrar det fysiska självförtroendet, och leder ofta till att kvinnan låter bli att göra saker hon annars tycker om, av rädsla för att läcka. Detta i sig tycker jag är allvarligt nog!

Ansträningsinkontinens som riskfaktor för framfall?

Kommer inkontinens leda till framfall? Det finns två svar på den frågan. Nej och ja. Nej, för att dessa två problem inte nödvändigtvis är ihophörande eller länkade till varandra. Man kan ha framfall utan inkontinens och man kan ha inkontinens utan tillstymmelse till framfall.

Båda kan vara symtom på en försvagning av bäckenbotten! Och om din bäckenbotten bara fortsätter att försvagas med ålder och muskelsvaghet, kan du få ökad risken att drabbas av båda två.

Båten i dockan-teorin

Bilderna här ovan visar “båten i dockan”-teorin. Vi tänker oss att båten är organen (urinblåsa, livmoder och tarm), och dessa  vilar på bäckenbotten som är vattnet. Urinblåsa, livmoder och tarmar har alla sina upphängningsanordningar uppåt och stöd från bäckenbotten nedåt. När bäckenbotten sänks kraftigt, likt vattennivån på andra bilden, kommer draget i bäckenorganens upphängningar öka.

Bäckenbotten – vattennivån – sänks kraftigt efter en förlossning, kanske med åldern, och hos personer som lider av kronisk hosta och förstoppning. Om belastningen blir för hög, och draget i bäckenorganens stödjevävnad under en lång tid blir för kraftigt, kanske detta kommer orsaka att ”båtens förtöjningar” försvagas och förslappas och båten/bäckenorganet blir permanent sänkt. Detta är en förklaringsmodell hur framfall uppstår. Och detta är också anledningen till du kanske inte ska träna så hårt att du frammanar symtom så som urinläckage.

Jag har en skada, som ska lagas så småningom. Är det ändå dåligt att träna så jag läcker?

Om du vet att orsaken till dina läckage är muskelskador och du vet att de kommer åtgärdas kan jag ibland rycka lite mer på axlarna åt ansträngningsläckage under träning. Då har vi facit på varför dina muskler inte helt klarar att göra sitt jobb, och vi vet att de kommer få mycket bättre förutsättningar inom en tid. Då kan jag ibland tänka att de vinster du får av att träna så tungt som du tycker är roligt kan vinna över respekten för påverkan på bäckebotten under den tidsperiod du ändå väntar.

Däremot anser jag att även om du slutar läcka med hjälp av en TVT-operation kan det vara viktigt att fortsätta knipträna, även om du blir helt symtomfri. Operationen kommer inte göra något åt styrkan i din bäckenbotten, bara stabiliteten kring urinröret. Operationen som sådan kommer göra dig symtomfri, men kanske inte minska risken för framfall om du har en generellt svag bäckenbotten.

Det är inte farligt att träna med urinläckage

Men om det är ett återkommande problem bör du söka hjälp. För din livskvalitets skull. Och för att minska risken för besvär längre fram.

Referenser:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *