Hallonbladste

Hallonbladste

Raspberries, Leaf, Green, Berry

Under graviditeten var Mia med i en Facebookgrupp med andra gravida som var beräknade att föda i oktober. Mot slutet av graviditeten dök det upp inlägg efter inlägg med tips om olika varianter för att underlätta eller påskynda förlossning. Ett återkommande tema var hallonbladste. Mia försöker att avstå från att vara en vetenskapsnördig partypooper i såna sammanhang. Inte bara bröla ut ”men finns det någon evidens för det då?”. Så vi pratade om det, och i och med att jag är farmaceuten i vårt hem så har jag läst på.

Nu har vi välgrundade åsikter att hålla för oss själva i diskussioner, haha. Och läsning för dig som googlar dig hit, kanske för att du är av samma skeptiska skrot och korn som vi.

Forskning på råttor

Det här är inget stort ämne i forskningsvärlden. Det finns vetenskapliga rapporter från 50-70-talet som  påvisar positiva effekter av hallonbladste vad gäller kortare förlossning och färre medicinska åtgärder, inklusive kejsarsnitt. Sedan finns ett gäng nyare studier på råttor. Hos dessa har man sett att hallonblad kan stimulera kontraktioner i vissa doser. Men också att för höga doser kan förhindra kontraktioner. Det finns också råttstudier som påvisar risker för barnets hälsa längre fram vid konsumtion av hallonblad under graviditet. Dessa råttbarn kom in i puberteten tidigare och deras avkomma fick i sin tur tillväxtproblem. I råttstudierna var dosen av hallonblad dock hög, och konsumtionen av hallonbladen var hög under hela graviditeten. Det handlade inte om några koppar te i slutet av graviditeten.

Människor då?

De människor som testar hallonbladste brukar göra det i slutet av graviditeten och enligt den dosering som står på förpackningen. Det handlar om te från blad från röda hallonbuskar och smakar enligt utsago inte hallon, utan som ett svart te med ton av gräs. Hallonblad verkar ha använts i naturmedicin under många århundraden för diverse olika åkommor. Tanken bakom att dricka hallonbladste är alltså för att stärka livmodern. För att göra värkarna mer effektiva när det väl är dags. Jag kan bara hitta en enda ”blindad och randomiserad studie” där man jämfört användandet av hallonbladste med att inte använda hallonbladste och effekterna av detta. Man inkluderade 192 förstagångsgravida och hälften slumpades till hallonblads-behandling och andra halvan fick placebo. I slutänden hittade man egentligen inga skillnader mallen grupperna. I en annan studie jämförde man i efterhand 51 individer som använt hallonblad under sin graviditet med 51 individer som inte gjort det, inte heller där hittade man några signifikanta skillnader.

Vad säger forskningen egentligen?

I två lite större vetenskapsgenomgångar (från 2009 och 2016) har man konstaterat att hallonbladste inte verkar ge några kraftiga effekter på vare sig förlossning eller graviditetslängd. På grund av att de studier som gjorts dels är så pass få och dels omfattar metodologiska brister kan man inte från vetenskapligt håll egentligen varken stödja eller avråda från användning av hallonbladste. Rekommendationen är ”use with caution”. En annan slutsats är “The fact that the product has been in traditional use for decades does not constitute evidence”.

Referenser:

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Previous

Next

7 Comments

 • Jag vet att det antagligen är en tillfällighet, men enda gången jag testade hallonbladste så kom ungen tre veckor tidigt. Men då måste jag även erkänna följande: ”färdknäpp” på fredag, förvärkar nästan hela natten till lördag, avgång av slempropp lördag morgon, köpte hallonbladste måndag, onsdag förvärkar igen direkt efter att psykisk oro över en kurs försvunnit och bebis kom torsdag morgon. Alltså antagligen kombination av flera saker, men gissar att hallonbladsteet nog var lite bidragande i det hela…. 😉

 • En fråga som jag febrilt sökt svar på är påståendet att hallonblad innehåller oxytocin. Jag har diskuterat med min gravida syster som hävdar detta. Min skepsis ligger i just vilken funktionen hallonplantan har av samma hormon som den mänskliga kroppen tillverkar. Det rimmar inte i mitt huvud, samtidigt som jag inte heller har kompetensen att finna svaret. Vet du hur man kan finna svaret? Stämmer påståendet, trots min skepsis?

  • Nej, om vi har förstått det rätt så är det något ämne i hallonbladet som enligt vissa studier/teorier skulle kunna ge samma respons på livmoder-celler som oxytocin. Så nej. Man får nog större frisättning av själva ämnet oxytocin av en kram, massage eller en orgasm!

 • Jag är med i en sådan gravidgrupp nu, och förslagen om olika saker att äta och dricka för att få igång förlossningen haglar tätt. Jag vill inte heller vara den som hela tiden hoppar in och ifrågasätter, men jag blir bekymrad. Det var skönt att hitta det här inlägget – tack för att ni tagit er tid att kolla upp detta. Hoppas många hittar hit.

  I gravidgruppen jag är med i är många i vecka 37-39 nu och verkar väldigt stressade över att få ut bebisen omgående. Dels på grund av att de är less på att vara gravid (helt förståeligt!), men också för att inte ”gå över tiden” (dvs till v 40+) eller, i vissa fall, för att de vill föda små bebisar. Det sistnämna känns lite olustigt, jag tänker att det är bra att bebisar är fullbakade innan de föds, men jag förstår att det nog har med förlossningsrädsla att göra. Hursomhelst. Förutom hallonbladste (som ju tack och lov tycks harmlöst, enligt vad ni kunde hitta i studier) så verkar det inte vara helt ovanligt att blanda sig en ”förlossningsdrink” bestående av fruktpuré, champagne (i vissa recept) och ricinolja. Oljan ska få fart på magen, som i sin tur ska få fart på livmodern. Jag hittar inga studier om huruvida det fungerar, men tycker att det låter som en metod med potentiellt trista biverkningar. Ricinolja kan ju ge rejäl diarré, så antingen torde ju risken vara att man bara får diarré, vilket vare sig låter toppenkul eller särskilt nyttigt i slutet av en graviditet – eller, om det faktiskt får igång förlossningen, så får man diarré under värkarbetet? Fy tusan, vilken situation!

  Det skrämmer mig lite att det verkar vara så vanligt att man stoppar i sig saker under förevändningen att det är ”naturligt” eller en ”traditionell metod”. Vet inte riktigt hur/om jag ska ge någon respons på t.ex. ricinoljetipsen. Å ena sidan får väl vuxna människor fatta egna beslut om att sätta i sig laxermedel – å andra sidan känns det hemskt att det florerar sådana där råd, som kan skapa en massa obehag för dem som kanske inte är så nogräknade med att kolla upp innehållet. Vad hade ni gjort?

  • Min erfarenhet är att folk verkligen gör som de själva tror är bäst. Och att det sällan ger önskad effekt att vara en ”party pooper” och diskutera emot.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *