Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Vaginala pruttar

Vaginala pruttar

Muspruttar – varför är det luft i min vagina?

Med jämna mellanrum får jag frågor via mejl och kommentarer om muspruttar. Det är ett otroligt vanligt fenomen, och idag tänkte jag ägna dagens blogginlägg åt detta.

Bland annat har jag fått denna fråga:

“Jag har 6 mån efter förlossning en främre slidvägg som buktar en del, även om det blivit bättre med tiden. Har inga besvär alls men märker i vissa övningar på gymmet, främst rumplyft mot boll, att jag tar in en hel del luft. Är detta något dåligt? Behöver jag göra något annorlunda i övningen? Bör jag inte göra den alls eller är det bara att leva med?”

Vad är det som händer?

Det som händer vid en musprutt är att någonting föranlett att det först kommit in luft i vagina. Luften kan komma in tillsammans med något annat som förs in. Till exempel vid penetrerande sex eller vid under en gynekologisk undersökning. Det kan också handla om att en viss rörelse orsakar att vaginalöppningen öppnar upp sig och tillåter att luft slinker in. När luften kommer in måste den också komma ut. Då kan den passera ut med ett ljud och/eller en vibrerande känsla. Det kan upplevas både pinsamt och obekvämt. Speciellt om det låter mer som en vanlig prutt.

Den vanligaste orsaken till nytillkommen och ökad frekvens av vaginala pruttar är att föda barn. Vaginalväggarna är då mer eftergivliga än vanligt, och tillsammans med en svag bäckenbotten ger dessa utrymme för mer luft än vanligare att komma in i vagina. Detta är förklaringen till att många upplever att frekvensen av muspruttar ökar efter en graviditet och förlossning.

Muspruttar kan uppstå av:

Införande av saker i vagina (penis, finger, tampong, dildo, redskapet som gynekologen använder etc)

Rörelser där du öppnar upp bäckenbotten kan släppa in luft som sedan kommer ut vid tillfälle. Yoga, pilates och andra övningar med kroppen som redskap är vanligt förekommande “muspruttsgenererande” övningar.

Muspruttar är normalt

Att ha luft inne i vagina är normalt. Ibland när du ökar trycket inne i buken så pressas luften ut, ibland med så mycket kraft att det uppstår ett ljud. Om symtomen finns kort efter en förlossning kan det tillhöra det normala. När du är gravid och föder barn sträcks allting ut. Om vagina är vidare eller mer töjbar än normalt ökar förekomsten av muspruttar. Det verkar drabba yngre kvinnor mer än äldre, vilket kan ha att göra med att slemhinnorna är mer elastiska hos yngre kvinnor. Vilket kan ”inbjuda” mer luft att slinka in. Tiden efter att barnet fötts kommer kroppen jobba hårt på att återhämta sig. Det gäller även vidden i vagina och stunsen i väggarna.  Ibland kan dock frekvent förekommande muspruttar indikera att något är fel, speciellt om besvären är nytillkomna efter en förlossning och de inte ger med sig efter första året.

Vaginala pruttar och bäckenbottenproblem

Det drabbar inte bara kvinnors om har fött barn, utan kan drabba alla. Men i en studie har man sett att 69 % av alla med bäckenbottenbesvär också har problem med muspruttar. Förekomsten av dessa hör dock inte specifikt ihop med framfall, utan mer generellt med bäckenbottenbesvär. Att ha en förkortad mellangård och därigenom en ökad vidd i vagina kan vara en orsak till att få in luft. När mellangårdsmusklerna inte fungerar som de ska och liksom sluter till vaginalöppningen kan luft passera in. Många upplever att kirurgi för att laga missade eller defektläkta muskelskador i bäckenbotten också kan underlätta problemen med muspruttar. Att återskapa en mer stabil bakre vägg kan resultera i att luft inte samlas i vagina i samma utsträckning.

De främsta orsakerna till muspruttar är en svag bäckenbotten eller framfall i kombination med en svag bäckenbotten. En del upplever också att besvären blir sämre under ägglossning och mens. Förstoppning kan också förvärra besvären.

En överspänd bäckenbotten kan bidra till att suga in luft i vagina och sedan släppa ut den med en prutt. En svag bäckenbotten kan ge upphov till muspruttar som mer kommer på grund av vidheten som de försvagade musklerna skapar, och själva pruttandet sker till följd av en ökning i buktrycket.

När det är något annat som är fel

Muspruttar är inte nödvändigtvis ett symtom på att något är fel. Men om du samtidigt har nytillkomna smärta under eller efter sex, upptäcker att det luktar illa från vagina eller att flytningarna känns konstiga –då bör du söka hjälp. Speciellt om du nyligen gått igenom buk, tarm eller gynekologisk kirurgi eller om du fått barn och återhämtningen inte går åt rätt håll. När muspruttarna faktiskt inte är just luft från vagina kan det ha uppstått en gång mellan tarmen och vaginalöppningen. I de fallen är de vaginala pruttarna faktiskt vanliga mag-tarmkanalsgaser som passerar ut. Dessa gångar mellan tarm och vaginalöppning kan naturligtvis släppa igenom även mindre mängder avföring. Detta skapar naturligtvis besvär på ett annat sätt. Smärta, förändringar i lukt och ovanliga flytningar. Är du rädd för att det kan finnas en sådan här gång, en fistel, behöver du bli undersökt av en kolorektalkirurg. Fistlar kan uppstå hos kvinnor med inflammatoriska tarmsjukdomar, divertikuliter och efter strålbehandling. Även i vissa fall även hos kvinnor efter en vaginal förlossning. En fistel måste lagas kirurgiskt.

Vad vaginala pruttar inte är

Vaginala pruttar är inte ett tecken på dålig hygien eller på avsaknad av hyfs. Eftersom vagina inte har slutmuskler på samma sätt som ändtarmsöppningen går det inte alltid att hålla in luften. Du får inte samma förvarning som du vanligtvis får när behovet av att släppa väder infinner sig. Vagina har inte den sortens känsel.

Vad kan du göra åt det?

  • Träna upp bäckenbotten. Styrketräning av muskler syftar till att öka volymen, och en ökad volym på bäckenbotten kan alltså tillåta mindre luft att komma in.
  • Använd menskopp när du tränar (även när du inte har mens) för att helt enkelt stoppa möjligheten till luftflöde
  • Bli undersökt av en gynekolog som är duktig på bäckenbotten. Nytillkomna vaginala pruttar tillsammans med andra symtom kan indikera att du har muskler som inte helt jobbar som de ska.
  • Välj samlagsställningar där orsakar att mindre luft kommer in i vagina. Välja långsam penetration hellre än snabb.  (Tänk på hur du drar in och ut en mascaraborste. Om du drar in och ut maskaraborsten med stor hastighet och dessutom drar ut hela borsten mellan varje tag, kommer du pumpa in mer luft i mascaran. Om du bara drar borsten fram och tillbaka lite långsammare och utan att dra ut hela borsten kommer mindre luft pumpas in) 
  • Se nedan råd om träning för att möjligen minska luftflödet

Muspruttsanpassa din träning

Frågeställaren undrar specifikt överbäckenlyft. Det är inte farligt alls att ta in luft när du tränar, men för att vara mer bekväm kan du möjligen minska luftintaget/muspruttandet.

För att anpassa ett bäckenlyft:

  • Ligg på rygg med benen böjda och fötterna på golv eller boll.
  • Lyft rumpan på utandning. På detta sätt minskar du buktrycket och minskar risken för en musprutt.
  • Sänk rumpan och andas in.

Koordinera träningen med andningen och ta det tyngsta momentet på utandning. 

Något annat du kan tänka på när du tränar är att hålla en neutral hållning och bröstkorgen rakt ovanför bäckenet. Det finns profesionella som menar (ingen forskning dock) att en överdriven indragning av magen hjälper till att ”suga in” vagina luft. Om muspruttar ofta drabbar dig när du byter ställning mellan olika positioner under träning kan du försöka knipa med bäckenbotten medan du byter ställning. När du sedan kommit på plats i den nya positionen släpper du anspänningen och låter luften pysa ut, snarare än pruttas ut.

Muspruttar och sex

När vaginalöppningen som blivit vidare efter en förlossning, kan det också vara så att pruttljuden kommer mer frekvent i början efter förlossningen och avtar med tiden – i takt med att kroppen återhämtar sig och alla vävnader drar ihop sig. Kanske kan det också vara en hjälp att prata med partnern om vad som händer och varför. Det kan vara skönt att bara ta udden av det eventuella pinsamma i situationer som kan uppstå.

bäckenbotten crope

Referenser:

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *