Juldovrekaka
Älvsjö konditori & bageri har en specialitet som de kallar för Dovrekaka. Alla som provat den är överens om att den är sjukt god! Vi har snott inspirationen från dem och gör en Fernando julvariant, en juldovrekaka. Det är som en blandning mellan en bulle och en kaka, och nu med härlig saffransfyllning. Vi valde mellan att ha saffran i degen och i smörkrämen. Vi valde smörkrämen. Kanske skulle man kunna ha tvärt om? Eller både och? Ni får testa och berätta!
Juldovrekaka (2 st i 23-26 cm form):
- 25 g jäst
- 3 msk vatten
- 2 ½ – 3 ägg (130 g)
- 80 g strösocker
- 260 g smör
- 440 g vetemjöl
- ½ msk mald kardemumma
Fyllning:
- 160 g smör (rumsvarmt)
- 190 g florsocker
- 0,5 g saffran
- 2 msk vaniljextrakt eller 3 tsk vaniljsocker och 2 msk vodka
Garnering:
- ½ ägg – till pensling
- 1½ – 2 dl Mandel
- Pärlsocker
- ½ msk Kardemumma
Gör så här:
Lös jästen i vattnet. Knäck i två ägg och se vad det väger. Har du små ägg passar det nog med 3 ägg i degen, men har du stora är det bäst att knäcka det sista ägget i ett glas vispa lätt med en gaffel och hälla ner hälften i degbunken. Andra halvan kan sparas till penslingen. Mal 1 msk kardemumma och lägg undan hälften till garnering. Blanda sedan ner resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en smidig deg.

Låt vila i 15 minuter (medan du gör fyllningen). Dela degen på hälften och dela sedan av 320 g från varje hälft (ca två tredjedelar). Tryck ut vardera 320 gramare i varje 23 – 26 cm springform. Har du ingen springform är det bäst att klä formen i bakplåtspapper.
Fyllning:
- 160 g smör (rumsvarmt)
- 190 g florsocker
- 0,5 g saffran
- 2 msk vaniljextrakt eller 3 tsk vaniljsocker och 2 msk vodka
Lös upp saffran i hälften av vaniljextrakt/vodka (det mesta av alkoholen kokar bort, men vill du göra helt utan sprit så minska mängden florsocker med 30 g).
Häl smör, florsocker och saffran + vanilj i en bunke. Skölj ur kärlet där du hade saffranen med andra hälften av vaniljextrakt/vodka. Rör ihop till en slät smet.
Spritsa fyllningen på kakan. Återstående deg kavlas ut och skäres i strängar som fördelas över fyllningen. Jäs kakan till ca dubbel storlek.
Garnering:
- ½ ägg – till pensling
- 1½ – 2 dl Mandel
- Pärlsocker
- ½ msk Kardemumma
Pensla den med ägg och garnera med mandel, pärlsocker och kardemumma.
Grädda i mitten av ugnen på 175 °C i 25-30 minuter.
Ser hur gott ut som helst ju! Måste provas!
Men – tror du man kan ta bara vanligt vatten istället för vodka?
Hej Ida! Det funkar säkert med vatten. Men ska du inte använda sprit så måste du inte ha någon vätska alls. Mortla saffranet med 1 tsk strösocker istället och blanda sedan i smör, florsocker och vaniljsocker. Berätta gärna om du tyckte att det gick bra!
Lycka till!
Joseph