Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Love cake

Love cake

När jag var liten  och bodde på Sri Lanka var Love cake något som alltid bakades till jul. Det var en de många kakor som jag inte tyckte om eftersom jag inte tyckte om smaken av nejlika. Eller rättare sagt så var de flesta kryddade kakor som inte passade mig i smaken. Nu de senaste åren har jag börjat att utforska de olika kryddiga kakor och bakverk som kommer från min faders land. Förra året började jag för första gången att tycka om Christmas cake (ni vet en sån med massa frukt och nötter) och nu bakar vi Love cake. Bakgrunden till denna härliga kaka tros komma från Portugal. Som jag säkert skrivit om någon gång tidigare så koloniserade portugiserna Sri Lanka (då kallad Ceylon) 1505 fram till och med 1653. Precis som i de andra portugisiska kolonier, såsom Kinesiska Macao och Indiska Goa gifte sig Portugiserna sig med kvinnor från lokalbefolkningen (förmodligen inte alltid med samtycke). I Sri Lanka kallades barnen avkomlingarna till dessa par än idag för Burghers (samma ordgrund som Borgare har). I denna nya subkultur och etniska grupp har många olika, numera traditionellla, Sri Lankaesiska rätter kommit fram. Portugiserna har en mannagrynsbaserad kaka som kallas Bolo D’Amor och Love Cake är alltså den lankesiska versionen av denna med kryddor och nötter från ön. Med svenska ögon kan man beskriva denna kaka som en mannagrynsbaserad kryddkaka/mjuk pepparkaka med lite nötcrunch i.

Love cake

Love cake

 • 225 g mannagryn
 • 225 g smör
 • 7 stora ägg (eller 8 små/mellan)
 • 450 g socker
 • 300-400 g cashewnötter
 • 1 krm mald muskotnöt
 • ½ tsk mald kardemumma
 • ½ tsk mald nejlika (eller 8 hela som mals ner)
 • 2 msk vaniljextrakt eller 2 tsk vaniljsocker + 2 msk konjak eller motsvarande
 • 2 msk flytande honung/ljus sirap

Så här gör du:

 1. Väg upp mannagryn och hälla över det i en stekpanna. Väg upp smöret och dela upp i 5-6 likstora delar på en tallrik.
 2. Sätt stekpannan på en platta på spisen och värm på medelhög värme tills mannagrynen är gyllenbruna. Rör om då och då för att inte det ska brännas vid.
 3. När mannagrynen har fått lite färg och är varm börjar du att klicka i smör som smälter och blandas in i mannagrynen. Fortsätt att tillsätta och blanda i smöret till att smör är i. Ta bort stekpannan från värmen och låt svalna.
 4. Slå på ugnen på 150 °C. Klä en form (ca 20 x 30 cm) med bakplåtspapper.
 5. Hacka/skiva nötterna och ställ undan i en skål.
 6. Knäck äggen och dela äggulan från vitan. Se till att inte få någon äggula i vitorna.
 7. Äggulorna vispas med sockret till den är en porös smet.
 8. Blanda ner kryddorna och vaniljextrakt och rör om.
 9. När den har svalnat rör du sakta sedan ner mannagryn- och smörsmeten ner i äggen under omrörning.
 10. I en separat bunke vispar du äggvitorna till ett fast fluff.
 11. Ta sedan en fjärdedel av äggviteskummet och rör ner i mannagrynssmeten. Rör om ordentligt och rör sedan ner resten av skummet till du har en jämn och smidig smet.
 12. Häll ner smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 40-50 min.
 13. Stick en tandpetare för att kolla att kakan är klar. Den ska komma ut utan några kakrester/smetrester.
 14. Ta ut kakan och låt svalna innan den lyfts ut ur formen och skärs i bitar. Avnjut tillsammans med en god kopp Sri Lankesiskt tea eller svenskt kaffe.

1 kommentar till “Love cake”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *