Tortikollis, platta bebishuvuden och tips för träning i magläge

Tortikollis, platta bebishuvuden och tips för träning i magläge

Nackträning för bebisar

Först av allt. Nu är jag litegrann utanför ”mitt” område (det vill säga fysioterapi inriktat mot kvinnors hälsa, framförallt gravida och nyblivna mammor). Fortfarande inom området fysioterapi, så jag är fortfarande kompetent till att förmedla information. Men barn-fysioterapi är inte det jag jobbar med till vardags. Jag har exakt noll klinisk erfarenhet av detta utöver mitt eget föräldraskap. Har du googlat dig hit hoppas jag att detta blir en vägvisare till att söka rätt hjälp, kanske får du något nytt tips eller en liten förklaring till något du undrar. 

Anledningen till att jag ändå skriver om detta? 

Jag fick en uppmaning av en läsare, och jag tackar aldrig nej till ett tillfälle att lära mig något nytt eller skriva om något jag faktiskt kan. =) 

Vad innebär torticollis?

Torticollis betyder sned nacke och är egentligen ett begrepp som omfattar både en akut nackspärr och den slags snedhet som vissa spädbarn lider av. I spädbarnens fall handlar det om att muskeln som heter sternocleidomastoideus är förkortad på en sida. Detta gör att barnet inte har full rörlighet i nacken. Barn som föds med denna stramhet i muskeln har förmodligen utvecklat detta på grund av huvudets placering i livmodern, eller fått en skada under själva förlossningen.

Den inskränkta rörligheten i nacken gör ofta att bebisens huvudet blir plattare på ena sidan eftersom den inte lika lätt kan ändra ställning för huvudet.

Det kan också ske i motsatt riktning, att en bebis utvecklar stram nacke på ena sidan om den alltid ligger på ett och samma sätt. Ligger en bebis alltid på rygg med ansiktet rakt framåt kan den också få platt huvud baktill. Bebisar SKA sova på rygg, men det behöver inte betyda att huvudet alltid ska vara vänt åt samma håll.

Hur behandlas torticollis och platt huvud?

I milda fall behövs ingen behandling alls men det är alltid bra att be personalen på BVC kolla på bebisen om du som förälder känner dig orolig. De kan sedan skicka er med remiss till en fysioterapeut om behov av mer riktade insatser föreligger. Ju tidigare bebisen får behandling och du får redskap för att påverka, desto större chanser får ni att bebisen ska få full rörlighet i nacken och helt normal huvudform.

Knep att testa själv:

 • Att variera hur bebisen ligger och tittar kan vara de första du kan testa. Om bebisen alltid vill ha huvudet åt ett visst håll kan du med fördel placera dig själv, leksaker eller andra grejer som barnet gärna tittar på, på den sidan som barnet bör tränas till att röra huvudet.
 • Lägg fokus på bebisens träning i magläge. Nackmusklerna stärks och bebisen stimuleras att använda hela nackens rörelseomfång. Om huvudet är platt får det belastade området välbehövlig vila.
 • Varje gång du tittar till din sovande bebis, eller lägger ner bebisen efter mat/byte/vyssjning, kan du försöka lägga huvudet åt olika håll.
 • Att bära barnet i sjal eller sele innebär också en vila för den platta delen av huvudet och ger även viss träning för nackmusklerna. Dock är det ett vanligt missförstånd bland barnbärar-förespråkare att sjalbärande kan ersätta träning i magläge, och så enkelt är det tyvärr inte. 
 • Det finns studier som visar på att mycket tid i babyskydd till bil ökar risken för platt huvud och det fysioterapeutiska rådet verkar vara att ”om barnet inte åker bil ska det heller inte sitta i babyskyddet”. Kan vara en viktig poäng att lyfta fram i och med att allt fler babyskydd kan sättas fast på barnvagn.

Amerikanska sidor rekommenderar även nackstretch vid varje blöjdbyte: 

 • Försiktig töjning så att bebisens haka förs mot axeln och hålls kvar i upp emot 10 sekunder. Upprepa på andra sidan.
 • Försiktig töjning så att bebisens öra förs mot axeln, ställningen hålls kvar i upp emot 10 sekunder. Upprepa på andra sidan.
 • Dessa övningar upprepas 3 gånger vid varje blöjbyte.
Bebis-Wilfred med kräks i mungipan

Observera:

Min åsikt är att du inte ska börja med stretchövningar på ditt barn om du är osäker på hur du ska göra eller om barnet reagerar kraftigt negativt på detta. Är du tillräckligt orolig för ditt barns nacke eller huvudform för att börja med egenbehandling i form av dessa stretchövningar anser jag att det är anledning nog för att ni ska få träffa en barn-inriktad fysioterapeut. Därför – ta kontakt med BVC och fråga vilken hjälp ni kan erbjudas!

”Men mitt barn gillar inte att ligga på mage!”

Att bebisen får ligga på mage är viktigt för att det stimulerar den muskulära kontrollen över huvudet. Magläge ökar styrkan, ger vila för de delarna av huvudet som får all belastning under ryggliggande och också stimulerar till fortsatt progress i den motoriska utvecklingen. Trots alla dessa fördelar är inte alla bebisar helt övertygade om magliggandets förträfflighet…

Här kommer några tips:

Du kan börja med träning i magliggande så fort ni kommer hem från BB. Då såklart bara några få minuter. Vid tre månaders ålder bör bebisen ha en timmes magträning per dag. Det behöver inte vara sammanhängande i tid. Många bäckar små... Jag tänker också att du ska försöka undvika att bebisen faktiskt får träna så länge i magliggande att den blir ledsen och förknippar magliggandet med något negativt. Bättra då att dela upp det på många, korta sessioner som ni båda tål med…

Träning i magläge måste inte vara på en filt på golv.

Min erfarenhet av bebisar är att de tycker att det är absolut aptrist att ligga själva, hur fina och färgglada leksaker de än får.

 • Bebisens träning i magliggande kan vara liggandes på mage på dig! Du kan lägga en kudde mellan dig och bebisens bröstkorg för att lättare nå ögonkontakt. Håll såklart i bebisen så den ligger tryggt!
 • Detta ska också fungera som ett knep för bökig bebismage utöver att vara en genväg till magliggande träning –  lägg bebisen tvärs över dina knän när du sitter tryggt i soffa. Här kan du buffa lite i rumpan eller låta benen åka lite fram och tillbaka.
 • Bebisen ligger på filt på golv, men med en liten rullad handduk under bröstkorgen så att den kommer upp en liten bit. Du kan ligga framför och ha ögonkontakt och prata och sjunga.
 • Använd din pilatesboll om du har en sådan, och låt bebisen luta/ligga mot den (naturligtvis med mycket stöd från dig)! Du kan variera bebisens position efter hur stark hen är. En mer upprätt position blir lättare, ju mer i liggande läge bebisen kommer desto mer måste nackmusklerna jobba mot tyngdkraften och ju tyngre det blir. Du kan använda bollen och rulla försiktigt, sticka ansiktet nära och göra upplevelsen lite intressant och spännande.

Tortikollis, platta bebishuvuden och tips för träning i magläge

Är du orolig bör du ta upp frågan om ditt barns nackträning med BVC-sköterskan. Denne kan vi behov remittera er vidare till fysioterapeut.

Har du några egna tips eller erfarenheter? Berätta gärna!

Previous

Next

9 Comments

 • Hej Mia!

  Va roligt att du läst in dig lite på torticollis, skalassymetrier och magtränig! Det här rånarna vara något som jag, i min roll som fysio inom primärvård, jobbar ganska mycket med. Och tycker är såå spännande och roligt! 🙂

  Jag tycker du fått med relevant och bra information, några saker skulle jag ändå vilja förtydliga lite 🙂

  Torticollis är inte en förlossningsskada. Förr så trodde man det, men det finns inga studier som backar den teorin. Tyvärr så lever den tron ändå kvar…
  De flesta av oss som jobbar med detta vill att föräldrarna söker oss på en gång dom upptäcker en snedhet och/eller platthet. Vi jobbar på att sprida informationen men tyvärr är det många BVC sköterskor och läkare som en har tillräcklig kunskap om torticollis/asymmetrier. Det gör att föräldrarna inte får nog med stöttning, hjälp, råd och träning. Så när vi väl får träffa familjen har det gått så lång tid att vi ofta blir tvugna att säga asymmetrin kanske inte blir helt bra. Själva snedheten i nacken går nästan alltid att behandla, oavsett hur stort barnet hunnit bli. Men vid behandling av skallasymmetrier så är vi beroende av att skallbenet fortfarande är mjukt.

  Vi brukar inte rekommendera föräldrarna att vända barnets huvud i sömnen. Mest för att vissa barn är så lättväckta och vi vet ju alla att man gärna vill att barnen sover när dom sover här är det enklare att lägga barnet med huvudet i fotändan av sängen varannan gång och huvudet i huvudändan varannan gång. Ofta har barnen favoritsida åt det hållet som föräldrarna finns på natten.

  Hör gärna av dig om du har några frågor!

 • Ett magträningstips är att ibland bära barnet så att det ligger på mage. Jag brukar bära så att barnet ligger på min underarm med armar på varsin sida om min arm och huvudet mot armbågen så att jag kan håll i runt rumpan. Fungerar förståss bäst innan barnet blir för långt 🙂 men våra tjejer har bra kunnat vara nöjda så en stund och lyft på huvudet för att kunna följa med vad som händer. Då får man även själv variation så att man inte alltid bär på samma sätt.

 • Hej !
  Så bra att du tar upp detta ämne! Arbetar som BVC sköterska och möter detta lite titt som tätt. Magläget (i vaket tillstånd) är ju så viktigt, men svårt att åstadkomma, det finns flera anledningar:
  # baby”gym”. Barnen ligger vakna på rygg och tittar uppåt, det blir normalläget.
  # barnvagnar idag har ofta ett läge som liknar babyskyddens. Många barn halvsitter mycket.
  # barnen är mest nöjda på rygg eftersom det är jobbigare att ligga på mage

  Mitt tips till föräldrar är att alltid börja lägga ner barnet på mage- när barnet läggs ner är det oftast nöjt/ nöjt. ( Få lägger ju ner ett skrikande barn på golvet”). Då orkar barnen träna på magläge en stund, längre och längre varje dag. Babygymmen är ju kanske snygga, men helt onödiga ur utvecklingssynpunkt. (Så även Sk ”gåstol”).
  Barnets huvudform går att justera till ca 6 mån ålder- det är vad jag lärt mig- så oftast har man inte så mycket tid på sig från det att assymetrin upptäcks.
  Var har du hittat info om 3 månaders som bör ligga en timme/ dag. Tacksam för den referensen om möjligt!
  Tack för en suverän blogg!

  • Åh, bra input! Jag postade det här inlägget första gången för två år sedan och läste på då, men har inte uppdaterat mig jättemycket inför återpostningen nu (därav att kollegorna här i kommentarsfältet har nyare info och tillägg!). Jag måste ju ha haft referenser till allt, har inte för vana att plocka saker ur luften. Verkar dock inte ha sparat referenslistan och kan inte hitta referens till den där timmesangivelsen nu heller med en sökning. De mesta forum och infosajter (utan referenser de med…) skriver 20-30 minuter men det verkar ju väldigt lite, i alla fall om man ska behandla en befintlig platthet. Som sagt, det här är ändå lite utanför min nisch… Tänker att det dock kan vara som med annan fysisk aktivitet, att det ibland är den totala summan som är det viktiga. Alltså inte alltid de sammanhållna ”långpassen” som räknas, utan många korta stunder tillsammans gör skillnad.

   • Hej igen! Tack för snabbt svar! Jag vet ju att du har fakta och belägg bakom dina inlägg, det är en av anledningarna till att jag uppskattar din blogg! Du behöver inte leta mer, jag tänkte bara ifall du hade koll- visste inte att det var ett återpublicerat mail. Jag får leta lite fakta själv, återkommer om jag hittar referenser så får du dem ! I mitt arbete med att motivera föräldrar till att låta barnen ligga på mage skulle det ibland kanske kunna vara intressant med en tidsangivelse, bara för att konkretisera och motivera!
    Toppen med Swish förresten- äntligen!

    • Hej!

     Jag jobbar som fysioterapeut med inriktning på pediatrik inom primärvård, alltså torticollisar, asymmetrier mm. Fick lära mig 1h rekommendationen när jag gick utbildning inom CMT. Har inte heller sparat referensen, men hör av dig till Anna Öhman ( http://torticollis.dinstudio.se/text1_11.html )
     Hon vet säkert!

     Angående hur länge man kan forma bebisens huvud, så går det upp tills dom är 1-1.5år. Såklart med individuella skillnader. Dock går det mycket långsammare efter 6 månaders ålder. Både för att huvudet inte är lika mjukt längre, men oxå för att huvudet inte växer lika snabbt. Vi är beroende av att huvudet både är mjukt och växande för att kunna påverka formen ☺️

 • Hejsan!
  Supertack för en kanonblogg med massor av bra information, det har varit till stor hjälp för mig på många sätt!

  Tack också att du försöker sprida denna information vidare, det är så himla viktigt och jag är så ledsen att kunskapen inte finns hos de man förlitar sig på; BVC. Vår son har två typer av skallasymetri samt torticollis vilket jag upptäckte väldigt tidigt men trots upprepade försök för gehör hos olika BVC-sköterskor samt barnläkaren så blev vi inte tagna på allvar förrän tillståndet blivit värre och nu aldrig kommer att bli helt bra. Vi fick höra alltifrån ”man lurar sig nog bara på hans virvel i håret” till ”sånt brukar rätta till sig med tiden”. Jag fick till och med ett halvspydigt ”det är motiverat för sjukgymnast”. Det är en stor sorg som förälder å sitt barns vägnar, man vill ju göra ALLT för sina barn! Dessutom fick vi rekommendationer från BVC (sköterska och barnläkare) som både förvärrade skallasymetrin och torticollis men värst av allt så var dessa råd rent av en säkerhetsrisk. De rådde till att ”palla upp” under bebisens huvud så att han inte skulle kunna vrida huvudet åt sin favoritsida.

  Jag önskar så av hela mitt hjärta att jag stått på mig mer och mycket tidigare begärt att få komma till sjukgymnast, men man vill ju kunna lita på den personal som ska kunna sin sak. Trots att känslan sa mig något annat och det var också därför jag fortsatte att vara på om min sons sneda huvudform och tillslut fick en remiss till sjukgymnast. Tyvärr hann min son bli 5 månader innan första besöket och skallasymetrin blivit långt mycket värre….

  Just därför är jag så tacksam för detta inlägg och alla ni därute som arbetar för att sprida denna kunskap!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *