Dina erfarenheter: Träning och bäckenbotten

Dina erfarenheter: Träning och bäckenbotten

Jag håller på med olika projekt (böcker, föreläsningar, blogginlägg etc) som på olika sätt syftar till att både folkbilda och bidra till förbättringsarbete inom kvinnosjukvården. I detta arbete är det otroligt viktigt att kunna belysa fler perspektiv än mitt eget. Därför kommer jag i flera inlägg be er om era upplevelser, erfarenheter och tankar utifrån olika teman. Jag ber att både dela med er av positiva och negativa saker om det går!

Och jag kommer alltså kanske använda era citat, men har för regel att alltid avidentifiera så mycket jag kan. Jag kommer därför inte ge var och en av er cred för era bidrag sådär “offentligt”, men ni ska veta att jag är OTROLIGT tacksam för varje berättelse jag får ta del av.

Ni är så viktiga!

Idag vill jag alltså höra era erfarenheter av:

Träning och bäckenbotten

 • Bäckenbottenträning, hur har dte fungerar för dig?
 • Har du använt något speciellt träningsredskap?
 • Vem har instruerat knipövningar till dig?
 • Kan du träna det du vill annars?
 • Känner du att din bäckenbotten begränsar dig?
 • Vad har du fått för råd angående träning utifrån ett bäckenbottenperspektiv?

Berätta allt du kommer på och vill dela med dig av! 

Previous

Next

14 Comments

 • Bäckenbottenträning, hur har dte fungerar för dig?
  Inte särskilt bra egentligen. Med första barnet försvann tyngdkänslan, men jag hade mycket skavande känsla, svårt att inte spänna fel muskler. Med andra barnet jättesvårt att överhuvudtaget hitta något knip, eller kanske snarare känna vad jag gör. Läkare säger att jag gör rätt, men när jag trodde jag slappnade av en gång fick jag höra att jag knep jättebra, så jag har noll koll. I samråd med fysioterapeut slutat knipa mer än enstaka gång per dag pga att jag får ökad smärta av det. Har sedan innan barnen vaginism, och har kanske ännu svårare att slappna av i bäckenbotten än knipa, och svårt knipa utan att aktivera andra muskler.

  Har du använt något speciellt träningsredskap?
  Jag provade geishakulor EN gång efter första barnet men fick knappt ut dem så aldrig mer. Troligen pga min vaginism. Efter andra förlossningen fått tillgång till en bra fysioterapeut men vi fokuserar mer helhet, höfter just nu för att lindra smärta. Svårt med knip, har lite för långt för att träffa läkare angående det regelbundet.

  Vem har instruerat knipövningar till dig? Barnmorska, fysioterapeut, läkare.

  Kan du träna det du vill annars?
  Nej. Inte promenera mer än lugna, korta sträckor, inte springa, gå på HIT-pass eller annan stationsträning, fått minska träning mycket överlag för att undvika smärta framförallt men även att blåsan tömmer sig helt utan att jag kan kontrollera det.

  Känner du att din bäckenbotten begränsar dig?
  MYCKET!

  Vad har du fått för råd angående träning utifrån ett bäckenbottenperspektiv?
  Både att knipa och att inte knipa. Att det är jätteviktigt, men inte individanpassade råd förrän mycket sent där jag också fått förstå betydelsen av avslappning för att undvika smärta.

 • Hur har det funkat: Blandat resultat tycker jag. Det svåraste är att ta sig tid att göra det, att känna av ev resultat och att vara säker på att man gör rätt…. Jag gör det, men inte så på allvar som tex min styrketräning.

  Redskap – kulor. Då fick jag beröm av en bm för att de inte trillade ut. “Då är det inte så farligt som du tror, du är inte så stor”. Problemet var att framfallet hindrade dem från att trilla ut. Inget annat…. Så sen har jag inte använt dem.

  Hjälp med instruktioner: En annan bm som jag gick till. Hon var mer träningsinriktad rent generellt, håller i gravidträning och sånt. Hon var bra på att verkligen förklarar vilka muskler jag aktiverade och inte. Men även MED den hjälpen så är det svårt att veta om man gör rätt.

  Kan jag träna som jag vill annars?: I början var jag rädd när jag sprang och styrketränade. Det blev ett hjärnspöke som ständigt följde mig överallt, inte minst på gymmet. Men efter operationen, även om det inte är helt bra och jag har en ökad risk, så har jag med tiden bestämt mig för att skita i den rädslan. Jag vägrar låta mig begränsas i livet med sådant som jag trivs med. I början sa en bm till mig att jag aldrig mer skulle springa eller hoppa. Men så tänker jag inte alls leva. Om det går åt skogen igen så får det väl bli en ny operation då. Så numera tränar jag som jag vill.

  Begränsar bäckenbotten mig? Nej – inte nu längre. Inte annat än rent sexuellt då där det fortfarande är ett hjärnspöke. Men när det gäller träning – nej.

  Råd om träning: Samma bm som hjälpte mig med knipövningar och är utbildad inom träning. Hon höll både i gravidträning och mammaträning. Jag gick på båda. Tyckte hon tog bra hänsyn till bäckenbotten i sina rörelser och förklarade vikten av rätt träning. Men lite mer av den kunskapen vore fint om bm har i sin utbildning. Eller att de hänvisar till en sån som dig Mia. Det har jag för övrigt aldrig fått något förslag om – att man faktiskt kan gå till en som arbetar som du gör. Det är också synd.

 • Jag har två barn, inga skador som jag känner till. Jag har inte prioriterat bäckenbottenträing mer än några veckor efter andra förlossningen då det läckte urin. Jag har fått några informationsblad (identifieringsknip och styrkeknip) och tror att jag fick lite information av fysioterapeut efter andra förlossningen på BB. Jag kissar ibland på mig, inte jättemycket men så att det blir blött och luktar om jag tex springer för fullt, hoppar eller nyser/hostar. BM på efterkontrollen sa att jag gjorde rätt med knipet och ang. att jag ”läckte” sa hon att jag skulle fortsätta göra övningar och söka hjälp om det inte blivit bättre på ett halvår. Jag orkade dock inte hålla på med övningarna i ett halvår så jag antar att jag har diskvalificerat mig för vård… Det känns som om väggen mellan vagina och ändtarmen blivit tunnare, men jag har inget problem med att bajsa. Jag känner mig lite begränsad men inte jätte. Folk brukar inte gå och lukta mig i skrevet liksom och min sambo och jag har inte så mycket sex och aldrig oralsex. Nu när jag skriver detta känns det ju dock sorgligt…

 • Bäckenbottenträning, hur har dte fungerar för dig? Kniptränat wfter barnen (3 st) under föräldraledigheten. Sen då jag jobbat inte alls knipt. Använt appen tät och mammamage. Gått på mammaträning. Fungerat generellt bra så länge jag inre jobbade… upplevt bra effekt: munskad bäckensmärta och starkare generellt. Men fortsatt framfall.
  du använt något speciellt träningsredskap? Nej frånsett appar.
  Vem har instruerat knipövningar till dig? Barnmorskan på åb. Mammatränaren. Kan du träna det du vill annars? Ja fast får då mer symtom av framfall.
  Känner du att din bäckenbotten begränsar dig? Just nu endast 2 månad efter senaste barnet så är definitivt begränsad. Sex är ointressant bla pga framfall. Träning begränsad. Men som sagt tidigt efter förlossningen fortf.
  har du fått för råd angående träning utifrån ett bäckenbottenperspektiv? Nej.
  Skulle gärna gärna få dock!

 • Bäckenbottenträning, hur har dte fungerar för dig?
  – Bra! Tack vare efter-graviditet-träningsprogram med fysioterapeut på vårdcentralen.
  Har du använt något speciellt träningsredskap?
  – Några övningar med gummiband och pilatesboll
  Vem har instruerat knipövningar till dig?
  – En fysioterapeut jag besökte under graviditeten pga foglossningsbesvär
  Kan du träna det du vill annars?
  – Jag tränar mina vanliga övningar på gymmet som jag tränade före graviditeten. Jag rider som tidigare. Jag har inte vågat löpträna pga besvär med nedre ryggen/övre bäcken.
  Känner du att din bäckenbotten begränsar dig?
  – Inte nedre bäckenbotten. Jag har burit i sele mycket och har fått besvär i nedre ryggen/övre bäcken. Jag tror det började under graviditeten i samband med foglossningen. Kejsarsnittet gjorde det inte bättre…
  Vad har du fått för råd angående träning utifrån ett bäckenbottenperspektiv?
  – Mycket information om knipövningar. Inte så mycket annat. Ta det lugnt och det ska kännas bra?

 • Jag gick in i min första graviditet och vaginala förlossning med brutalt stark bäckenbotten efter många år som ryttare.

  Har tränat en del knipövningar, efter första barnet utan struktur men upplevde inte heller någon bestående påverkan på bäckenbotten efter den förlossningen.

  Efter andra barnet har jag varit mer påverkad, den känns uppenbart svagare.
  Jag har tränat mer strukturerat med appen mammamage, utan andra redskap. Har även provat andra appar.
  Hittar vad jag tror är rätt knip osv, men har aldrig fått några instruktioner från tex bm eller så, utan bara från appen.

  I samband med tung träning, löpning och hopp kan jag läka lite, men egentligen inte så att det stör eller begränsad mig.
  I samband med ägglossning och mens däremot, då känns den mycket svagare och i kombination med förstoppning som alltid uppstår under de dagarna känns det förjävligt och begränsade. Har inte sökt vård för dessa problem pga noll förtroende för den bm och läkare som finns på min vårdcentral.

 • Bäckenbottenträning, hur har dte fungerar för dig?
  Bra! Jag använder appen TÄT och tycker den har fungerat bra. Men jag är också genetiskt så lyckligt lottad att jag aldrig har haft besvär av min bäckenbotten, och har alltid varit “naturligt stark” där. BM har bekräftat att jag har en stark knipförmåga.

  Har du använt något speciellt träningsredskap?
  Nej.

  Vem har instruerat knipövningar till dig?
  Jag har läst här (bakingbabies.se) och på andra ställen online samt kollat på youtube och i appen TÄT.

  Kan du träna det du vill annars?
  Ja! Tränar och tävlar i styrkelyft. Kan lyfta tungt utan problem från bäckenbotten.
  Detta både innan och efter förlossning.

  Känner du att din bäckenbotten begränsar dig?
  Nej. Enbart vid långvarig och tung hosta har den gjort sig påmind, och i slutet av graviditeten. Annars känner jag egentligen inte av att jag har en bäckenbotten.

  Vad har du fått för råd angående träning utifrån ett bäckenbottenperspektiv?
  Enda råden jag fått om träning ur bäckenbottenperspektiv har jag fått här på bakingbabies samt när du var med i Tyngre radio.

 • Bäckenbottenträning med appen tät har funkat jättebra! Kniptränade flera dagar i veckan i ungefär 1,5 år tills jag började misstänka överspänning. En stark bäckenbotten hjälpte iaf jättebra i min träning innan jag började få ont, av antingen inre åderbråck eller överspänning (vet ju inte riktigt vad det var, mer än att det onda försvann när jag slutade träna och knipträna. Är gravid nu så träningen ligger på hyllan).
  Jag känner inte att min bäckenbotten begränsar mig just nu, den klarar av vad den ska. Men om jag tränade skulle den kanske begränsa iom överspänning och jag gissar att OM jag även har åderbråck i själva bäckenet så kan ju vara det som gjorde ont när jag hade kört spinning eller joggat. Så gissar att det är mer åderbråck och inte bäckenbottens styrka som skulle begränsa mig.
  Bästa råden om knipträning har jag definitivt fått från den här bloggen! Ingen annan har instruerat mig, inte ens en barnmorska. Mitt råd är att träna upp bäckenbotten så bra du kan, för det ger verkligen resultat om allt är helt (antagligen annars också), men överdriv inte när du väl tränat upp en bra styrka.

 • Jag har ett barn och fick stora förlossningsskador som opererades i samband med förlossningen. Fick direkt kontakt med bäckenbottencentrum samt specialiserad bm där, även läkare på spec.mvc. Jag har fått vaginal undersökning med knipinstruktioner samt en mycket bra uppföljning med två återbesök (ett rutinbokat samt ett på mitt initiativ). Jag har även själv tagit initiativ och sökt upp information, bland annat informativa konton på instagram med regelbundna knipövningar. Jag har även använt mig av en app för att komma ihåg att träna bäckenbotten samt bålstyrka regelbundet. Jag är så gott som återställd och har alltså inga läckage, men dessvärre en överspänd sida av bäckenbotten. Jag anser mig behöva ytterligare stöd från fysioterapeut för att kunna gå tillbaka till mitt liv innan gravid, då jag tränade mycket löpning. Det kan jag verkligen sakna. Jag har även en tightare slida nu än innan, vilket beror på överspändheten; något som också påverkar min lust att träna och ha sex. Detta är något jag inte har tagit tag i ännu, mest på grund av svårigheten att få in fler läkarbesök i en arbetande småbarnsförälders vardag.

 • Bäckenbottenträning, hur har dte fungerar för dig?
  Lite sådär. Jag var jättemotiverad direkt efter förlossningen och kniptränade flitigt. Delvis pga rädsla efter grad 3-skada. Sen kom vardagen emellan och nu blir det några halvhjärtade knip om dagen i bästa fall. Jag har svårt att få tid att träna i lugn och ro eller så glömmer jag bort.

  Har du använt något speciellt träningsredskap?
  Nej.

  Vem har instruerat knipövningar till dig?
  Jag har blivit undersökt av fysioterapeut, uroterapeut, barnmorska och gynläkare. Alla har konstaterat att jag hittar ett bra knip men behöver bli starkare. Träningsprogram fick jag av fysioterapeut och uroterapeut, samt blivit rekommenderad att använda tät-appen.

  Kan du träna det du vill annars?
  Har ärligt talat inte kommit igång med träningen än. Hade tänkt börja smart med knipträning och lite allmän styrketräning för att sen lägga till nån joggrunda i veckan. Jag vet bara inte när jag ska göra allt det eftersom det är svårt att träna i sällskap av två småbarn och på kvällen är jag alldeles för trött.

  Känner du att din bäckenbotten begränsar dig?
  Lite kanske. Kan ibland få tyngdkänslor om jag springer lite när jag leker med barnen. Inser att jag behöver knipträna mer.

  Vad har du fått för råd angående träning utifrån ett bäckenbottenperspektiv?
  Tycker jag har fått bra råd från den här bloggen. Att prova mig fram och backa lite om det inte känns bra. Att öka belastningen gradvis. Ingen har sagt att jag inte får springa eller hoppa, bara att man kanske inte ska börja så det första man gör.
  Så egentligen, såna råd som man kanske borde följa i största allmänhet oavsett om man har fött barn eller inte.

 • Bäckenbottenträning, hur har det fungerar för dig?
  Efter 4 barnafödslar varav det sista för 25 år sedan har jag inte tänkt särskilt på knipövningar för bäckenbottenmuskulaturen. Jag springer mycket och då har det ‘dragit ihop sig’ automatiskt och jag tränar sedan tonåren mycket bålstabilitet och väl får med bäckenbottenträningen ‘på köpet’. Efter ett ingrepp i höften och en säsong med ett antal lopp upplevde jag framåt hösten en känsla av tyngd som inte gav med sig. Började då googla på övningar och hittade till BakingBabies.

  Har du använt något speciellt träningsredskap? Knipkulor har jag köpt men känns lite krångligt att plocka fram och rengöra. Använder dem mest för att testa att det går framåt med träningen.
  Vem har instruerat knipövningar till dig? BakingBabies samt info på förpackningen av kulorna. Hittat lite andra tips också på nätet.
  Kan du träna det du vill annars? Ja men nu kör jag rehab tills bäckenbotten är tillräckligt stark igen. Så att det blir studsmatta i stället för hängmatta. Målet är att springa obehindrat.
  Känner du att din bäckenbotten begränsar dig? Ja när jag känner framfallskänslan. Blir sämre när jag lyfter tungt, är förkyld eller nedstämd (blir en ond cirkel).
  Vad har du fått för råd angående träning utifrån ett bäckenbottenperspektiv? Viktigaste rådet för mig är att jag inför varje knip är fullständigt avslappnad i bäckenbotten och kroppen i övrigt. Jag tränar snabbhet, uthållighet och styrka.

 • Bäckenbottenträning, hur har dte fungerar för dig? Vem har instruerat knipövningar till dig?

  Födde mitt barn i dec -16. Kunde första tiden efter inte hålla inne minsta droppe, kissade ner mig så fort jag ens tänkte på toaletten. Knipövade det jag orkade redan på BB, men det är ju svettigt – inget jag upplever jag kan göra ”var som helst”, som i kön på Ica etc. Tror jag i början knep ganska random och på känn. Sen sökte jag runt på nätet och fick tips bland annat på er sida, det var så jag kom i kontakt med Baking Babies ❤ När jag sökte hjälp på vårdcentralen fick jag ett papper med mig med en hel radda övningar med "hissen halvvägs upp" och annat avancerat, och som jag upplevde – svårt. Efter att jag legat på och propsat på att jag hade mycket besvär av min inkontinens (som blev lite bättre med tiden, men verkligen inte bra) fick jag remiss till en fysioterapeut på kvinnokliniken i Umeå. Hon var HELT fantastisk, tog mig på största allvar, gav mig EN övning (knipa allt jag har i 3 sek/vila 3 sek, upprepa 10 ggr minst 3 ggr om dagen). Fick en hel låda inkontinensskydd levererade till dörren (gratis) för att våga testa på olika aktiviteter. Jag skämtar inte, efter detta tog det en knapp månad tills jag upplevde mig nästan helt återställd.

  Har du använt något speciellt träningsredskap? Nej

  Kan du träna det du vill annars? Idag kan jag träna det jag vill, tycker jag. Lyfter främst tungt på gymmet och har väl sällat mig till det faktum att det kommer några droppar när jag tar i i vissa övningar, men det kommer verkligen inga mängder eller är risk för nedkissning.

  Känner du att din bäckenbotten begränsar dig? Nej. Inte längre.

  Vad har du fått för råd angående träning utifrån ett bäckenbottenperspektiv? Förutom ovanstående gick jag på "mamma-mage"-träning för att hitta inre magmusklerna, men har använt den "dragkedje"-metoden både när jag joggar och gymmar. Alltså att spänna bäckenbotten bakifrån med början i ändtarmen, slidan och fram mot urinröret. Fungerar mycket bra för att stabilisera upp hela bålen och undvika att läcka.

  Tusen tack för en superviktig blogg som lärt mig massor!

 • Bäckenbottenträning, hur har dte fungerar för dig?
  – Det har fungerat bra för mig! Jag var tyvärr dålig på att knipa under graviditeten men tog igen det efter förlossningen.
  Har du använt något speciellt träningsredskap?
  Vem har instruerat knipövningar till dig?
  Jag använde dels appen ”Mamma-mage” och appen ”mamma-träning” som hade knipövningar också. Sen knep jag lite då och då under tiden när sonen var 3-8 månader. Efter det kände jag mig stark igen och jag tyvärr sackat efter med knipövningarna igen (sonen är 1år)
  Kan du träna det du vill annars?
  Ja det kan jag.
  Känner du att din bäckenbotten begränsar dig?
  Inte längre! Jag känner ibland av att jag är svagare vid för mycket hopp men ser det inte som begränsande.
  Vad har du fått för råd angående träning utifrån ett bäckenbottenperspektiv?
  Inte mycket tyvärr. Jag har själv letat upp mycket av informationen på nätet då jag var intresserad av det.

 • Att alltid få höra att allt ser bra ut och enda rådet är ett käckt ”hem och knip” så ger man tillslut upp och slutar söka. Vid två tillfällen har jag sökt gynekolog privat och tänkt att någon måste väl se att något inte stämmer. Men det jag fick hörs var ”ser man dig såhär (svepande rörelse över kroppen) kan man inte tro du fött barn, men ser man här (lite viftande över underlivet när man ligger i gynstolen) ser man att du fött barn.

  Det är så många kvinnor som kan vittna om samma och deras historia är som en upprepning av min. Att inte bli trodd. Att lida i det tysta. Att inte kunna gå på restaurang med en liten kuvertväska för det får inte plats med extra trosor och bindor i den. Att undvika gå först i en trappa ifall man läcker gaser rakt i ansiktet på den bakom. Att gå upp på dansgolvet och ryckas med av glädjen och rytmen för att sedan behöva gå iväg på toaletten och byta trosor och binda. Mm, mm, mm. Jag har i 26 år kännt mig misslyckad för att jag inte lyckats knipa rätt. Men idag vet jag att det inte är mitt fel.

  – Bäckenbottenträning, hur har dte fungerar för dig? Inte alla, har försökt på alla sätt och vis men inte lyckats knipa.
  – Har du använt något speciellt träningsredskap? Jag har provat knipkulor men det fungerade inte alls. Jag är så vid att dom glider ut.
  – Vem har instruerat knipövningar till dig?
  Fick ingen information om detta på BB och vid varje besök på MVC har jag fått en klapp på axeln med rådet att knipa och någon gång har jag fått en broschyr.
  – Kan du träna det du vill annars? Nej, mina besvär har begränsat mig.
  – Känner du att din bäckenbotten begränsar dig? Oh ja…
  – Vad har du fått för råd angående träning utifrån ett bäckenbottenperspektiv?
  När jag väl fick diagnosen tack vare stöd av min uroterapeut/fysioterapeut blev jag opererad på Huddinge. Jag får regelbundet hos henne och har fått prova en Tens. Det är endast när jag använder den som jag kan få till ett knip.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *