När björnen Stig gick till vården


– Det är fullt normalt att det ser ut sådär. Det är faktiskt jättevanligt! Men för säkerhets skull så får du aldrig mer springa, hoppa eller lyfta tungt.

– NEJ. Du kan inte räkna med att allt ska se likadant ut därnere som det gjorde innan du fick barn.

– Jag kan skriva ut en medicin du kan prova utan någon som helst uppföljning. Om du inte är nöjd kan du få numret till en telefonsvarare ingen verkar lyssna av

– Du inbillar dig det här, tror jag. Lite glidmedel kanske hjälper.

– Du ska vara tacksam för att du inte bor i Afrika, DÄR kan man snacka om dålig vård.

– Är du säker på att bäckenbotten inte bara är spänd för du är stressad? Jag rekommenderar antidepressiva!

– Stackars din partner, du verkar så gnällig

– Du fokuserar för mycket på din skada. Låt mig skicka remis till en psykolog som kan få dig att fokusera på annat.

– Kanske skulle du tänkt på det innan du särade på benen? Sånt här får man räkna med ändå!

– Hjärnan skickar signaler till dig att nu gör det ont, fast du har egentligen inte ont. Kanske hjälper det om du masserar?

– Har du testat att KNIPA?! Knip in stoppningen igen bara!

– Du säger att du känner och ser i spegeln att stoppningen sticker ut? Vi tittar tillsammans i spegeln tillsammans. Jag ser inget. Jag ska hämta in dr Andersson och dr Bengtsson med. Kolla här, ser ni något avvikande? Ser ni någon stoppning? Eller menar du det där som putar ut? Ja men DET ÄR PRECIS SÅ DET SKA VARA! Känns de inte bättre nu när vi pratat ut om det här!

– Du har FÖR mycket besvär för att det ska vara nått gynekologiskt alls. Det ser så fint ut!

– Stig, allt ser bra ut. Jag förstår faktiskt inte vad det är du säger dig känna.  Nej Stig. Du får helt enkelt sluta känna efter så mycket.

– Har du provat att ta en promenad, för att få motion? Du ska få några övningar för att stärka din bäckenbotten. Vaddå känns som allt ska trilla ur kroppen? Nä, du ska ju träna bäckenbotten! Sedan har vi Kettlebell, du kanske orkar den rosa vikten? Även marklyft ska du få prova, samt skivstång över axlarna. Gör det ont och är obehagligt? Jaha, men du behöver ju träna upp dig!

– Kan du inte ha sex heller? Men de finns ju andra sätt! Vet du inte om det? Jaha du vill kunna få barn igen också? Men du kan ju använda en tub med glid och stå ut lite, det går nog bra ska du se!

– Nej nu är vi många som tittat och vi har alla konstaterat att det ser fint och helt normalt ut. Nu skriver jag en remiss för att jag är snäll. Du behöver fortsätta med knipövningarna medan du köar länge för väntetiden till specialisten är jättelååång.

– Oj, trodde du att det fanns en remis skickad hit för dig. Nej, tyvärr, här finns ingen remiss.  Surprise!

– Varför är det viktigt för dig att få veta om du har skador? Du har säkert väldigt ont för att ditt smärtsystem är överbelastat. Det är inte säkert att du är skadad, bara för att du har ont.

Till skeptikern

Jo, jajemensan. Det här är alltså alldeles sanna och riktiga saker som förlossningsskadade tjejer fått höra. Inte ens ett litet uns av överdrifter.

Previous

Next

7 Comments

 • Men oj, så bra det blev! Det där, plus mera citat från våra erfarenheter, skulle behövas skickas till varje kvinnoklinik, sjukhus, vårdcentral och smärtkliniks personalrum, eller varför inte ett exemplar till varje barnmorska, sjukgymnast och läkare? Belyser problemen ”rakt på sak”.

  • Håller helt med! Också min tanke – UT med den foldern till alla vårdställen som tar hand om kvinnor. Man borde inte få ta examen förrän man haft en helt speciellt avsatt tid i utbildningen till dessa frågor.

   Underbar folder! Jäkla tragiskt att den behövs. Men den sammanfattar det väldigt bra.

   Tack Mia =)

 • Känner igen det här… Hade redan diagonosticerat framfall & erbjudits operation från gynekolog sedan tidigare men fick ändå höra av andra gynekologer:
  -”Det ser jättefint ut. Vill du att jag skriver en remiss till en psykolog? Jag tror du behöver det.”
  -”Vaddå? Du har inga problem. Du kan springa alla marathon du vill.”
  (Numera opererad, bäckenbotten rekonstruktion. Hade trasig/utplånad perinialkropp samt rupturer (kvarstår) på båda sidor levator ani mot blygbenet.)

  Det finns duktiga/kompetenta personer också, som verkligen brinner för sitt jobb & sina patienter. Försök hitta någon du litar på så du får den hjälp just du behöver!

 • Eller den klockrena jag fick höra av en gyn på mitt lokala sjukhus, 4 år efter första barnet och 2 år efter andra barnet, samt stora besvär med smärta, att kissa och bajsa, tyngdkänsla och vidöppen:

  ”Nja, jag ser inte något, det ser fint ut, du har läkt bra. Möjligen något sänkt urinblåsa, men det är normalt efter att ha fött barn! Jag kan inte förstå varför du tror att du har besvär. Men visst, jag kan sätta upp dig på väntelistan för operation om du absolut vill.”

  Vad sjutton tänkte hon operera om hon inte kunde se nåt fel???

 • Det här var lite deppigt att läsa, det blev så tydligt.. igenkänningen är ju tyvärr mkt hög. Jag har hört och bemötts med flertalet av dessa. MEN,, på senare tid har jag märkt skillnad, träffat läkare och barnmorskor som verkligen lyssnar med allvar och respekt, som verkligen vill hjälpa! Och det känns ju så fantastiskt. Ett problem som råder är ju dock att spets kompetensen är svår att nå, fler måste utbildas! Bl.a i 3D ultraljud av bäckenbotten. Bäckenbottenutbildning.se har bidragit med väldigt mkt bra på fl klinikerna.

 • Jag jobbar själv som sjuksköterska sedan många år och har jobbat tillsammans med en radda olika specialistläkare (tack och lov inte med gynekologer), men efter ännu fler år valsande runt i kvinnovården med kroniska smärtor samt kontakter med många i liknande situation har jag kommit fram till att ingen specialité kan vara enklare att gå ST-utbildning i än gynekologi. Det enda du behöver kunna för att inkassera din lön är att klara av att sära på kvinnors ben och säga ”allt ser heeelt normalt ut, du måste inbilla dig”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *