Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Ont i ryggen efter epidural

Ont i ryggen efter epidural

Ont i ryggen efter epidural

Varför har jag så ont i ryggen?

Efter en förlossning där du fått ryggbedövning kan du ha en kortvarig ömhet på stället där bedövningen sattes in i ryggen. För en del är förlossningen början på en annan slags ryggsmärta. Jag möter ofta frågor och funderingar kring det här med om ryggbedövningen orsakar ryggproblem. Jag tänkte därför försöka mig på ett vetenskapsbaserat resonemang om ämnet.

Ont av epiduralen

De första dagarna efter en ryggbedövning är det helt normalt att känna sig öm i området där bedövningen sattes. Kortvariga ryggbesvär efter en ryggbedövning kan bero på en att själva sticket kommit åt muskler, ligament eller nerver och därav ger en smärta. Det brukar vara av mer kortvarig karaktär och läka ut av sig självt. Besvären brukar vara successivt avklingande och vara borta helt efter att sex veckor passerat.

Kan epiduralen ge långvariga ryggbesvär?

Vissa äldre studier menar på att det finns ett vagt samband mellan ryggbedövning och ryggsmärta sex månader efter förlossningen. Nyare studier menar att det inte alls finns något sådant samband. Man har inte kunnat hitta någon skillnad i förekomst av ryggsmärta hos kvinnor som fått ryggbedövning, andra smärtlindringsmetoder och inget alls.

Lokalisationen

Vid kejsarsnitt läggs spinalbedövningen oftast mellan ländkota 2 och 3 (L2-L3) eller mellan ländkota 3 och 4. En epiduralbedövning sätts oftast vid L3-L4, men kan också läggas ännu högre upp (L1-L2-L3). De allra, allra flesta jag träffar som har ryggont och upplever att det kommer från ryggbedövningen har egentligen ont på något annat ställe i ryggen. Den allra vanligaste nivåerna att ha ont i ländryggen är L4, L5 och S1. Många som har ont högre upp i ryggen har istället ont i de nedersta thorakala nivåerna, alltså de gröna på bilden.

Kan förlossningen i sig vara starten på ryggproblem?

En förlossning kan vara en fysisk utmaning utan dess like. Du kommer använda dig av kroppen på ett sätt som du kanske aldrig gjort förut. Precis som vid andra idrottsaktiviteter eller kraftiga fysiska ansträngningar finns en risk att du får ont efteråt. Det som en epidural kan göra är ju att ge så pass mycket smärtlindring att du inte märker om du hamnar i positioner som skulle göra ont i ländryggen i vanliga fall. Muskulär avslappning på grund av smärtlindringen, den relativa orörligheten och den belastade hållningen (av gravidmagen och förlosningsprocessen i sig) kan alltså orsaka att du hamnar i positioner som i sig sedan visat sig vara ofördelaktiga för din rygghälsa. 

En smärta som inte ger sig?

Du kan alltså ha kortvarigt ont av ryggbedövningen, ja. Du kan också ha råkat göra illa ryggen på något annat sätt under förlossningen. Livet med bebis kan i sig vara en faktor som bidrar till ryggont, genom ergonomiska utmaningar och långvarig belastning. Tillsammans kan detta bli “the perfect storm” av symtom, och du upplever en ryggsmärta som inte går över av sig självt. Under graviditeten har du dessutom successivt genomgått både strukturella och mekaniska förändringar kring din hållning och rygg. När magen sedan försvinner blir du faktiskt av med en stabilisator och du kan märka hur svaga dina muskler blivit och hur förändrad hållning du fått. Även sådant kan bidra till ryggsmärta efter graviditeten.

Vad ska jag göra då?

Boka en tid hos en fysioterapeut är mitt första råd. Du kan behöva ha individualiserade råd och behandling för dina besvär. Tillsvidare är mina råd att du försöker röra dig så mycket du kan och tänker på att ha en god hållning när du ammar, lyfter, bär och leker med barn. Ta pauser från både stillasittande och tyngre uppgifter och variera din ställning ofta. Promenera dagligen om in övriga hälsa tillåter det. Börja med försiktiga ryggliggande övningar som bäckentippningar, rumplyft, knipövningar och stretchövningar som känns bra.

Har du egna erfarenheter? Berätta gärna!

Referenser

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

19 kommentarer till “Ont i ryggen efter epidural”

 1. Jag hade ont i ryggen efter epidural, tydligt på exakt det stället den satts så det är möjligt att du menar en annan typ av ryggont här. Fick tyvärr inget vidare bemötande när jag vände mig till vården, trots att jag ju hade ont och dessutom var orolig för skador (läskigt med ont i ryggraden ju!).

 2. Hade ont exakt där de stack mig i ryggen under flera månader efter fl . Jag har fortfarande en öm punkt exakt på det stället och min dotter blir 2 i slutet av mars. Fl med lillebror för 4 mån sedan var utan epidural så att punkten är öm tänker jag kommer från första sticket.

 3. Första snittet om 4 veckor och börjar bli lite nervös :)

  Hej,

  När du efterlyste erfarenheter från kejsarsnitt var det flera som lyfte en smärta i axeln, referred pain tror jag det hette? Har försökt googla mig fram till information om det, men känner mig inte så mycket klokare. Har du något tips om vart/vad jag kan leta på för klarare information?

  1. Oftast beror det på retning kring nerverna vid diafragma, vars smärtsignalering refereras till ena axeln. Det är samma slags fenomen som gör att en hjärtinfarkt kan göra ont i armen, eller att vissa som har problem med höftleden känner det som smärta i knät. Googla på referred pain C section så hittar du garanterat lite olika info. Det är inget farligt och signalerar inte om vävnadsskada. Vi kommer ha med detta i boken men det jag har skrivit om ämnet har (ännu?) inte hamnat på bloggen

   1. Första snittet om 4 veckor och börjar bli lite nervös :)

    Tack!
    Ska bli spännande med boken, kommer köpa den också 🙂
    Så att smärtan beror på att det kommer in luft och lättar när man kan släppa ut luft på naturlig väg har ingen större sanning?

 4. Jag fick 2 stycken bedövningar i ryggen när jg födde. 1 epidural och en till på operation när de sydde ihop min grad 3 skada. Någon av dem lite oklart vilken kände jag av i ca 1-1,5 år. Jag hade inte ont men det var en obehagskänsla om jag försökte böja ryggen bakåt. I början gjorde det ont men sen var ett obehag och som att något satt i vägen när jag försökte böja bakåt. Idag är han 2 och även om jag inte känner av det lika mycket kan jag fortfarande känna precis var det är någonstans och känna obehag nät jag försöker böja men ”stoppet” har försvunnit.

  1. Jag har ju förstås ingen aning hur dte är i ditt fall, så jag säger inte emot dit.Men att det mekaniskt är svårt/obehagligt att maxa bakåtböjning upplever jag att de flesta postgravida har, jag har alltid tolkat det som en del av de hållningsrelaterade/mekaniska påfrestningar som graviditeter i sig medför. Det brukar ju ge med sig med tiden, det med.

   1. Det är inte när man maxar bakåtböjen. Räcker med att man böjer väldigt lite så känns det.
    Exempelvis när man tar på sig en t shirt kan det kännas ordentligt och det är inte mycket man böjer sig bakåt då.
    Det är en väldigt speciell känsla och sitter precis där nålen sattes in så det kan knappast vara något annat.
    Jag födde för bara en månad sen men jag upplever att det blivit värre.
    /en som känner igen sig

 5. Vid min första förlossning fick jag epidurlbedövning. Efter den upplevde jag ryggont i området där bedövningen stuckits i flera månader. Hade äve i övrigt ont i ryggen pga belastning av bärande och ammande men stickstället kändes instabilt och var en annan sorts smärta just där.
  Vi min andra förlossning stacks det en spinalbedövning. Efter den har jag inte alls kännt av stickstället. Lite ont i ryggen pga mycket bärande och ammande igen men inte alls på samma sätt som senast.

 6. Kan precis som Lisa beskrev det, känna av en punkt precis där epiduralen suttit vid just bakåtböjning av kroppen. Träffade narkosläkaren som lade min epidural ca ett halvår efter förlossningen och han verkade inte ha varit med om det tidigare. Nu fyller sonen 1 år om en vecka och jag kan ibland fortfarande känna av punkten. Har alltså inte någon annan typ av ont eller ont i andra delar av ryggen, utan känner bara av just den lilla punkten.

  Tack för ett intressant inlägg!

 7. Fick epiudral med min dotter på snart 2 år och har fortfarande ont i ryggen efter den. Ryggbesvär efter en förlossning, ja men absolut, men detta är en annan sorts smärta… Gått hos kiropraktor för ryggbesvären men smärtan från epiudralen finns kvar trots att jag blir av med ryggbesvären för en stund när jag varit på behandling.

 8. Fick också epidural när jag födde min dotter för lite över 2 år sedan och har problem med ryggsmärtor precis där jag fick den. Veckan som följde efter förlossningen så hade jag nedsatt känslan i benen och upplevde domningar. Ganska exakt 5 dagar efter förlossningen hade jag ett tillfälle där jag fick oerhört ont vid stickstället och under 5-10 minuter inte alls kunde röra mina ben. Åkte in akut och fick förklarat att det skulle bero på belastningen under graviditet, kanske ischias… en förklaring som jag själv inte riktigt köpte, upplevde det som att vården var oerhört rädda för att det skulle ha med epiduralen att göra och inte alls ville kännas vid den tanken. Har fortfarande besvär med smärta vid stickstället, vilket säkert kan ha förvärrats av amning och bärande av dottern… men håller med ovanstående kommentarer om att det är olika smärtor, upplever också vanlig ryggont/trötthet i ryggen som inte alls påminner om den distinkta smärtan vid stickstället. Minns också att jag under förlossningen kände en obehaglig ilning ned i vänster ben/fot då läkaren gav mig epiduralen, vilket jag också sa till om och läkaren såg förskräckt ut.

 9. Jag har gjort 3 kejsarsnitt och mina barn är nu 3, 5 och 7 år.
  Jag har fruktansvärt ont i ländryggen till och från och om man tar försiktigt på ryggraden så är en punkt som jag jätteont.
  Jag jätteont just nu och det strålar ut i hela ländryggen.
  Sen kan man aldrig ens ta i ländryggen tex om man får massage på ryggen och så fort man kommer
  i närheten av ländryggen så gör det så sjukt ont.
  Jag undrar vad detta kan bero på och känt flera gånger att det är ryggbedövningen som gjort detta men jag vet inte.

  1. Gå till en fysioterapeut och få ryggen undersökt. Bland der vanligaste när man har ont i ryggen är att ha ont i en punkt på en kotnivå, ofta för att det är en disk som är sänkt eller så. Ungefär 75 % av den vuxna befolkningen har ont i ryggen i perioder.

  2. Eftersom jag läste att det verkar finnas fler som har värk efter sin spinalanestesi så vill jag berätta att även jag haft det. Jag har upplevt värk i ländryggen och nedre buken under 7 månader sedan min dotter föddes med kejsarsnitt. Jag gjort tre kejsarsnitt tidigare och då inte haft samma problem.
   När spinalanestesin sattes denna gång gjorde det väldigt ont, som att få en kniv i ryggen, vilket det inte gjort de andra gångerna. När jag nu, 7 månader senare, var hos en fysioterapeut som klämde på ryggen upplevde jag precis samma smärta när hon tryckte på den punkt där sprutan sattes. Förutom värken i ländryggen (som ett konstant tryck och ömhet) har jag sedan förlossningen haft smärta och annan känsel i buken och underlivet och ömhet över blygdbenet. Jag fick en brännskada på ryggen på BB av värmeflaska för jag kände inte hur varm den var. Mitt avslag kom inte ut utan blodet i livmodern fick tömmas ut 1,5 veckor efter förlossningen. Har även haft problem med urinvägsinfektioner och med att kissa och tömma urinblåsan helt, vilket blivit bättre efter att jag fått hjälp med självkateterisering, (4 månader efter förlossningen). Eftersom det aldrig kontrollerades på BB så kan problemen delvis bero på att jag troligen då fick uttänjd urinblåsa. Har sedan även märkt att jag inte längre har någon mensvärk och även andra ovanliga symptom som orgasmstörning, då jag inte längre får några muskelsammandragningar vid orgasm likt tidigare i livet. Dessutom har jag på senare tid märkt att jag har domningar i benen, muskelspänningar i benen och har märkt senaste två månaderna at jag inte längre något genitalt gensvar vid sexuell stimulering. Man skulle kunna beskriva det som frånvara av kvinnlig ”erektion”. Det automa nervsystemet verkar påverkat på något sätt och jag funderar på om spinalen kan ha gett nervskador som orsakat problemen. Urolog gjorde en röntgen och såg ett diskbråck på L1-L2 nivå så nu har jag fått remiss till MR, så kanske det kan ge klarhet i vad som orsakar problemen. Jag tycker att det är svårt att veta vart man ska vända sig för att få hjälp och har inte heller läst om andra som fått samma problem med funktioner kopplade till spinalbedövning eller sexualitet. Är jag ensam om dessa problem eller är det bara för att man som mor ska vara glad att man fått barn och att ”allt” gått bra? Det skulle nog vara lättare att få hjälp med motsvarande problem om man var man och hade erektionsproblem och inte längre kunde få utlösning antar jag. Jag har blivit bra bemött vid mina vårdkontakter men får ingen förklaring till min värk utan mest lugnande besked att det nog kommer att bli bra. Kanske kan det vara spänd bäckenbotten enligt fysioterapeuten, men att sensorisken och motoriken påverkas så mycket av det har jag svårt att förstå.
   Att det gjordes en CT röntgen och nu ska göras en MR röntgen har jag fått driva på. Jag antar därför att det kan finnas ett stort mörkertal av personer med liknande problem som aldrig får någon fullständig utredning och förklaring till sina problem. Vem orkar fortsätta söka vård när man mest får lugnande besked. Jag har knappt orkat. Frågar man om spinalbedövningen kan orsaka några besvär så verkar kunskapen om sådana skador inte finnas inom vården.
   Om någon har tips på vart man borde vända sig… nevrolog, smärtmottagning, ortoped, sexolog eller något annat så får ni gärna berätta.

 10. Länge sedan inlägget gjordes men ville ändå kommentera. Jag har fått två barn med 3,5 års mellanrum. Tog epidural vid båda förlossningarna. Upplevde med båda barnen exakt samma sak. Att jag känner något i ryggen där epiduralen sattes in. Efter första barnet försvann det efter mer än ett år. Minns inte exakt när men slutade liksom tänka på det så då antar jag att obehaget försvann. Nu efter andra barnet är känslan tillbaka. Precis som någon annan skrivit så gör det inte direkt ont, men det är en obehaglig känsla när jag har ryggen i vissa lägen. Jag har inte haft några problem i övrigt efter mina förlossningar. Inte innan heller. Tränar både gym och kondition flera timmar i veckan och har gjort det i många år. Känner min kropp väl och det känns inte som en muskulär smärta, mer ett punktobehag i något annat i ryggen. Punkten i ryggen är ungefär i höjd med naveln och den känns inte om man trycker på ryggen, det sitter djupare in. Har inte sökt vård för det då det inte påverkar mig mer än att det känns obehagligt. Men jag är 100% säker på att det har med epiduralen att göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *