Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » 10 saker jag skulle vilja att alla fysioterapeuter visste

10 saker jag skulle vilja att alla fysioterapeuter visste

Det är fortfarande hyfsat ovanligt med fysioterapeuter inom kvinnohälsa, och ibland slås jag av hur lite kollegorna där ute vet om min specialistnisch.

Här är 10 saker jag skulle vilja att alla fysioterapeuter visste.

 

Bäckenhälsan berör resten av hälsan

Det är relevant för en stor del av de kvinnor du möter att i anamnesen fråga om kiss, bajs och sex. Om du inte är generad över att prata om de här sakerna kommer patienterna inte vara det heller. En svag bäckenbotten eller en överspänd bäckenbotten kommer ge symtom som mer ofta än sällan hör ihop med besvär som de söker dig för.

Bäckenbotten <3 Ländryggen

Fler av de kvinnor du behandlat för diffus och långvarig ländryggssmärta kan ha haft bekymmer som hör ihop med bäckenbottendysfunktion. Dirigera kvinnor till bäckenbottenfysio så kanske ländryggsrehaben också går bättre!

Bäckenbotten är muskler som “alla andra”

Bäckenbottenmusklerna är inte konstigare än några andra muskler du undersökt. Vi som jobbar mycket med bäckenbotten är inte märkliga, bara lösningsfokuserade. De kan vara svaga, spända, ömma, trasiga, starka och smidiga. När svaga, trasiga eller överspända muskler ger problem i övriga kroppen behandlar du besvären. Samma gör vi, men i de mer privata delarna.

Vi behöver samarbeta!

Vi samarbetar gärna med kollegor som behandlar andra mer “muskuloskeletala” delar av kroppen och kan ge en jättemassa bra input som kan hjälpa kvinnan att ha högre “compliance” till just dina råd. En kvinna som behöver stabilitetsträna ett knä men som har ont i bäcken kanske inte ska göra en massa enbenstående övningar. En kvinna med ansträngningsinkontinens kanske inte vill fortsätta träna om den träning du introducerar ger urinläckage. Fundera ibland ett varv extra kring de patienter vars behandling rinner ut i sanden. Kanske hade vi kunnat samarbeta i vissa av dessa fall. Kvinnor som verkar tveksamma till dina träningsråd kan ha bäckenbottendysfunktion som påverkar hur de kan och vill röra sig. Ha ett bäckenbottenperspektiv på den träning du rekommenderar så ser du eventuellt bättre resultat. 

Gravida behöver inte bara ett besök

Det finns verkligen en massa grejer att testa i behandlingsväg för kvinnor med bäckensmärta. Det börjar bli ett verkligt förlegat behandlingssätt att bara erbjuda gravida kvinnor ett informerande besök och inget mer. Ta det som en vana att erbjuda återbesök, och testa olika behandlingsmetoder. Hemträning och livsstilsjusteringar är inte allt. 

Prata inte om saker du inte har en aning om

Det finns inga vetenskapliga belägg för att amning “konserverar” bäckensmärta efter förlossning, sluta ge kvinnor icke-vetenskapliga råd att sluta amma om det inte så att kvinnan själv ber om stöttning i en sådan process.

… men försök ha grundläggande kunskaper

Information om knipövningar, ergonomiska råd och hållningsoptimering kommer påverka bäcken- och bäckenbottenhälsan hos många. Har du ingen kvinnohälso-nischad kollega kan du komma kanske långt med att fråga, lyssna och ge råd utifrån det du kan.

Lär dig lite om föräldraergonomi

Det är väl värt att sätta sig in lite i de bärredskap som föräldrar använder till sina barn och ha en utvidgad ergonomisk genomgång för de patienter som behöver. Lodlinjen är den vi utgår efter även här! Det är inte mer konstigt än vad du gör av det!

Lär dig lite om buktryck

Lär dig mer om buktryck och andning och dess påverkan på bålstabilitet och bäckenbottenfunktion. I detta finna många viktiga nycklar för anpassning och dosering av träning för personer med bäckenbottendysfunktion. Lär dina patienter att inte hålla andan vid tunga lyft och att kunna koordinera en magmuskelaktivering med både knip och flytande andning. Då har ni kommit långt!

Ansvaret är också ditt

Kvinnor kommer inte acceptera att vården negligerar deras besvär mycket länge till. Tiden då vi fysioterapeuter kunde tänka att sex, förstoppning och urinläckage inte hör till vårt yrkesområde är förbi. Vi har goda evidens för att rehab för bäckenbotten, bål- och bäckenbottenmusklerna och god hållning kommer påverka kvinnors liv till det bättre. Nu ligger ansvaret på oss att förbättra kvinnohälsan!

10 saker jag skulle vilja att alla fysioterapeuter visste

Kollegor! Har jag missat något viktigt! Fyll på listan och dela sedan till alla du känner!

2 kommentarer till “10 saker jag skulle vilja att alla fysioterapeuter visste”

  1. Vilket bra inlägg! Det här hade fysioterapeuten jag besökte för min bäckensmärta behövt läsa! Han gjorde inte en undersökning, av något alls, under tre besök fick jag 1. berätta hur jag hade det och han sa att det lät som bäckensmärta. 2. Rådet att köpa ett bäckenbälte. 3. Ett träningsprogram som inte var utformat efter mig. Inga frågor eller personliga tips. Så det var pengar i sjön… Fick sedan tag i en kvinnlig fysioterapeut som frågade saker som om jag hade barn sedan tidigare, frågade om min sfinkterruptur och massa saker. Hon visste mer om mig efter bokningen än den andre gjort efter tre besök. Tyvärr blev hon sjukskriven och det blev inget besök av det hela, men nu kommer barnet om en vecka så hoppas jag ska hitta tillbaka hyfsat snabbt…

    Tack för att ni finns.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *