Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Var med i en studie om normal-anatomi

Var med i en studie om normal-anatomi

Bakingbabies hjälper till att sprida info

Det pågår en studie via Bäckenbottencentrum på Karolinska i Huddinge. De kartlägger normalanatomin med hjälp av 3D-ultraljud hos kvinnor som inte har fött några barn.

Kvinnohälsa, ni vet

Det som är grejen är att den globala kunskapen om bäckenbottens anatomi och funktion är relativt låg och ny (om man jämför med exempelvis gallgångarna) och 3D-ultraljud som kartläggning ännu nyare. I hela världen finns inga referenser hur den “normala” anatomin, dvs innan en förlossning, ser ut av perinealkroppen/mellangårdsmusklerna.

På Bäckenbottencentrum träffar de kvinnor med besvär efter förlossningsskador och de vet naturligtivis hur skadorna ser ut men har alltså inget säkert att jämföra med. Därför gör de den här studien, så att det ska finnas fler pusselbitar till kunskapen kring förlossningsskador.

Normalanatomi och referensvärden

Vi som jobbar inom området ser ofta hur det kan se ut anatomiskt hos de kvinnor som har defektläkta förlossningsskador men det existerar inga referensområden för mellangårdsmuskulaturen och levatorn, hur det ser ut innan kvinnor har fött barn.

Vem kan vara med?

Kvinnor som aldrig har fött barn!

Hur går det till?

När man kommer till Bäckenbottencentrum får man fylla i ett formulär kring symptom som vidhetskänsla, nedsatt sexuell känsla och inkontinens av olika slag. Det är samma formulär som de ger till kvinnor med förlossningsskador, vilket gör att någon enstaka fråga kan kännas konstig att svara på (när det står “jämfört med tidigare”). Sedan görs två stycken ultraljud, ett vaginalt och ett genom ändtarmen.

Intresserad?

Kontakta gärna Nina om du vill delta!

Studieansvariga läkare: Nina Rose, ST-läkare Kontakt: nina.rose@sll.se Gunilla Tegerstedt, Överläkare PO Gynekologi och Reproduktionsmedicin, Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge

1 kommentar till “Var med i en studie om normal-anatomi”

  1. Spännande! Mindblowing att ingen studie i hela världen gjorts på bäckenbotten innan förlossning. Men åtminstone ett riktmärke finns längd eller framförallt tjocklek av perineum på ej förlösta kvinnor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *