Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Tema: Klimakteriet

Tema: Klimakteriet

woman in black leather jacket holding black hat

Klimakteriet är den period i livet då mensen upphör. Perioden några år innan och efter sista mensen räknas till klimakteriet. Sista mensen kallas för menopausen och menstruationen upphör då ägganlagen tar slut. Östrogenbildandet i äggstockarna har vid detta laget avtagit så pass att slemhinnan in livmodern inte längre blir stimulerad till att blödas ut. Vid detta skede sker också en stor hormonomställning i kroppen. I genomsnitt sker sista menstruationen vid 50 års ålder, men det varierar mellan individer (40-57 år är inom normalspannet).  Under denna period genomgår många både kroppsliga och psykologiska förändringar.

Varför upphör mensen?

Vid födseln innehåller äggstockarna omogna ägg. De som mognar blir till ägg som kan befruktas. När ägganlagen tar slut behöver kroppen heller ingen menstruation. Därför upphör mensen. När menstruationen upphör minskar nivåerna av östrogen i kroppen. Östrogen påverkar kroppen på många olika sätt. Både skelettet, musklerna, hjärnan, livmodern och slidan är påverkade av östrogenbristen.

Under övergångsperioden och under en period av sänkning av östrogennivåerna kan du få värmevallningar och svettningar, humörsvängningar, sömnproblem och torra slemhinnor. Värmevallningar beror på att termostaten i kroppen blir mindre stabil och reaktionerna blir svettningar och värmekänsla. Vissa studier tyder på att både män och kvinnor i 50-55-årsåldern drabbas av svettattacker i ungefär samma utsträckning. Kanske handlar det lika mycket om åldrandet i sig som klimakteriet hos kvinnor.

I den här serien

Jag skriver som alltid ur ett fysioterapeutiskt perspektiv och kommer fokusera på skelett, muskler, bäckenbotten/bäckenorgan och träning för dig i/efter klimakteriet i separata inlägg som kommer följande dagar.

Behandling mot klimakteriebesvär. 

De vanligaste symtomen under klimakteriperioden är värmevallningar och nattliga svettningar, ofta så pass att det påverkar den generella upplevda hälsan. Hormonbehandling fungerar bra mot detta, men kan innebära andra bieffekter och ökad risk för annan sjuklighet (bröstcancer osv). Därför finns det viss forskning på hur man kan använda andra behandlingar för att påverka dessa symtom. Akupunktur som behandling för värmevallningar eller nattliga svettningar verkar till stor del ge en positiv placeboeffekt. Det är bättre än ingen behandling alls, men verkar överlag inte ge bättre resultat än ”fusk-akupunktur” i studier. Kanske finns det en effekt av att få behandling och träffa en professionell för sina besvär, utan att själva akupunkturbehandlingen faktiskt ger ytterligare effekt.

Hoppas du vill hänga med i läsningen! 

Inläggen i serien i ordning

Referenser till seriens inlägg:

1 kommentar till “Tema: Klimakteriet”

  1. Toppen att du tar upp detta mytomspunna fenomen-klimakteriet. En tid, en naturlig del av den levda kroppen hos kvinnor.
    Jag förstår att jag är lyckligt lottad, hade min sista mens på min 60-årsdag. Fyller snart 61 och har inte känt av några förändringar alls i kroppen eller livet. Kram på er alla kämpande kvinnor/Eva

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *