Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Säg hej till Carin

Säg hej till Carin

Säg hej till Carin!

Vi har fått äran att presentera Carin för er läsare. Säg hej till Carin! Hon är något så nyskapande som en trosa med högteknologiska funktioner. Låter det läskigt och lite för spexigt? Haha, jag ska förklara bättre! Carin är en trosa som fångar upp och mäter urinläckage och som sedan, via en app, ger dig anpassade råd för hur just du ska kunna träna bort dina besvär.

En läckage-mätare som ger dig träningstips

Carin-trosan är svart och ser ut som en helt vanlig trosa, men det är den inte. Insidan av grenen är sydd i ett material som kan absorbera upp 30 ml vätska (om du är rädd att läcka mer går det också att lägga i ett eget skydd). Där finns också en tunn silvertråd i ett sicksackmönster och en liten fästanordning för en sensor. Om du läcker kommer tråden reagera och skicka information om detta via bluetooth till en app i din telefon. Sensorn har också en inbyggd accelerometer som registrerar hur du rör dig. Trosan klarar upp till 30 tvättar i skonsam 60-tvätt.

Läckage och rörelse blir användbar info

Tillsammans blir den här informationen en analys av vad som hände runt omkring ditt läckage. Var du jätteaktiv eller i vila? Utifrån detta kommer Carin sedan kunna ge dig förslag på ett bäckenbottenträningsprogram som är anpassat utifrån dina data.

Hur använder jag Carin?

Rekommendationen är att använda Carin, med sensorn, ett dygn varje vecka. Under dessa ”mät-dagar” registreras antalet läckage, mängden som läckt och vad du gjorde när de skedde. Du kommer på detta sätt också kunna följa resultatet av din träning.

Vad är det för träning då?

Med trosan och sensor följer alltså en app där du får ett träningsprogram upplagt på åtta veckor. Fokus ligger på bäckenbotten med övningarna inkluderar även grundläggande andra övningar så som plankan, bäckenlyft med mera. Enligt min bedömning är det vettiga övningar som passar dig som också behöver bäckenbottenträna. Programmet är utformat av en holländsk fysioterapeut med kvinnohälsa-inriktning.

För vem passar Carin?

Det optimala är om du har haft en bedömning så att dina bäckenbottenmuskler fungerar väl och sitter där de ska (det vill säga att du inte har några missade muskelskador eller så), du kan med fördel också veta att du kniper rätt. Du lider av ansträngningsläckage och tanken är att du ska kunna träna bort detta.

När funkar nog inte Carin?

Du som har inkontinens på grund av missade eller defektläkta muskelskador, eller du som redan har kniptränat i 3-6 månader enligt konstens alla regler kanske inte har någon effekt av att träna med Carin.

I vissa regioner går det att få Carin förskriven

Sanicare jobbar på att det ska vara möjligt att få Carin förskriven via uroterapeut eller inkontinenssköterska på vårdcentral, men det går att köpa produkten via Sanicares hemsida också. I Stockholm är det möjligt att få Carin förskriven under vissa förutsättningar. Det optimala är att du har en vårdgivare som kan hjälpa dig med den grundläggande bedömningen. Sedan kan Carin hjälpa dig att träna på egen hand, så att du på så sätt kan glesa ut vårdbesöken och förhoppningsvis minska behovet av inkontinensskydd.

En träningsmotivator

Carins mätare och app kan ge dig stöd, både vad gäller motivation men också till att följa processen till symtomförbättring. Blir det inte bättre ska du naturligtvis söka vård.

En liten tanke om vätskeintag

I appen kan man fylla i allt man dricker och hålla det i relation till de uppmätta läckagen. Här vill jag slänga in en brasklapp. Det är viktigt att inte dra för hårt på parallellen vätska-urinläckage. Du får inte dricka för lite bara för att du är orolig för att läcka urin. En kvinna som äter normala mängder typ yoghurt, frukt och grönt (man får ju vätska genom det man äter också ju…) behöver oftast dricka runt 1,5 liter per dygn. Du ska inte dricka för lite! Det är jobbigt att läcka, visst. Du kan få minskade besvär om du dricker lagom mycket, om du vanligtvis dricker mer än 1,5-2 liter. Men det kan bli riktigt dåligt att dricka för lite också.

Säg hej till Carin!

Du kanske har mer frågor om Carin? Jag kan kanske svara på en del, men du kan också mejla till Sanicare direkt på adressen sanicare@sanicare.se. Vill du testa? Sanicare har lovat att tio av våra läsare ska få testa Carin helt gratis! Du mejlar samma adress som ovan och anmäler dig, så kommer de sköta urvalet. De tio utvalda kommer få fylla i ett formulär och prata med en uroterapeut inför och efter testperioden, och du får självklart också behålla produkten efteråt.

Här finns också en liten video

4 kommentarer till “Säg hej till Carin”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *