Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Bärfoccacia

Bärfoccacia

Detta recept som mer eller mindre kommer från “Sugar & Spice” av Samantha Seneviratne är en inte så överdrivet söt bulle som passar bra för dig som vill bjuda på något sött, men inte sliskigt. För dig som inte gör vetedegsbullar så ofta är bärfoccacia en bra start eftersom den inte kräver särskilt mycket handarbete.

Bärfoccacia (ca 12 – 15 port)

  • 25 g jäst (för söta degar)
  • 3,5 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 600 g ( ca 10 dl) vetemjöl
  • 75 g smör
  • 1 tsk salt

Garnering:

  • ½ dl socker
  • 0,75 tsk malen kanel
  • 4 dl bär (som större bär som jordgubbar, körsbär mm används skärs de ner i fjärdedelar)

OBS! Använder du frysta bär kommer de troligtvis att vätska en del. Tina i förskott och dränera saften innan du fördelar dem på foccacian.

Så här gör du:

  1. Lös upp jäst i vattnet en bunke
  2. Tillsätt ägg och socker och rör tills ägget gått sönder.
  3. Blanda i mjöl, smör och salt och blanda för hand eller i maskin till en smidig deg (ca 8 minuter).
  4. Täck över degen med en fuktig handduk och låt vila i ca 30-60 minuter eller tills den fördubblat sin storlek.
  5. Under tiden klär du en djup plåt med bakplåtspapper. Pappret kan även smöras för extra smak.
  6. Slå ut degen på bakplåtspappret och tryck ut den med fingrarna tills den täcker plåten i ett jämnt lager.
  7. Täck med plastfolie och låt vila i ca 30 minuter.
  8. Slå på ugnen till 225 °C.
  9. Blanda socker och kanel i en skål.
  10. Ta bort plastfoliet och “nagga” gropar med fingrarna över foccacian.
  11. Strö över hälften av socker/kanelblandningen över foccacian.
  12. Fördela bären jämn och stör över resten av socker/kanelblandningen.
  13. Grädda din bärfoccacia i mitten av ugnen i 25-35 minuter tills foccacian har en innertemperatur på 92 °C. Bärfoccacian bör vara gyllenbrun vid det här laget.
  14. Låt svalna/vila i ca 15 minuter innan servering.
Bärfoccacia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *