Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Efemia hjälper mot ansträngningsinkontinens

Efemia hjälper mot ansträngningsinkontinens

Efemia är ett stöd mot ansträngningsinkontinens

Det har länge, länge funnits produkter som förs in i vagina och som syftar till att ge ett stöd mot urinröret genom vaginas framvägg. Ansträngningsläckage kan ju ske när trycket i buken (vid nysningar, hosta eller träning) blir högre än vad muskler och stödjevävnad kring urinröret lyckas hålla emot. Ett mekaniskt stöd kan alltså hjälpa till så att du inte läcker – Efemia hjälper mot ansträngningsinkontinens!

Funkar dessa hjälpmedel bra?

För många kvinnor med lite eller medelmycket läckage funkar såna här slags hjälpmedel jättebra. De kan göra att du slipper inkontinensskydd helt. Vissa behöver fortfarande ha ett mindre skydd som komplement.

Efemia är ny på marknaden

Efemias tre storlekar i jämförelse med en vanlig tändsticksask

Efemia är ett nytt slags inkontinenshjälpmedel som stöttar urinröret. Det är en mjuk och följsam silikon”plupp” med en slags ankare som sitter utanför slidan. Efemia kan användas både kortare stunder som när du tränar, eller dagligen upp till 16 timmar. Efemia ska sitta lite längre ned i slidan än vad andra mekaniska hjälpmedel för ansträngningsläckage gör. Stödet finns i tre olika storlekar.

Hur funkar det?

Tanken på att skapa Efemia uppstod när några manliga, opererande läkare började klura på om inte vissa av de patienter som opererades för ansträngningsinkontinens hade kunnat bli hjälpta av ett nytt slags inkontinensstöd istället. Sedan tog en grupp produktutvecklande kvinnor över rodret, justerade designen och resultatet blev Efemia. Produkten funkar fortfarande enligt samma principer som vid inkontinenskirurgi, alltså att ett stöd för urinröret via vaginalväggen kan ge minskade symtom.

Hur upplevde jag den?

Det jag har pekfingret i är alltså ankaret som sitter på utsidan, mellan inre blydläpparna.

Jag har testat den mellanstora storleken och utgick i valet av storlek faktiskt litegrann efter hur jag upplever det är att föra in menskopp (jag kan inte ha något jättestort men tycker heller inte att något alldeles för litet sitter bra). Jag tyckte att den var enkel att sätta in och ta ur, enklare än menskopp. Stödet satt väldigt bra, var stabilt och kändes inte alls när jag var ute och sprang en mil. Jag har ju inget urinläckage så den effekten kan just jag inte utvärdera riktigt. Hade också Efemia under en heldag, inklusive under ett IKEA-besök. Jag ammar ju en del fortfarande och har inte en helt hundra slemhinnestatus – och kanske därför upplevde jag att ankaret blev skavigt efter ett gäng timmar. Speciellt när jag satt ner faktiskt. När jag väl tog ut den sen var det inget som kändes efteråt.

Hur vet jag om det kommer funka för mig?

Om du lider av ansträngningsläckage – alltså du läcker urin när du anstränger dig, eller när bäckenbotten utsätts för påfrestning via exempelvis hosta och nysningar kan Efemia kanske vara något för dig. Om du märkt att du läcker mindre när du har i en tampong eller menskopp kan Efemia absolut vara en bra lösning. Fördelen med Efemia jämfört med en tampong är att den är gjord av medicinsk silikon som inte kommer irritera dina slemhinnor. Och fördelen jämfört med menskopp kan vara den för ändamålet bättre anpassade passformen. Den sitter lite annorlunda och kan ge ett annat stöd, helt enkelt.

Kommer det inte funka…?

Det finns ännu inte någon erfarenhet av hur det är att använda Efemia om du har en levatorskada. Min gissning är att om du har problem att få en stor tampong eller menskopp att sitta på plats så kan det vara så att den här produkten inte är för dig. Samtidigt så sitter Efemia lite längre ned, så eventuellt är det faktiskt inte så beroende av hela levatorer i alla fall? Kanske är den lite mer beroende av hela muskler i mellangården. Jag ser fram emot att höra mer erfarenheter från fler!

Finns det några andra fördelar med Efemia?

Den är liksom mjuk-hård. Stabil på plats, men mjuk och lätt att böja.

Som jag ser det finns det två fördelar, varav den ena möjligen också kan ses som en nackdel. Den första fördelen är att produkten är återanvändningsbar. Den är gjord i silikon och går att tvätta och återanvända många gånger. Den andra fördelen är att du faktiskt kan köpa Efemia själv. Det har funnits andra, liknande produkter, som du enbart har kunnat få tag i i via förskrivning av uroterapeut. Det här med egenköp är ju delvis en nackdel, för det innebär ju dock att landstinget inte subventionerar (än) och du får betala helt själv.

Finns det några nackdelar med Efemia?

Produktgrejen “inkontinensstöd” generellt är en gammal och ganska väl beforskad grej, och på så sätt är Efemia “inget nytt och obeprövat”. Just Efemias placering i vagina och det lilla ankaret som ska vara utanpå kan nog för vissa vara en nackdel, speciellt för dig med slemhinnetrubbel.

Sluta inte knipträna!

Även om du blir inkontinensfri med ett hjälpmedel så betyder inte det att dina muskler automagiskt blir starkare. Det kan fortfarande finnas en poäng med att fortsätta bäckenbottenträna, om det är så att dina bäckenbottenmuskler kan svara bra på träning.

Kombinera med gyn-besök!

Alla hjälpmedel som förs in i vagina kan orsaka irritation eller skav om de inte sitter perfekt. Om du upplever att något förändras i hur du mår eller om du funderar över läget bör du uppsöka en gynekolog för bedömning och rådgivning. Det här är väl också en av sakerna som hör till “egenköpta” produkter, att det liksom inte ingår en uppföljning. Det behöver du alltså boka själv.

Efemia hjälper mot ansträngninginkontinens

Efemia är ett ny hjälpmedel på marknaden som jag kommer följa med intresse. Ställ gärna alla era frågor om Efemia här i kommentarsfältet så följer jag upp med svar från Efemia-teamet efter sommaren!

2023-09-01 Uppdatering: Efemia kontinensstöd finns nu upphandlat i de flesta regioner i Sverige vilket innebär att du som patient kan få det på recept

13 kommentarer till “Efemia hjälper mot ansträngningsinkontinens”

 1. Tack för bra recension! Det står att den ska bytas ut var tredje månad. Spelar det någon roll om man använder den dagligen eller om man använder den 15-20 min vid t.ex löpträning en gång i veckan eller varannan vecka, ska den oavsett bytas ut var tredje månad?

 2. Hej!
  Tack för bra recension.

  Jag läser att du tidigare 2018 recenserat Contrelle, en produkt även den framtagen att hjälpa mot inkontinens.

  Kan du ge en åsikt om vilken du föredrar, Efemia eller Contrelle samt vilken du tror har störst potential att hjälpa.

  Mvh

  1. Jag har faktiskt aldrig testat contrelle själv, men har ju flera års erfarenhet av att ha träffat patienter som använt contrelle och som varit nöjda. Den är ju förskrivningsbar och det är ju en fördel. Efemia har jag ju testat själv rent fysiskt, men jag har inget urinläckage att utvärdera själv. Väntar med spänning på att fler kvinnor jag möter ska ha erfarenheter som jag kan få ta del av!

 3. Hej, tack för svar!

  Tyvärr kommer ju Contrelle försvinna från marknaden på obestämd tid vilket är tråkigt, men det har du säkert redan koll på. Vi får hoppas Efemia får ett bra genomslag och kan ersätta Contrelle på ett bra sätt så dessa kvinnor fortsatt kan känna sig säkra.

  Tack en bra blogg annars!
  Mvh

 4. Hej!

  Det var en läkare (gynekolog om inkontinens) på tv4 i veckan som pratade om kvinnlig inkontinens/ansträngninsinkontinens. Hon visade två olika lösningar som hjälper mot detta, Efemia var INTE en av dem. Däremot rekommenderade hon något som inte längre finns på marknaden, dvs. Contrelle. Faktum är att jag har bekanta som testat Efemia och varit MYCKET nöjda med denna produkt. Därför upplevde jag detta som väldigt oprofessionellt av henne. Jag hoppas fler får upp ögonen för Efemia (en fenomenal och värdig ersättare av Contrelle) och att läkare faktiskt rekommenderar en fullt fungerande produkt som finns tillgänlig på marknaden!

 5. Hej! Du skriver att det hjälper många med lite eller medelmycket besvär, hur definieras detta? Vad är lite och vad är medelmycket?

  Tack för en toppensida!

  1. Jag tror att 8 ml läckage per tillfälle gäller för att det ens ska “räknas”, så man får väga en oanvänd jämfört med ett använt trosskydd för att veta (om man vill veta just det).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *