Svartvinbärssaft

Att göra svartvinsbärssaft är busenkelt. Allt du behöver är bären, kastrull, socker, något att sila saften genom och flaska för förvaring. Mina föräldrar har två sammanvuxna svartvinsbärsbuskar som ger hutlösa mängder bär varje år. Som vi skrivit tidigare tycker vi mest om att göra marmelad. Men när barnen får vara med och bestämma vill de ha svartvinbärssaft ”som man får på blodcentralen”. Recept på svartvinbärssaft kommer här nedan och pajreceptet som görs med bärmassan från safttillverkningen finns HÄR.

Svartvinbärssaft (ca 5 dl koncenrat och 3 – 4 l saft):

  • 2 liter svarta vinbär (behöver inte vara rappade)
  • 5 dl vatten
  • ca 2 dl strösocker, vilket motsvarar 6 dl socker per liter avrunnen saft
  • ev. citronsyra

Så här gör du:

  1. Mät upp bär och vatten i en rymlig kastrull och koka upp.
  2. Sänk värmen och puttra i 10 minuter.
  3. Sila saften i omgångar genom en silduk (kostar typ 99 kr på ICA (ställning + duk)). Det går även att sila genom en vanlig kökssil.
  4. Spara undan 3 – 4 dl bärmassa om du vill göra en paj!
  5. Mät upp den avrunna saften och för tillbaka den till kastrullen.
  6. Tillätt socker beroende på hur mycket råsaft som du fått (6 dl/liter avrunnen råsaft)
  7. Koka upp på nytt och koka i ca 2 minuter eller till dess att sockret löst upp sig.
  8. Alt. Smaka av och tilsätt eventuellt citronsyra om du vill ha mer syra i saften
  9. För längre hållbarhet kan en tillsätta natriumbensoat. Följ anvisning på paket vid bruk.
  10. Häll upp på rena, steriliserade flaskor. Är det plastflaskor passar det bäst att hälla kokande vatten i och hälla av efter 5 minuter (OBS! Funkar kanske inte på tunna plastflaskor).

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.