Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Spikmatta under graviditet

Spikmatta under graviditet

Jag har försökt leta efter information om spikmatta som smärtlindring under graviditet, men hittar inget entydigt svar. Jag tänkte att ni kanske har mer fördjupad kunskap om ämnet?

Läsarfråga

Spikmatta under graviditet

Jag fick den här frågan som jag tolkar om huruvida det är lämpligt/bra/dåligt att använda spikmatta under graviditet och det fick mig att leta information lite vitt och brett. Information från olika tillverkare internationellt som avråder från använgning av spikmatta under graviditet, med argumentet att akupressuren från mattan kan sätta igång förlossning. I forum-trådar där berättar folk att det använt spikmatta med gott resultat. Jag hittar ingen forskning på ämnet spikmatta+graviditet, och knappt alls forskning på spikmattor över huvudtaget. Däremot hittar jag forskning kring akupressur och graviditet. Jag tror dock inte att spikmattor och akupressur är samma grej helt, men jag kommer till det senare.

Hur funkar spikmattor?

Alltså, hur man använder en spikmatta och hur de ser ut, tror jag ni vet va? Vad gäller själva funktionaliteten, alltså om användande av spikmatta minskar smärta, där behöver vi prata mer. För så här: Det finns ingen forskning som pekar på att användning av spikmatta faktiskt påverkar ett långvarigt smärttillstånd till det bättre. Det är inte behandlande som i att det har en effekt, en verkan, en påverkan på kroppen som gör att något förändras.

Smärtupplevelsen här och nu

Däremot kan användandet av spikmatta kanske påverka din akuta smärtupplevelse till det bättre. Och det kanske egentligen är det enda du frågar efter? Det finns, vad jag hittat, en studie som visar på detta. Så vi har ingen solid grund alls att stå på. I denna studie verkade effekten vara bäst på akut, skarp smärta och inte på molvärk. Min första fundering kring graviditet och användning av spikmatta är många graviditetsrelaterade smärtor mer är molvärk än akut, skarp smärta. Så kanske för den sakens skull att det finns bättre smärtlindringsalternativ.  

Akupressur under graviditet

Det finns inget vetenskapligt stöd för att akupressur sätter igång förlossningar eller minskar behovet av smärtlindring under en pågående förlossning. Nu har man alltså inte forskat på akupressur av en spikmatta, utan just akupressur. Men om det nämns som ett skäl till att undvika att använda spikmatta (att det skulle kunna sätta igång förlossningen), så verkar det alltså inte finnas något vetenskapligt stöd för just det.

Kan jag använda spikmatta under graviditet?

Whatever floats your boat, skulle jag säga. Vi har ingen anledning att avråda från det, men det finns heller inget som stödjer att det skulle vara jätte-effektiv behandling för graviditetsrelaterade besvär. Funkar det jättebra för dig och du aldrig får några sammandragningar eller liknande av det – superbra, skönt, fortsätt! Om du känner att det inte hjälper din smärta – sök efter bättre stöd och behandling. Och skulle du mot förmodan uppleva att det ger dig sammandragningar eller något annat pådrag i kroppen – låt bli och prata med din barnmorska.

Referenser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *