Hur man får rätt vård om ens region inte kan/vill?

Jag fick den här frågan på instagram och vet inte riktigt vad som ligger bakom den. Men jag gissar att det är ungefär detta:

Personen har besvär efter en förlossning, misstänker att det är en missad eller felläkt förlossningsskada men vårdgivare hon stöter på är av typen ”allt är normalt” och hon får inget gehör att remitteras till någon som kan undersöka eller behandla bättre. Det saknas kompetens för att laga defekter i bäckenbotten i många regioner, och det finns inte längre särskilt många vårdgivare som tar emot egenremiss. Vad gör man då?

Svaret måste börja i en guidad tur i vårdorganisation

Vårdcentral, läkarmottagning och rehabmottagningar som är ”öppenvård” ska du kunna välja själv, i hela Sverige. Öppenvård är all den vård som inte kräver att du kommer bli inlagd på sjukhus. Många öppenvårdsmottagningar kräver inte heller remiss – fysioterapeuter, vårdcentraler, barnmorskemottagning och vissa anda specialistmottagningar. Andra specialiserade öppenvårdsmottagningar kan du behöva remiss till, och då kommer de lokala remissreglerna avgöra vart du kan söka vård.

Att söka öppen specialistvård i annan region

Det första steget för att söka specialistvård i någon annan region än där du bor, är att kolla om din hemregion kräver att du har en remiss för att söka vård någon annan stans. Det kan också vara så att regionen där du vill söka vård kräver att du har remiss. Det här fungerar lite olika i olika delar av Sverige. Öppen specialistvård kan vara exempelvis bäckenbottenkirurgi som bara kräver ”dagvård”, alltså att du gör operationen och sedan åker hem samma dag. Det kan i teorin vara en vårdcentralsläkare som skriver remiss till specialistvård i annan region. Grejen är att hemregionen behöver stå för kostnaden, så du behöver få en bedömning om att vården är rimlig och skälig. Det här kan ju vara lite svårt för en läkare som inte är specialiserad på bäckenbotten att avgöra.

Slutenvård

Behöver du vård som kräver att du blir inlagd och vårdas på sjukhus några dagar är valfriheten inte lika enkel. Vid slutenvård i annan region än där du bor behöver du ha en remiss. Denna remiss ska kan inte bara vara ”från vilken doktor som helst”, utan kan behöva vara underskriven av verksamhetschef.

Vårdgarantin kan ibland gör att du kan få hjälp utanför regionen

Vårdgarantin innebär att du ska få vård inom en viss tid, och om din hemregion inte kan erbjuda det ska du kunna åka någon annan stans för att få hjälp. Då behöver din hemregion ha ett avtal med regionen du vill kunna söka hjälp inom. Om du själv söker öppen specialistvård utanför regionen gäller inte vårdgarantin.

Patientavgiften

Det skiljer sig ibland åt mellan olika regionen vad de har för patientavgifter. Du behöver betala avgiften i den region som du söker vård i, oavsett vad motsvarande besök hade kostat ”hemma”. Om du själv väljer att söka vård utanför din egen region har du inte rätt att få ersättning för resan.

Rätt till ”second opinion”?

Det finns ingen ”lag” om att du har rätt till second opinion, men du kan ha rätt att få en ny medicinsk bedömning inom din egen hemregion eller någon annan stans, men för detta behövs en remiss. Problemet kan alltså vara att den vårdgivare du träffat helt enkelt är nöjd med sin egen bedömning, och inte är villig att skicka dig vidare.

När kan man alltså söka vård i en annan region?

Öppenvård som fysioterapeuter etc kan man söka var som helst i hela landet. Öppen specialistvård som omfattar exempelvis dagkirurgi kan du få, men de behöver följa hemregionens remissregler. Det handlar om vårdkostnader och att hemregionen måste godkänna att de ska betala en annan region för att utföra vård.

Högspecialiserad vård

Det nya, ”högspecialiserad vård” är lite speciellt, och när det gäller detta kan man inte välja själv vem man ska gå till. Det handlar om att rätt kompetens ska göra de ”riktigt komplicerade sakerna”, och därför samlar man liksom alla operationer av ett visst slag på vissa, utvalda ställen. Det är inte helt bestämt än hur det ska bli med den högspecialiserade vården inom gyn-området, men jag kan försöka uppdatera när det är bestämt.

 Hur man får rätt vård om ens region inte vill?

Som ni ser finns inget jätteenkelt svar på den frågan. Du kämpar på och är en besvärlig patient om det finns skäl till det.

Comments (2)

Så om jag står för kostnaden av resa (bor i Göteborg) skulle jag kunna söka vård hos dig då det är inom ”öppenvården”? Eller krävs det en remiss för att få besöket till samma pris som någon från ditt landsting?

Mvh Cicci

Ja, fysioterapeuter är fritt vårdval och vem som helst kan söka och det går inom högkostnadsskyddet/frikort (200 kr per besök upp till frikort), men du behöver själv stå för resor etc.

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.