Ont i tummen hos nyblivna mammor

De Quervains syndrom

Dagens inlägg ska handla om De Quervains syndrom, det ena av de två vanligaste orsakerna till att gravida/nyförlösta får ont i tummen och handleden. Du får ont i handleden på den sidan där tummen sitter om du har de Quervains syndrom. Smärtan strålar ner mot tummen och känns som mest när du rör på den. Det kan också vara svårt att använda tumgreppet och att lyfta föremål.

Det här är en åkomma jag själv har en släng av fortfarande. Jag kom att diskutera detta med BVC-sköterskan vid ett tillfälle. Hon menade att hon träffar allt fler med ont i tummarna, men att föräldrar rimligen ju borde bära omkring på sina barn lika mycket nu som för fem år sedan. Hon kunde därför inte förstå varför problemet ökar så. I mitt fall:

Telefonen

wpid-wp-1411758602949.jpeg

Jag fick ont i handlederna efter att Wilfred föddes. Jag är helt övertygad om att det finns en hormonell faktor till mina besvär, för nu har jag fått en ganska intensiv och akut debut av smärta kort tid efter att jag fött barn, de senaste två gångerna. I och med att jag sjalburit mycket så har jag aldrig haft någon orsak till att överbelasta just händerna med lyft/bärande. Jag tror däremot att en faktor till att det började efter Wilfreds födelse var att jag blev en ”pilla-på-mobilen-när-jag-ammar”-person. Nu efter Waldos födelse så kändes det som att det tum-onda kom som ett brev på posten och tog över efter att gravidsvullnaden/karpaltunnlarna slutade bråka. Jag tycker heller aldrig att jag hann bli helt bra mellan de två yngsta barnen, mina handleder är lättretliga och jag har fått ont varje semester då jag fått mycket tid med hållande av pocketböcker. Jag brukar säga att jag är en bra fysio, men en dålig patient. Har bara pallat att använda skenor korta stunder, då jag upplevt det som extremt meckigt med skenor med hård karborreband som gjort illa bebisen. Och jag borde garanterat göra övningar för händerna, men… tid och prioriteringar ni vet.

De Quervains

De Quervains syndrom är en seninflammation som drabbar en eller flera av tummens muskelsenor i en ”senskida” i handleden och uppstår till följd av överbelastning.

Nu kommer en biomekanisk förklaring:

Om du håller  handen uträtad med handflatan uppåt kan tummen röra sig i två riktningar. Ut och in från handen sett och upp och ner. Utöver detta kan tummen, som har en sadelled röra sig i en cirkelrörelser så kallad cirkumduktion. (Nu plockar jag ur minnet här, och det är nog tio år sedan jag gick hand-anatomi-kursen. Rätta mig gärna…) 

De muskler som gör tummens rörelse passerar handleden genom en senskida, ett senfack. Anledningen till att vi har sådana senskidor är för att senorna ska glida snyggt och fritt, oavsett hur vi böjer handleden. Konstant friktion i denna senskida kan orsaka en inflammation.

De Quervains syndrom är en överbelastningsskada som uppstår efter upprepade rörelser i tummen. Senorna blir svullna och pressar på senskidan som även den alltså kan vara inflammerad. Smärtan ger sig till känna när personen greppar med sin tumme eller rör det ömmande området och stretchar tummen. Dessa smärtor kan vara otroligt skarpa och göra att personen inte kan använda handen normalt. Forskning har visat, dock utan tydlig förklaringsmodell, att nyblivna mödrar har ökad risk att få De Quervains. Hormoner kan ha en inverkan, men man vet inte.

Mobilen är en del av dramat?

Ta nu inte det här som ett inlägg i någon slags skuldbeläggande debatt om att mammor borde titta mer på sina bebisar, eller undvika telefonen i parken. Att skriva eller scrolla på mobilen kräver mycket rörlighet i en liten led. Våra moderna smarta telefoner har så pass stora skärmar att de ger stora ytor för tummen att täcka hela tangentbordet. Jag kan hitta två studier där forskarna konstaterar att ”sms-tumme” kan bidra till De Quervains syndrom och att överbelastningen av frekvent skrivande på mobilen är orsaken till smärtan.

Överbelastning i tummens senor

Vi kan inte sluta använda våra händer, men vi kan begränsa det som orsakar överbelastningen. Det är nästan omöjligt att sluta bära sitt barn, men en förälder kan vid behov minska skrivandet och scrollandet på sin telefon.

Om en person med överbelastningssmärta i tummarna inte slutar provocera besvären finns risken att skadorna blir permanenta, att greppstyrkan försämras och att tummens rörlighet blir begränsad. Och att smärtan blir av kronisk art.

Det finns en studie som visar på att även styrketräning och träning med Kettlebells kan ge De Quervains syndrom. All slags överanvändning av handens greppförmåga kan alltså ge smärta.

Behandling

Behandlingen av De Quervains syndrom utgår från att  börja med den minst invasiva metoden först. Alla invasiva behandlingar (injektioner, operationer etc) medför risker och de bör undvikas om det går.

Påbörjas behandlingen tillräckligt tidigt kan det räcka med enkla råd om att undvika det som provocerar besvären. Har det gått längre måste personen ifråga kanske få skenor så att tummarnas rörlighet begränsas och personen ifråga inte KAN använda sina tummar.

Om råd och rörlighetsbegränsande skenor inte räcker till brukar nästa steg vara kortisoninjektioner. Kortison har bevisat god effekt, ofta blir personen får personen symtomlättnad inom två veckor. Det som dock måste till för att personen ska bli besvärsfri även på lång rikt är undvikandet av provocerande rörelser. Det kan vara lätt hänt att fortsätta göra samma saker som vanligt om kortisonet gett total smärtlindring.  Kortison ska också undvikas om det redan föreligger en senskada (alltså inte enbart inflammation). Kortison mjukar upp vävnader och kortison i en redan försvagad tumsena kan göra att senan går av helt och hållet.

Det finns enstaka studier om akupunktur och De Quervains syndrom och slutsatsen från dessa är ungefär att det är enormt små områden vi pratar om, och att det kan vara svårt att få nålarna på rätt ställen och för behandlingen att bli verksam. Den vetenskapliga grunden för akupunktur är kontroversiell. Det mesta tyder på att effekten främst beror på placebo. När det ger effekt är den kortvarig. Det finns otillräckliga bevis för att stödja användning av akupunktur jämfört med andra medicinska behandlingar och akupunktur är inte bättre än annan behandling på lång sikt.

Har du googlat dig hit och har ont i tummarna?

Den yrkeskategori som generellt kan händer allra bäst är arbetsterapeuter. Du kan oftast boka en tid i primärvården och få den första hjälpen med råd och skenor hos arbetsterapeuten. Dessa kan också ge dig råd hur du ska gå vidare ifall du behöver annan behandling. 

Referenser:

Previous

Next

2 Comments

 • Sån igenkänning! Är också fysio inom kvinnohälsa och har dessa besvär SAMT den sämsta patienten! Gör inte hemövningar och använder sällan skenor. Börjar oftare känna en värk mer än bara rörelsesmärta som tidigare så bör ju verkligen ta tag i det nu! Tack för en toppenbra blogg!

  • Hej!
   Tack för inlägget!
   Jag lider av detta nu, och tyvärr verkar det svårt att få en tid hos arbetsterapeut (semestertider…). Finns det övningar man kan göra som kan hjälpa (utöver vila)? Om det är hormoniellt (vilket jag tror att mitt är, det kom direkt efter förlossningen), går det över om man slutar amma?
   Vänliga hälsningar,
   Susanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *