Idag är det den 4 oktober, aka kanelbullens dag och även om jag inte tycker om kommerciella jippon, så är jag en sucker för bullar, bakelser och allt vad det heter. När Wilfred och jag skulle baka kanelbullar idag så insåg jag att vi aldrig postat ett recept på kanelbullar. Så dagen till ära så kommer här ett recept.
Kanelbullar (40-45 st):
Bulldeg:
- 250 g kall mjölk
- 250 g kallt vatten
- 25 g jäst
- 200 g rumsvarmt smör
- 100 g strösocker
- 4 g malen kardemumma
- 9 g salt
- 950 g (ca 16 dl) vetemjöl
Fyllning:
- 175 g smör
- 1,5-2 dl socker
- 4 msk malen kanel
Topping:
- Ägg till pensling
- Pärlsocker
Bra att ha:
- Bullpapper
- Kavel
- Pensel
Så här gör du:
1. Lös jästen i mjölk- och vattnet i en bunke.
2. Blanda i vetemjöl, socker, kardemumma och salt i degspadet. Tillsätt smör och knåda degen tills du har en slät och smidig deg som klarar gluten testet (ta en liten bit deg och dra ut den till en tunn film. Spricker den innan du ser ljus genom så är degen inte klar).
3. Täck över och låt degen vila i 60 minuter.
4. Blanda socker och kanel i en skål. Dela degen i fyra jämnstora bitar. Vik ihop varje bit så att de blir som rektangulära limpor.
5. Ta en bit och kavla ut en rektangel som är ½-1 cm tjock.
6. Bred smör och strö på kanelsockret.
7. Rulla in rektangels från långsidan och skär varje rulle i mellan 11-13 bitar. Lägg varje bit med snittytan nedåt i bullpapper på en plåt. Jäs ytterligare 30 – 45 minuter.
8. Upprepa punkt 5 till 7 för de andra bitarna. Slå sedan på ugnen på 225 °C.
9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
10. Grädda bullarna i 10-12 minuter i mitten av ugnen till dess att de fått en fin färg.